ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

List otwarty do przywództwa SKR

19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Нискореный русин
    Panie Przewodniczący Svitovogo Kongresu Rusinów Duras Papuga! Tydzień minął od końca 11 MRS niedaleko Budapesztu. Jak dotąd oficjalnie nie opublikowano wyników foruma, w szczególności w rozdzielczości 11 delegatów na SKR. Zamiast wyraźne, jasne, jaki delegaci przyjęli decyzje i wyniki zjazdu są publikowane ploteky, spekulacji, a nawet szczerze prowokacyjny materiały na zdyskredytowania ruchu Rusinów i jego cele na całym świecie. Mamy nadzieję, że niezaprzeczalnym faktem, który odbył się 11 SKR (głosowanie w sprawie przyjęcia organizacji rusińskiej w Federacji Rosyjskiej) przywództwo Kongresu będą szczegółowe stanowisko. Nie chcę wierzyć, że w naszych czasach może być wręcz Rusini dyskryminacji w miejscu ich zamieszkania. Za co ponosi winę Rusiny, zmuszeni do życia (czasowo) na terytorium Rosji ? Wierzymy, że tylko wczasne, otwarte, informacji publicznej, co wydarzyło się podczas kongresu może położyć kres plotek i spekulacji co nie czyni honor i dobre imię ruchu Rusinów w ogóle. Światowa Rada Rusinów podkarpackich przewodniczący V. Dzhugan, Europejski Kongres Rusinów Podkarpackich o.D.Sidor , Rząd Rusi Podkarpackiej premier P. Getsko, Parlament Ludowej przez kierownika Podkarpackiej Rusi V. Mikulin