ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

МЗС засудило заклики Угорської постійної ради до автономії угорських спільнот Карпатського регіону

    28 марта 2024 четверг
    Аватар пользователя Роман Караєв

    І кваліфікувало їх як втручання у внутрішні справи суверенних держав

     

    Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із закликами до втручання у внутрішні справи суверенних держав, які мають місце в оприлюдненому 15 листопада Комюніке XVIII-го засідання Угорської постійної ради.

    Про це йдеться в офіційній Заяві МЗС України щодо заключного Комюніке XVIII-го засідання Угорської постійної ради.

    "Засуджуючи заклики до автономії угорських спільнот Карпатського регіону, наголошуємо на тому, що національні меншини в Україні користуються конституційним правом на культурну автономію і що підтримка інших форм автономії суперечать українському законодавству і є посяганням на територіальну цілісність, - йдеться у тексті. - У контексті наміру угорської сторони реалізовувати програми з надання допомоги закордонним угорцям зазначаємо, що процедура надання такої  допомоги має узгоджуватися з країнами проживання угорських громад та надаватися в прозорий та недискримінаційний спосіб."

    Також зовнішньополітичне відомство України нагадує, що "Конституційний Суд України визнав Закон України «Про освіту» таким, що відповідає Конституції, і що шість із семи висловлених Венеціанською Комісією рекомендацій для імплементації цього закону Україною вже виконані. Після виконання останньої, сьомої, рекомендації ми очікуємо на розблокування Будапештом діалогу України з НАТО".

    "Важливим для України є елементи Комюніке з висловленням готовності до нормалізації відносин України та Угорщини", - наголошується у заяві.

    МЗС України закликає "угорську сторону припинити необґрунтовані звинувачення на адресу України в порушеннях прав угорської меншини та продовжити працювати у напрямку відновлення атмосфери довіри і добросусідського співробітництва, що відповідає також інтересам національних меншин, що проживають у наших державах".

     

    Угорська Постійна рада - це консультативний орган угорських політичних сил і закордонних угорських  організацій, які проживають у суміжних з Угорщиною країнах. Створена у 1999 році, засідає щороку, як правило у листопаді.  Її члени: прем'єр, віце-прем'єр з питань нацполітики, міністр закордонних справ,  держсекретар з питань національної політики, голови і керівники фракцій парламентський партій,   а також закордонні угорські організації, які мають народних,  обласних або місцевих депутатів. З України це ТУКЗ і ДСУУ.  Приймають заключну резолюцію, яка носить характер рекомендацій для уряду Угорщини у сфері національної політики.