ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На 71-му Каннському кінофестивалі Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України провели бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers!»

    18 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя SEVEN

    Третій рік поспіль на Каннському кінофестивалі Фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» і Monegasque Association Helping Hand спільно з Держкіно України організовують і проводять бізнес-ланч для українських і зарубіжних кінопродюсерів «Meet Ukrainian Producers!» («Зустрічайте українських продюсерів!»). Презентація нових українських кінопроектів в готелі Radisson Blue Cannes викликала інтерес у більш ніж 90 професіоналів кіноіндустрії.

    Зустріч розпочав Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур, який розставив політичні акценти і закликав іноземних продюсерів до співпраці зі своїми українськими колегами. Зокрема, посол звернув увагу присутніх на те, що незважаючи на безперервну агресію Росії на сході України, в нашій країні успішно розвивається кінематограф.Також він звернув увагу присутніх на долю українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують в російській в’язниці.

    «Завдяки подібним зустрічам, які ми робимо в Каннах вже третій рік поспіль, українські кінопроекти можуть заручитися підтримкою іноземних продюсерів. Такий формат зустрічей мені найбільше до вподоби, адже він працює і головне, допомагає нашим кінематографістам знайти зарубіжних партнерів. Ось уже більше шести років ми влаштовуємо різні івенти на світових кінофестивалях задля просування вітчизняного кінематографа за кордоном. І ця робота дає свій результат - завдяки нашим талановитим режисерам, українські фільми представлені на кожному великому міжнародному кінофестивалі», - підкреслив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

    Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що бізнес-ланчі в Каннах «Мeet Ukrainian Producers», які традиційно проходять за підтримки Фонду Ігоря Янковського, вже стали інструментом побудови ділових контактів між українською та європейською кіноіндустрією, важливою частиною українського бізнесу.

    Не випадково, у нинішньому році відразу в двох конкурсних програмах найбільшого і найпрестижнішого в світі Каннського кінофестивалю відбулися прем'єри двох українських фільмів, які були відзначені призами.

    Уперше за всю історію кінофестивалю, фільм українського режисера Сергія Лозниці «Донбас» відкрив конкурсну програму Канн Un certain regard (Особливий погляд), і за підсумками конкурсу отримав престижний приз за кращу режисуру.

    У свою чергу, ісландсько-французько-український фільм режисера Бенедикта Ерлінгссона «Жінка на війні», презентований 12 травня у межах конкурсної програми Канн - Semaine de la Critique (Тиждень критики), був відзначений призом за кращу музику, який присуджується консорціумом письменників і композиторів, а також єдиною державною нагородою Каннського кінофестивалю - Grand Rail d'Or (Золота залізниця).

    Обидві вищезазначені повнометражні художні стрічки створені за підтримки Держкіно України.

    Під час бізнес-ланчу увазі іноземних продюсерів було представлено дев'ять українських фільмів, що знаходяться на різній стадії виробництва: «Антон» (продюсер Андрій Суярко), «Атлантида» (продюсер Володимир Яценко), «Крути 1918» (продюсер Артем Колюбаєв), «Передчуття» (продюсери Артем Колюбаєв і Андрій Єрмак), «Спадок брехні» (продюсер Алла Бєлая), «Стасис» (продюсер Наталія Лібет), «В зениті» (продюсер Наталія Лібет), «Секс і нічого особистого» (режисер Ольга Ряшина), «Гравець з часом» (режисер Олександр Недбаєв і продюсер Павло Сушко). Кожна презентація супроводжувалася оплесками гостей бізнес-ланчу.

    Після закінчення офіційної частини бізнес-ланчу до організаторів зустрічі підходили продюсери з Франції, Німеччини, Швейцарії, Польщі, Італії та інших країн й дякували за можливість ознайомитися з цікавими українськими кінопроектами. Вони також відзначали високий рівень підготовки презентацій і високу майстерність вітчизняних кінематографістів.

    «Я вже 7 років приїжджаю в Україну, тому що хочу підтримувати її кінематограф. Я вірю, що українське кіно може відродитися і продемонструвати чудові результати. Зокрема, завдяки зусиллям меценатів і держави, яка ініціює створення фондів. Я приїжджаю сюди шукати продюсерів, з якими ми зможемо співпрацювати. Сьогодні мені сподобалися презентації двох фільмів - Валентина Васяновича та Зази Буадзе, який я вже продюсую. Мені приємно тут перебувати, мене оточує велика кількість талановитих людей, якими я захоплююся», - зазначив продюсер, режисер і кінодраматург Даріуш Яблонський.

    Нагадаємо, що з 8 по 17 травня на кіноринку фестивалю Marché du Film працював Український національний павільйон.

    Marche du Film - міжнародний кіноринок, який проходить паралельно з Каннським кінофестивалем і щорічно стає найбільшим у світі майданчиком для зустрічей професіоналів кіноіндустрії, покупки й продажу прав на фільми та пошуку партнерів для спільного кіновиробництва. Кіноринок збирає більше 12400 акредитованих учасників, серед яких тисячі продюсерів, байєрів, дистриб'юторів і відбірників фестивалів. Участь у роботі ринку - це прекрасна можливість для подання кінематографічної України як вигідного партнера і презентації можливостей окремих українських кіновиробників.

    Бізнес-ланч у Каннах «Meet Ukrainian Producers!», ініційований Фондом Ігоря Янковського в 2016 році став традиційним місцем неформальних зустрічей і нових знайомств для кінематографістів усього світу. Досвід проведення двох попередніх ланчів показав свою ефективність створенням нових українських фільмів у копродукції з європейськими режисерами. Благодійний Фонд Ігоря Янковського систематично допомагає молодим режисерам представляти своє кіно на найбільших міжнародних кінофестивалях в Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно, Таллінні та т.д.