ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті створено ще одну русинську організацію

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Предприниматели ССТ

     5 человек, на улице

    Як стало відомо нашому джерелу, 18 березня  2020 року у м. Ужгород  пройшли  установчі  збори  новоствореної крайової русинської  організації «Русинські Бетяры», з наступним порядком денним:

     

    1. Необхідність заснування організації.

    2. Обговорення та затвердження  статуту організації.

    3. Вибори керівного органу організації.

    4. Найближчі плани.

    5. Різне.

    Присутні членів - 68 чоловік.

     

    По першому питанню аргументовано" виступив Василь Русин з Свалявщини, давши оцінку роботи русинських організацій Підкарпаття «НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ» – майже всі пенсіонери, які тільки шукають фінансову вигоду від русинського руху, загравання з меценатами та політиками із-за кордону та домашніх, для власної вигоди та без користі для самих русинів. Необхідність жорсткого та обміркованого залучення молодих патріотів у члени організації, вироблення чіткого плану дій на період становлення (перший рік) та перспективний план на наступні 5 років.

     

    Василь Русин довів до присутніх основні цілі організації: створення потужної мережі осередків русинських організацій в межах Підкарпаття, створення групи русинів для випуску щотижневого листка-агітки, відродження культурних традицій русинів краю (фестивалі, концерти, виїзні виступи), створення сайту організації, ефективний діалог з владою України у питанні визнання національності «РУСИН». Виступ був підтриманий одноголосно всіма членами.

     

    По другому питанню виступив Петро Іванчо, який зачитав проект Статуту організації, який з не значними поправками був прийнятий одноголосно.

     

    Далі, виступив русинський активіст Степан Чопей, який  запропонував наступний склад правління русинської організації «Русинські Бетяры», до якої ввійшли: Василь Русин, Петро Іванчо, Юрко Сочка, Вячеслав Сидор, Йозеф Манайло,  Микола Петровай.  Пропозиція була підтримана одноголосно. Члени правління провели своє перше засідання, де між собою обрали голову правління – Петра Іванчо, на перші два роки.

     

    По третьому питанню виступив новообраний голова організації, який окреслив  плани на найближчий час, а  саме: створення осередків організації по території області, створення офіційного сайту та сторінки в соціальній мережі, налагодження комунікації між осередками та органами місцевої влади, визначити джерела фінансування. Також був запропонований та затверджений логотип організації.

     

    По четвертому питанню було обговорено стратегію співпраці з організаціями всіх національних меншин та релігійних конфесій, що проживають в нашому краї.