ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Орбан та його партія пішли шляхом Лукашенка - міжнародної ізоляції

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Людська правда

    Щодо виключення Фідес з лав ЄНП. 20-21 листопада ц.р. в м.Загреб (Хорватія) відбудеться Конгрес Європейської народної партії (ЄНП), в ході якого передбачається обрання нового керівництвам партії та прийняття низки принципових змін до статутних положень партії.

    Конгрес може стати нищівним ударом для іміджу правлячої в Угорщини партії Фідес, яка, попри офіційне призупинення членства в ЄНП, протягом останнього часу прикривалась іменем європейської партії при відстоюванні своїх кандидатів на різні посади в новообраному Європейському парламенті.

    Характерно, що ні партія Фідес, ні прем'єр-міністр Віктор Орбан на конгрес ЄНП не запрошені. Також, попри відповідне звернення, їх представникам, та й особисто Орбану, було відмовлено щодо участі в конгресі навіть у якості спостерігача. При цьому на конгрес запрошені Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, колишній канцлер Австрії Себастіан Курц, новообрана голова Європейської комісії Урсула вон дер Ляєн, колишній голова ЄК Жан-Клод Юнкер, а також голова Європейської Ради Дональд Туск. Офіційною причиною відмови угорським політикам стало призупинення 20 березня 2019 року членства Фідес в ЄНП до моменту підготовки т.зв. “ради мудреців ЄНП” доповіді щодо порушень принципів правовї державності в Угорщині.

    Головними питаннями порядку денного конгресу стануть обрання нового голови, генерального секретаря, голови казначейства та десяти заступників голови ЄНП. Крім того, на конгресі вноситимуть зміни до статуту партії. Для Фідес є серйозною проблемою те, що вона жодним чином не зможе вплинути на прийняття цих рішень, перш за все — на обрання голови партії. А найбільш загрозливим для угорської правлячої партії є те, що головним і єдиним кандидатом на посаду майбутньго голови ЄНП є Дональд Туск, який неофіційними каналами вже довів до угорської сторони інформацію, що він не бачить можливості для подальшого перебування Фідес в лавах ЄНП.

    Власне, ситуація з Фідес на конгресі обговорюватись не буде, оскільки нинішнє керівництво ЄНП не хоче відвертати увагу його учасників та навіть у такий опосередкований спосіб надати можливість угорцям хоча б якось вплинути на обрання голови партії, його заступників та внесення змін до статуту.

    Д.Туск рішення щодо подальшого членства Фідес в Європейській Народній партії має намір прийняти після доповіді “ради мудреців”. При цьому він наголосив, що це рішення буде не політичним, а базуватиметься виключно на підставі врахованих “мудрецями” фактів щодо стану правової державностві в Угорщині.

    У випадку прийняття рішення про виключення Фідес з лав ЄНП угорці повинні будуть покинути і фракцію ЄНП в Європарламенті, а також втратять ті керівні посади, які отримали саме завдяки членству в Європейській народній партії, зокрема — посаду заступника голови парламентського комітету з питань культури та освіти, яку нині займає Андреа Бочкор. Як відомо, остання родом із Закарпаття і активно займається, в т.ч. використовуючи свою посаду в ЄП, питання т.зв.”утисків” угорської національної меншини в Україні, маючи на меті в першу чергу дискредитацію нашої держави в очах європейської та світової спільноти.