ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перезавантаження СБУ потребує поступових та виважених кроків

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Сергій Молнар

    Під час засідання Колегії СБУ, яка відбулась наприкінці січня, Іван Баканов повідомив, що новий проект закону «Про СБУ» вже підготовлений, документ передано до Офісу президента.

    У свою чергу, голова комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради Денис Монастирський повідомив журналістам, що законопроект про реформу в Службі безпеки України буде поданий на голосування не пізніше лютого-березня 2020 року.

    Новий закон «Про СБУ» покликаний на перезавантаження роботи Служби. Цьому буде передувати зміна підходів у роботі, якісно інший рівень оплати праці. Відбудеться скорочення чисельності СБУ – з 27 000 до 15 тис осіб, демілітарізація співробітників служби, внаслідок чого з’являться нові цивільні посади, на які будуть залучати не лише військових чи державних службовців. Запровадяться нові підходи в роботі з кадрами, оперативній роботі, забезпеченні діяльності структури. Заробітна плата працівників СБУ після реформи буде підвищена до рівня НАБУ, ДБР та інших новостворених структур.

    Новий закон «Про СБУ» визначає зовсім інші пріоритети в роботі. Служба відмовиться від невластивих їй функцій. У відомстві зосередять увагу на контррозвідувальній діяльності, боротьбі з тероризмом, захистом державної таємниці, суверенітету і територіальної цілісності. Питання економіки не входитимуть до функціоналу правоохоронного органу, однак, фахівці служби стоятимуть на захисті об’єктів критичної інфраструктури. Крім того, Служба не братиме участі у досудовому розслідуванні корупційних та економічних злочинів. Діяльність спецпідрозділів «К» та інших підрозділів захисту економіки не передбачена.

    Голову СБУ парламент призначатиме строком на 6 років. В новому законі чітко розмежовано компетенцію СБУ з іншими структурами сектору безпеки. Список повноважень служби скорочено із 40 до 37, кількість підслідностей скорочено із 37 статей ККУ до 34.

    Передбачається посилення громадського контролю над діяльністю відомства, парламент зможе посилити нагляд за СБУ через новостворений парламентський комітет, а Рахункова палата контролюватиме витрати Служби.

    Завдяки анонсованому Бакановим тотальному перезавантаженню Служба стане більш сучасною та ефективною, як того вимагають різновекторні виклики та загрози сучасного світу.

    В умовах гібридної війни та військової агресії реформована СБУ приділятиме особливу увагу кібербезпеці. Керуючись виключно інтересами України, враховуючи специфіку саме українських реалій, при реформуванні СБУ потрібно діяти виважено та поступово, оскільки питання національної безпеки – це занадто важлива тема, яка потребує акуратного та поетапного підходу задля її збереження.

    Тому, зміна завдань, переорієнтація сил та засобів при реформі відомства є цілком обґрунтованими. В ході перезавантаження неможливо допустити розвал відомства, втрату ним свого функціонального призначення як спецслужби, яка за своїм кадровим та оперативно-технічним потенціалом являється потужним органом спеціального призначення, що може якісно змінити ситуацію в сфері національної безпеки виключно завдяки обережному підходу до системної реорганізації СБУ, концепція якої і стане основою нового закону «Про СБУ».
    https://inozmi.info/perezavantazhennya-sbu-potrebuye-postupovyh-ta-vyvazhenyh-krokiv/?fbclid=IwAR0Efe2cEMVEqdcvY0gIhcymdu36taU_S9b6J1hpvuknVEKxKCLSynpBegE