ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русинство: політичний проєкт Москви

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Кристина Власенко

    Закарпатські сепаратисти ”русини” просять Росію їх визнати і ...

     

    "Русинське питання" є однією з контроверсійних тем у середовищі істориків, етнологів і лінгвістів. Науковці вже давно сперечаються про те, хто ж такі насправді русини, а тим часом, на фоні російської агресії останніх років на сході України, кремлівська пропаганда загострює ситуацію довкола русинського питання на Закарпатті.

     

    Окремо виникають запитання про те як цей рух починався, хто був зацікавлений в "окремому народі" на Закарпатті, і кому це вигідно тепер.

     

    На переконання більшості дослідників та істориків, проєкт русинства є виключно політичним явищем та повністю курується Росією через Православну церкву Московського патріархату. Навіть на своєму початку русинство завжди було політичним проектом. Його ідею на території Закарпаття ще у 1985-86 роках породив Будапешт, однак задовго до того - ще з 1845-1850 років - угорці підтримували окремішність місцевих малоросів, аби не дати їм об'єднатися із галицькими русинами й, тим самим, зберегти Австрійську, а з 1856-го - Австро-Угорську імперію.

     

    Згодом ідею русинства підхопила чехословацька Прага. Потім, з кінця 80-х - початку 90-х років ХХ століття у Росії виявляли інтерес до Закарпаття - перш за все через ідею так званого "руського міра", яка визріла в Московському патріархаті.

     

    Русинство не є рухом, ця ідея не відображає реальних настроїв населення. Це підтверджують соцдослідження. Останнє найдостовірніше - це перепис населення 2001 року. Тоді всього 10 тисяч закарпатців називалися русинами, і то при тому, що за це платили гроші. Агітація проходила прямо в церквах, на службах, особливо на Хустщині. Тому природно, що більшість русинів, які так самовизначилися при переписі, живуть саме там.

     

    Русинство - не рух. Це проект. Того ж штибу, що маємо на Донбасі. Зародився він, коли почалося падіння комуністичних режимів.               А сили, яким це вигідно, штучно піднімають у ЗМІ ці питання

     

    Сама ідея русинства полягає в тому, щоб показати окремішність закарпатців від інших українців. Це було потрібно усім режимам і державам, до складу яких входило Закарпаття.

     

    Сама назва "Русь" "русини" прийшла сюди з Київської Русі. Вперше цей термін на Закарпатті вжито 1031 року. З того часу в Закарпатті поширюється політонім "Русь", "руська мова", "руська віра". До прикладу в Галичині - лише на початку ХХ століття почали вживати термін "українець", а доти ж - теж були русини.

     

    Зараз можна сміливо говорити, що будь-які русинські організації мають єдиний центр фінансування - Росію. Хоч у них різні ідеї: - створення великої Русинії, або ж розвал України. Але будь-що грає на руку Москві.

     

    Жодна з русинських теорій не має наукового підґрунтя. Немає такого руху і не буде - ні серед громадян, ні серед інтелігенції, - якщо не буде грошей.

     

    Русини Закарпаття - це одна з гілок українського народу. Це не одна етнографічна група, їх три - лемки, бойки та долиняни, ще - субетнос гуцули. Нащадки білих хорватів - це долиняни, власне, це ті, хто, очевидно, з ХІ століття вживали термін "русини" для своєї ідентифікації.

     

    Без російського фінансування - не буде русинського руху. Тільки-но Москва перестане фінансувати, а попи почнуть служити Богу в церквах, а не агітувати паству за політику то зникне "русинська" проблема на Закарпатті.