ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сергій Слободянюк : П’ять років у опозиції до безладу

    18 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Слободянюк Сергей Николаевич

    Слободянюк Сергей Николаевич— Сергію Миколайовичу, в Україні 11 вересня офіційно стартувала виборча кампанія до місцевих органів влади. Отже, нарешті ужгородці зможуть щось змінити на краще?

    – Я вважаю, ні для кого не секрет, що Ужгород давно перетворився на Африку в центрі Європи. Це — наслідок непрофесійного керування містом, що поволі знищило і його, і його інфраструктуру. Окрім цього, нинішні «халіфи на годину» сформували монополію на владу: коли не існує альтернативи, куплені місцеві депутати і осередки партій. Через це відбувається дерибан землі, майна, а, натомість, через ЗМІ триває «солодкий» піар можновладців, які себе дискредитували. Традиційно з виборчою кампанією настав час обіцянок. Я боюся, щоб не вийшло так: хто брутальніше бреше, того підтримають… Як показують сумні результати дій нинішньої ужгородської влади, обіцяти – не значить щось робити. Але в ужгородців є шанс «покарати» міського голову та обранців за недотримані обіцянки і знущання над цілим містом.
    – Ви були депутатом рад усіх рівнів: Верховної Ради України, Закарпатської обласної та двічі Ужгородської міської ради. Усюди на мажоритарних округах, де потрібно було дивитися в очі людям, – Ви перемагали! Ви маєте багатий досвід роботи в органах місцевого самоврядування. На які критерії варто звертати увагу ужгородцям під час нелегкого вибору партій та кандидатів?
    – Не вірте фокусникам від політики. Вони, наче справжні ілюзіоністи, змінюють свої принципи і переконання в залежності від існуючої в даний момент кон’юнктури. Вони міняють свої маски так часто і безсоромно, що люди вже просто стомилися дивуватися. На попередніх виборах громадяни проголосували за «котів у мішку» – за партійні списки під красномовними гаслами, за якими ховався всілякий непотріб та соціальні «відходи» суспільства. До влади прийшли політичні ПРОЙДИСВІТИ, які розривали місто на шматки і плювали на людей. Сьогодні існує серйозна небезпека, що ці нелюди-депутати, як щурі, пролізуть за награбовані гроші у списки партій або висунуть свої кандидатури по мажоритарних округах, де їхні «подвиги» не відомі людям. Тепер головний критерій людської оцінки політиків і партій має бути такий – де ви були останні п’ять років, коли ми бідували? Сиділи в міськраді? Були при владі? Перетрудилися для нашого блага? Ну, так тепер – ласкаво просимо на «заслужений» відпочинок!
    – Ви не є зараз депутатом жодної ради, але так само можуть спитати й у Вас, де були Ви і що зробили для міста?
    – І Ви знаєте – питають! Бо я не ховаюсь від людей, зустрічаюсь із виборцями і відповідаю на їхні питання! Ужгородська міська рада політично невиліковно хвора – у ній відсутні опозиція і будь-яка можливість вплинути на прийняття рішень міським головою та його депутатами-кнопкодавами! У 2007 році міськрада, на чолі з С. Ратушняком, підняла планку житлово-комунальних тарифів до захмарних висот. Через це Ужгород в Україні посів друге місце за дорожнечею сплати ЖКП. Щоб протистояти зухвалим діям ужгородських чиновників, громадське об’єднання «МІСТО» в той час, після неодноразових і безрезультатних звернень до міського голови та депутатів міськради з вимогою зупинити штучне зростання тарифів, заявило про жорстку опозицію до влади міста. Протягом 5 років об’єднання «МІСТО» було єдиною громадською опозиційною силою в Ужгороді. Ми, практично, робили те, чим мали б займатися партійні осередки на місцях. На жаль, вони в цей час були заклопотані іншим – співали осанну меру, за що той нед¬бало підкидував їм крихти зі свого панського столу.
    Унаслідок дерибану землі та майна, Ужгород позбувся коштів, сума яких дорівнювала міському бюджету. Розуміючи, що масштаби корупції влади загрожують життєдіяльності Ужгорода, я вимагав увести мораторій на виділення земель для комерційного призначення та продажу будь-якого майна без проведення аукціону. Але, коли мою вимогу було проігноровано, то я наполягав на тому, щоб діючий мер і депутати міськради добровільно подали у відставку.
    Усі партійні організації Ужгорода були «глухі і сліпі» протягом п’яти останніх років. Жодна політична сила чи фракція в міськраді не взяла на себе відповідальність за дії нинішнього голови, міської ради і теперішніх чиновників, які виконують їхні накази. До прикладу, візьмемо хоча б найчисельніші в міськраді фракції блоку Юлії Тимошенко чи Партії Регіонів. Не розумію, чому закарпатські обласні партійні організації до цього часу не влаштували ревізію того, що відбувається в міськраді? Хочу зауважити, що в діях міської ради є дуже серйозні порушення, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Але чомусь усі мовчать. Значить – вигідно?! Можливо, дещиця з мерського столу «капала» й обласним партійцям?
    Я боровся з цим безладом, як міг. Засобів було не багато – звернення та апелювання до влади через ЗМІ. Але всі наші спроби достукатися до міської влади і особисто Ратушняка, щодо зниження тарифів на ЖКП та квартирної плати, ремонту багатоповерхівок і облаштуванню благоу¬строю прилеглих територій, ремонту соціальних закладів, налагодження транспортного сполучення тощо – були проігнорованими. Уже не згадую про постійні закиди з боку влади: хто ви? що вам треба? куди ви лізете? не заважайте нам «заробляти»! Коли я зі своїми однодумцями не зупинився, вимагаючи від влади дотримання законності і прозорості у прийнятті рішень міським головою та депутатами, почалося політичне переслідування і моральне цькування моїх прихильників, мене і членів моєї сім’ї…
    Багато хто не вірив у цю громадську роботу, скептично ставився до моєї активності, дехто, взагалі, склав руки. Але ми з активістами громадської організації «МІСТО» збирали інформацію про наболілі питання, писали звернення, намагаючись допомогти ужгородцям вирішувати наболілі проблем. І в окремих випадках, під натиском громадськості, влада переглядала свої незаконні рішення! Хоча це тільки краплина добрих справ у морі соціальної несправедливості по-ужгородськи.
    – А що Ви думаєте про газовий безлад, який нещодавно «розгорівся» в Ужгороді? Чи законно ВАТ «Закарпатгаз», за потурання міської влади, збирає гроші з людей на заміну труб та шантажує їх відключенням «блакитного палива»? Адже, таких випадків багато: буд. №33 по вул. Л.Толстого, буд. №31 по вул. 8 Березня, буд. №149 по вул. Перемоги…
    – Це – змова керівництва міськвиконкому і «Закарпатгазу». Це — абсолютно протизаконне шахрайство! Люди не мають платити за труби й інше газове обладнання, які знаходяться за межа¬ми їхніх квартир і будинків. Усі витрати повинні сплачувати міськвиконком і газовики. Свого часу міськвиконком усім бажаючим мешканцям міста видавав дозволи на встановлення автономного опалення, де не було зазначено додаткових умов і непередбачених витрат… Я дивуюся: чому люди не подають позови до суду?! Адже, закон на їхній стороні! Хоча, можливо, що дехто отримав добрячий «відкат» за прийняття подіб¬ного рішення.
    – Яким, на Вашу думку, є стан підготовки Ужгорода до зими? Люди занепокоєні як диверсіями «Закарпатгазу», так і бездіяльністю влади!
    – Так, громадське об’єднання «МІСТО» отримує сотні звернень громадян зі скаргами на жахливий стан інфраструктури ЖКХ, житлового фонду, тепло- і водопостачання (за досвідом минулої зими), а також незадовільний стан закладів медицини і освіти. Але вплинути на дії нинішньої влади неможливо! Замість підготовки житлового фонду та соціальних закладів до опалювального сезону, мер міста направив усі наявні бюджетні кошти на будівництво «потемкинской деревни» – нового проспекту, який має продемонструвати виборцям несамовиту й бурхливу діяльність влади... А чи виграє на цьому Ратушняк вибори і яка йому різниця, чи будуть люди в теплі та з гарячою водою? Він отримає посаду на п’ять років! І хоч трава не рости! Безсоромне окозамилювання! Новій міськраді і меру доведеться вирішувати усі ці проблеми!
    – Питання ужгородських шкіл – тема не нова. Бездіяльність влади яскраво можна спостерігати і у сфері матеріального забезпечення навчальних закладів. Чому, на Вашу думку, міська влада переклала відповідальність за матеріально-технічний стан школи на плечі батьків, які змушені збирати гроші на все необхідне?
    – Я вважаю, що на сьогодні це актуальна і болюча проблема. Посадовці міськвиконкому й управління освіти зловживають почуттями батьків, перекладаючи все на їх плечі. На жаль, чиновників не цікавить, що у родини немає грошей. Бери їх звідки хочеш: позичай або ж малюй, втілюй у життя мрію Ратушняка – Ужгород для багатіїв! Ми невдовзі виправимо такий ганебний стан речей...
    – Як Ви оцінюєте розклад сил на початку виборчої кампанії в Ужгороді? У яких партій є шанси потрапити до міськради і хто може претендувати на крісло мера?
    – Виборці нададуть перевагу партіям, які не були дискредитовані участю у корупційних «оборудках» нинішньої міської влади! В Ужгороді це, насамперед: «Сильна Україна», «Фронт Змін» і «Єдиний Центр». Хоча до міськради, на мою думку, в дієвому складі пройдуть сім партій. Щодо кандидатів на міського голову, шанси є у будь-кого, крім Ратушняка, – за умови демократичності виборчого процесу. Поки що на соціологічні опитування впливає посада, яку він займає, так званий «владний феномен». Однак, задекларованих моніторингами 17% прихильників у нього немає. Це опитування впливає здебільшого на пересторогу ужгородців. Реальний рейтинг діючого мера не перевищує 10 %. Результат виборів буде безпосередньо залежати від того, чи вдасться владі їх сфальсифікувати «липовими» довідками для ромів і мешканців найближчих сіл, підкупом голосів на «каруселях» та на виборчих дільницях при підрахунку голосів. Ось там можуть «накапати» додаткові 10-15%, які необхідні С. Ратушняку для перемоги. Основні політичні сили мали б знайти можливість запобігти фальсифікаціям.
    – Хто ж, на Вашу думку, міг би виграти вибори у діючого мера?
    – Ужгородці не сприймають сьогодні Ратушняка. Але ще менше вони сприймають тих, кого їм «підтасовують» деякі політичні партії та обласна влада… Але усі ресурси знаходяться в їх руках, тому конкурувати із ними в ЗМІ , на превеликій жаль, важко. Ще й і не розпочалася виборча кампанія, а вони вже повитрачали сотні тисяч доларів…
    Вибори в Ратушняка може виграти тільки Слободянюк!
    Проте, це складне питання і, як на мене, дуже відповідальне, щоб гарячкувати відповідями... Діюча влада і кримінальні угрупування зроблять усе, щоб не допустити мене до влади.
    – Ви особисто визначилися, з якою політичною силою підете на вибори і куди саме: в депутати чи на посаду міського голови?
    – Я згодом про це повідомлю. А поки що хотів би попросити ужгородців: будьте пильними й уважними. Не вірте фокусникам від політики та не дайте себе ошукати тим, хто знущався над вами протягом останніх років. Громадське об’єднання «МІСТО», у свою чергу, вже в жовтні оприлюднить прізвища тих депутатів, чиновників (і правоохоронців), які розікрали Ужгород і ошукали його мешканців, а тепер під новими масками знову рвуться до влади.
    Бажаю ужгородцям мудрості! Врятувати рідне місто зможемо тільки разом!

    РОЗМОВЛЯЛА
    ІЗ СЕРГІЄМ
    СЛОБОДЯНЮКОМ
    ТЕТЯНА ГОРЯНКА

    Спрашивайте в киосках свежий номер газеты "РЕПОРТЕР"