ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Торонто Фонд Ігоря Янковського і Держкіно провели 2-й Український діловий сніданок на кінофестивалі TIFF 2019

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    6 вересня, вже другий рік поспіль у Канаді, на найбільшому в Північній Америці 44-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF 2019) Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України організували і провели діловий сніданок під незмінним гаслом «Ukraine Is Your Destination». Подія, що увійшла до офіційної програми індустріальної секції кінофестивалю, зібрала понад 60 українських і зарубіжних продюсерів, дистриб'юторів та інших професіоналів кіноіндустрії. Презентація нових українських фільмів відбулася в комплексі TIFF Bell Lightbox в центрі Торонто, побудованому спеціально для проведення цього кінофестивалю.

    Відкрила зустріч Світлана Сухіна, співзасновник Благодійного Фонду Ігоря Янковського. Вона наголосила, що за останні сім років Фонд Янковського провів десятки подібних зустрічей на найбільших міжнародних кінофестивалях. І вже зараз можна говорити про перші позитивні результати цієї роботи. Не випадково практично на всіх світових кінофестивалях категорії «А», акредитованих Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів (FIAPF), цьогоріч були представлені українські фільми. Ось і на кінофестивалі в Торонто цьогоріч у різних конкурсних програмах беруть участь три українські фільми.

    «Другий рік поспіль в Канаді Фонд Янковського організовує діловий сніданок на кінофестивалі в Торонто. Раніше такі події ми традиційно проводили в Каннах, Берліні, Лондоні, Локарно, Карлових Варах і всюди бачили велику зацікавленість у співпраці з українськими продюсерами. І для нас дуже важливо, що після таких індустріальних зустрічей народжуються нові міжнародні проекти, українські режисери знімають фільми в копродукції зі своїми зарубіжними колегами, - зазначила меценат Світлана Сухіна.

    Надзвичайний і повноважний посол України в Канаді Андрій Шевченко наголосив на важливості нещодавно підписаної між Україною та Канадою Угоди про спільне аудіовізуальне виробництво. Цей документ відкриває перед українськими кінематографістами нові можливості для зйомок спільних фільмів з канадськими колегами, дає їм доступ до фінансування проектів із різних канадських фондів.

    «Як і в будь-який інший індустрії, ти робиш бізнес не з бізнесом, а з людьми. Тому такі зустрічі, як сьогодні Український діловий сніданок мають колосальну цінність, оскільки дозволяють зібрати на одному майданчику професіоналів з різних країн. Ми сподіваємося, що сьогоднішня зустріч сприятиме народженню нових спільних українсько-канадських проектів. Для канадців це просто позитивний шок, що Україна, яка перебуває в таких важких умовах, може виробляти якісний світового класу кінопродукт, - заявив посол Андрій Шевченко.

    Глава Державного агентства України з питань кіно в 2014-2019 рр. Пилип Іллєнко коротко ознайомив присутніх із суттю Договору між Україною і Канадою про спільне аудіовізуальне виробництво, над яким він працював останні кілька років і закликав іноземних продюсерів до активної співпраці з Україною.

    Продюсер і власник компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов представив три фільми, що беруть участь в програмі TIFF 2019. Це художній фільм «Атлантида» режисера Валентина Васяновича, українсько-чесько-словацький фільм «Пофарбоване Пташеня» режисера Вацлава Маргула і українсько ізраїльський короткометражний фільм «Анна» Декеля Беренсона. Останній фільм також представляла український продюсер Ольга Бесхмельніцина.

    Всі ці фільми були створені за підтримки Держкіно України. Гості сніданку з цікавістю переглянули тизери цих стрічок.

    Також третій рік поспіль на кінофестивалі TIFF в Торонто в рамках індустріальної секції працював Український стенд із незмінним слоганом #UkraineIsYourDestination, що представляє нашу країну, як перспективний напрямок у виробництві кіно. Працівники стенду розповідали про нововведення у вітчизняному законодавстві, ознайомлювали з можливостями виробництва і розмаїттям локацій для зйомок кіно в Україні.

    МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ У ТОРОНТО
    Щорічний кінофестиваль відбувається у вересні в Торонто (Канада). Фестиваль з'явився в 1976 році як Фестиваль фестивалів, на якому демонструвалася колекція фільмів із інших кінопоказів. Під час першого Фестивалю фестивалів глядачам представили 127 фільмів із 30 різних країн. У 2019 року до програми фестивалю увійшли 333 стрічки з 84 країн. Фестиваль фестивалів перейменували на Міжнародний кінофестиваль у Торонто в 1995 році.
    Фестиваль зазвичай починається на тижні після Дня Праці (Labour Day - свято, що відзначається в перший понеділок вересня в США та Канаді) і триває десять днів. З 2010 року основна програма фестивалю відбувається в ультрасучасному комплексі TIFF Bell Lightbox, побудованому спеціально для проведення фестивалю.

    Нарівні з кінофестивалем незалежного кіно Санденс (США), міжнародний кінофестиваль в Торонто вважається найбільшим кінооглядом Північної Америки. Участь стрічки в кінофестивалі значно збільшує її шанси на потрапляння до північноамериканського прокату. Кінофестиваль в Торонто часто використовується як майданчик для виходу в світ фільмів, творці яких сподіваються отримати премію Оскар. Участь в міжнародному кінофорумі в Торонто багато в чому визначає прокатну долю більшості артхаусних та незалежних фільмів.

    ФОНД ІГОРЯ ЯНКОВСЬКОГО
    Фонд Ігоря Янковського впродовж декількох років послідовно просуває молоде українське кіно за кордоном. Завдяки цій підтримці українські делегації отримують можливість взяти участь в роботі найбільших міжнародних кінофестивалів - у Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно, Талліні та Торонто. Фонд Ігоря Янковського також надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях. Також завдяки допомозі Фонду Янковського за останні роки успішно провели Дні українського кіно в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Будапешті та Римі.