ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Вінниці відбулось Віче за повернення пам'ятника Т.Шевченку, знесеного потайки владою 24 січня

    28 марта 2024 четверг
    Аватар пользователя Віталій Грегор

    "#ВІННИЦЯ, ЗБЕРЕЖЕМО ШЕВЧЕНКА – ЗБЕРЕЖЕМО УКРАЇНУ!"Саме з таким гаслом сьогодні, 28 січня, відбулось Віче на площі Майдану у Вінниці за повернення пам'ятника Духовному лідеру України Т.Шевченку, знесеного потайки міською владою в ніч на 24 січня. А пам’ятник Небесної Сотні, який має намір влада встановити на його місці, люди просять встановити в іншому місці, після проведення відкритого конкурсу на найкращий макет, оскільки той, що виготовила кулуарно влада - виконаний ганебно і буде паплюжити пам'ять Героїв.
     
     

     

     
     
    Протест підтримали сотні мешканців, серед них: підприємці, люди різних професій, пенсіонери, молодь, а також активні учасники Революції Гідності, ветерани та волонтери російсько-української війни на сході України.

    «Символізм для країни дуже важливий! Потрібно берегти символи країни. В Криму і в Донбасі не зберегли. От і маємо АТО. В Україні 1200 пам’ятників Кобзарю! Тільки у Вінниці немає!»  – VLASNO.info​, журналістам якого вдячний за пряму трансляцію і патріотичну позицію.
     
    За декілька днів до цього мер Вінниці Сергій #Моргунов, ставленик прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, проігнорував та відмовився виконати звернення родин Небесної Сотні, які вважають верхом цинізму встановлювати пам'ятник Небесній сотні шляхом знесення погруддя Кобзарю. Такий прояв українофобства не дозволяла собі жодна українська влада, а знесення пам’ятника всесвітньовідомому Т.Шевченку – це взагалі перший у світі такий ганебний факт. 

     
    На жаль проти учасників Віче-протесту, ветеранів війни та майданівців, теперішня влада, уподобляючись злочинному режиму Януковича, використала «тітушок»-молодиків та проплачених бабушок, які не одноразово були помітні на різних провокативних заходах. Вони постійно провокували людей, штовхали, вигукували, намагалися провести свій імпровізований мітинг із мегафоном в дусі звичного для них «Антимайдану».
     

     

     
    За наслідками голосування, учасники Віче, обурені таким актом вандалізму та фактично розпалюванням владою громадянського конфлікту, засудили знесення  пам’ятника Т. Шевченку, проголосували за звернення до керівництва правоохоронних органів та вищого керівництва нашої України зупинити ці свавільні дії, зокрема вінницький доброволець батальйону "Айдар" Світлана Бевз зазначила:
     
    «Ганебні дії із знесення у Вінниці пам’ятника на площі Майдану духовному лідеру України, всесвітньо визнаному символу української творчості та культури, містять ознаки вандалізму, створюють ґрунт для ескалації громадянського конфлікту, шляхом маніпулювання громадською думкою на тлі патріотичних гасел, завдають шкоди національним інтересам України, зокрема посягають на її інформаційну безпеку, оскільки будуть використані у ворожій пропаганді країною-агресором Російською Федерацією. А відтак це містить в діях винних осіб ознаки злочину, передбаченого ст.111 Кримінального кодексу України «Державна зрада».  
    Тому просимо притягнути винних осіб у плануванні та знесенні пам’ятника Т.Шевченку до відповідальності, вжити заходи щодо його повернення на попереднє місце та не допустити ескалація громадянського конфлікту, який провокує своїми  аморальними діями місцева влада в особі посадових осіб Вінницької міської ради.»
     
    Відтак небайдужа громада Вінниччини дала владі ультиматум – 48 годин (з дня вручення звернення) на виконання поставлених вимог, як ні отримають громадські акції прямої дії в порядку ст.39 Конституції України. 

     
    Від імені бійців та волонтерів батальйону «Айдар», учасники Революції Гідності, патріоти України, вдячні всім небайдужим, які проявили свою свідому громадянську позицію,  поширювали інформацію, не зважаючи на заангажоване мовчання центральних ЗМІ, а також передусім тим, які прийшли сьогодні на Віче не допустити спаплюжити пам’ять Героїв Небесної Сотні таким – актом владного антиукраїнського цинізму та захистити Духовного гетьмана України Т.Шевченка.  
     
    «Борітеся — поборете! 
    Вам Бог помагає! 
    За вас правда, за вас слава 
    І воля святая!»
    (c) Т. Г. Шевченко​

     
     
    P.S.: пропоную використовувати в подальшому хештег  #захистиШевченка
     

    Фото пам'ятника-погруддя Т.Шевченка до його демонтажу
     
     
    З повагою Віталій Грегор, 
    учасник Революції Гідності в м. Київ, 
    волонтер і координатор на Закарпатті ГО "Айдар Волонтерська Допомога"​
    28.01.2017