ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Újranyitják az ukrán tanszéket a Nyíregyházi Egyetemen

  16 июля 2019 вторник
  Аватар пользователя uzhgorod

  Újranyitják a 2013-ban megszűnt Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszéket a Nyíregyházi Egyetemen – jelentette be Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kedden, az intézményben.

  ujranyitjak-az-ukran-tanszeket-nyiregyhazi-egyetemen.jpgGrezsa István hangsúlyozta, ha a magyarság elvárja, hogy Ukrajnában szabadon használhassa anyanyelvét, lehetőséget kell biztosítani az ukrán nyelv és szlavisztika tanulására Magyarországon is. A kormánybiztos kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök kérése volt, hogy a tanszéket minél hamarabb indítsák el a Nyíregyházi Egyetemen.
  Az Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék először 1992-ben alakult meg a jogelőd Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, ahol egy évvel később elkezdődött az ukrán nyelvű képzés. A tanszék vezetője – 2005-ben bekövetkezett haláláig – Udvari István volt, akinek tiszteletére kedden emléktáblát avattak a Nyíregyházi Egyetemen.
  Grezsa István beszédében kiemelte, Udvari István egyedülálló szorgalmával kiemelkedően értékes és változatos örökséget hagyott hátra. Szövegkiadásai, monográfiai, folyóiratcikkei „tartós építőkövei” a nemzetközi és magyar szlavisztikának.
  Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a rendezvényen elmondta, az Ukrajnában élő magyarságot sok szál köti a Nyíregyházi Egyetemhez, az intézmény sokat tett a kárpátaljai magyar főiskola létrehozásáért, továbbá sok kárpátaljai fiatal tanult Nyíregyházán.
  Brenzovics László szerint fontos, hogy olyan embereket képezzenek, akik ismerik mindkét ország kultúráját, mert ez erősíti a felek kapcsolatát.
  A Nyíregyházi Egyetem a 2020-ig tartó intézményfejlesztési tervében vállalta a szlavisztika alapszakon belül az ukrán nyelvi szakirányt. A szenátus 2016 novemberi ülésén döntött arról, hogy újraalapítja az Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszéket. Az intézménynek ezzel több célja van: az ukrán alapszak oktatása, kiegészítő nyelvi kurzusok megtartása, filológiai kutatások és műfordítások készítése, továbbá társadalmi szerepvállalás a magyar–ukrán kapcsolatok fejlesztésében.
  A tanszék vezetője Stefuca Viktória lesz, aki a kárpátaljai Huszton született, kétnyelvű családban, jelenleg az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese. A képzés akkreditációja néhány hónapon belül várható, a Nyíregyházi Egyetem új tanszékén 2018-ban kezdődik a oktatás.

  Рейтинг: