ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Парижі Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України представили «Нову хвилю українського кіно»

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    З 5 по 10 квітня 2019 року Фонд Ігоря Янковського і Державне агентство України з питань кіно за підтримки Посольства України у Франції провели в Парижі кінофестиваль Nouvelle vague du cinema Ukrainiеn («Нова хвиля українського кіно»).

    Кінофестиваль проходив у одному з найпрестижніших кінотеатрів Франції Le Grand Rex Paris на Великих бульварах. Задовго до початку сеансу публіка вишикувалася в чергу під кінотеатром. І таку картину можна було спостерігати всі шість днів роботи кінофестивалю, який викликав надзвичайний інтерес серед французької публіки і представників української діаспори.
    Відкривали фестиваль бізнесмен і меценат Ігор Янковський, віце-прем'єр міністр України Павло Розенко і посол України у Франції Олег Шамшур. Ігор Янковський нагадав про долю незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова і закликав звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують в російських в'язницях. Зал відповів йому флешмобом з плакатами #FreeSentsov.
    «Те, що у нас на всіх сеансах в Парижі повний аншлаг, це великий успіх українського кінематографа. Ми сьомий рік поспіль допомагаємо просувати українське кіно за кордоном. Ще кілька років тому ми з трудом збирали фільми для показу на кінофестивалях. Зараз же є реальна конкуренція між українськими фільмами. І це чудово. Ми живемо в часи відродження вітчизняного кінематографа і це справді нова хвиля молодих талановитих авторів, які заслужено отримують призи на світових кінофестивалях», - зазначив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.
    Фестиваль відкрився показом фільму «Дике поле» режисера Ярослава Лодигіна за культовим романом Сергія Жадана «Ворошиловград». Фільм представили режисер Ярослав Лодигін, глава Держкіно України Пилип Іллєнко, співавтор сценарію письменник Сергій Жадан, продюсери фільму Володимир Яценко (Україна) і Міклош Гімеш (Швейцарія).
    Французька публіка зустріла стрічку дуже тепло і нагородила її бурхливими оплесками, та ще довго не відпускала творців фільму на традиційній сесії запитань і відповідей.
    «Я вірю в успіх українського кіно загалом, я вже його бачу. Коли я 5 років тому почав працювати в Держкіно, я і мріяти не міг про такий успіх. Мене запитували, навіщо я йду в Держкіно, що тут нічого не буде, крім ганьби. Мені здається, що ми всі разом продемонстрували позитивний результат. Такого рівня розвитку кінематографії в Україні не було з 1980-х років, коли кіноіндустрія була масштабною. Сьогодні ми бачимо потужний рух вперед», - наголосив глава Держкіно України Пилип Іллєнко.
    Того ж вечора після прем'єри «Дикого поля» в Парижі відбувся урочистий прийом в REX Club, на якому з акустичним концертом виступив Олег Скрипка. Лідер гурту «ВВ» виконав як українські, так і французькі пісні, нагадавши, що близько семи років жив у Франції. Олег Скрипка брав участь в кінофестивалі як автор музики до короткометражного фільму Олеся Саніна «Анна», присвяченого пам'яті відомої українки, яка стала королевою Франції.
    На прийомі з нагоди відкриття кінофестивалю «Нова хвиля українського кіно» відбулася презентація пам'ятника дочки князя Ярослава Мудрого - Анні Київській, яка стала королевою Франції та прабабусею багатьох європейських монархів. Бізнесмен і меценат Ігор Янковський від імені українських кінематографістів передав пам'ятник послу України у Франції Олегу Шамшуру з метою подальшого його встановлення в Парижі. Такі ж пам'ятники Анні Київській в рамках проекту «Шлях королеви», ініційованого куратором Anna de Kiev Fest Федором Баландіним, вже встановлені в Києві, Кракові та Тулузі.
    До програми першого кінофестивалю «Нова хвиля українського кіно» в Парижі увійшли як нові фільми, так і кінокласика. Французьким глядачам були представлені художні фільми: «Дике поле», реж. Я. Лодигін; «Вулкан», реж. Р. Бондарчук; «Коли падають дерева», реж. М. Нікітюк. Кінокласику «Лебедине озеро. Зона», реж. Ю. Іллєнко представили виконавиця головної ролі у фільмі Людмила Єфименко та Пилип Іллєнко, який також зіграв у фільмі свого батька. Документальний фільм «Перша сотня», реж. Я. Пілунський, Ю.Грузінов, Ю. Шашкова викликав сильні емоції та навіть сльози глядачів. На дитячому сеансі показали фільм «11 дітей з Моршина», реж. А. Непиталюк.
    Всі сеанси були безкоштовними, а фільми представляли учасники творчих груп. Обговорення фільмів було настільки бурхливим, що, часом тривало до закриття кінотеатру, а потім продовжувалося вже на вулиці. Про перший кінофестиваль «Нова хвиля українського кіно» в Парижі написали такі впливові французькі медіа, як Liberation, Figaro і AFP (Агентство France-Presse).