ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Торонто Фонд Ігоря Янковського та Держкіно провели Український діловий сніданок на кінофестивалі TIFF 2018

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    7 вересня вперше на найбільшому в Північній Америці 43-му Міжнародному кінофестивалі у Торонто (TIFF 2018) в Канаді Фонд Ігоря Янковського та Держкіно України організували і провели діловий сніданок під слоганом «Ukraine Is Your Destination». Подія, яка увійшла до офіційної програми індустріальної секції кінофестивалю, зібрала понад 50 українських і зарубіжних продюсерів та професіоналів кіноіндустрії. Презентація нових українських кінопроектів відбулася в ультрасучасному комплексі TIFF Bell Lightbox в центрі Торонто, побудованому спеціально для проведення цього кінофестивалю.

    Діловий сніданок відкрив глава Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, який зазначив, що завдяки підтримці Фонду Янковського стало доброю традицією проводити бізнес-ланчі та сніданки на найбільших світових кінофестивалях в Європі – в Каннах, Берліні, а тепер уже і на американському континенті – в Торонто. Такі зустрічі стали інструментом побудови ділових контактів між українською і міжнародною кіноіндустрією, важливою частиною українського кінобізнесу.

    «У Канаді традиційно дуже гарне ставлення до України завдяки тому, що канадські українці є представниками однієї з націй, яка заклала основи цієї держави і грають важливу роль в економіці та культурі Канади. Але знань про сучасну Україну, а тим більше про українське кіно в Північній Америці, звісно ж, недостатньо. Тому наша місія – через український кінематограф відкрити Україну пересічним канадцям, налагодити взаємовигідні зв'язки між кінематографістами обох країн. Саме для цього другий рік поспіль на кінофестивалі TIFF працює український національний стенд, а сьогодні ми заклали традицію проведення українських ділових сніданків», – зазначив глава Держкіно України Пилип Іллєнко.

    Бізнесмен і меценат Ігор Янковський, вітаючи присутніх наголосив, що його Фонд от уже більше шести років проводить різні події на світових кінофестивалях з метою просування вітчизняного кінематографа за кордоном. І ця робота дає свій результат – завдяки нашим талановитим режисерам, українські фільми представлені тепер практично на кожному великому міжнародному кінофестивалі. Не випадково, в конкурсні програми найбільшого в Північній Америці кінофестивалю в Торонто відібрані одразу два українські фільми – «Донбас» Сергія Лозниці та «Жінка на війні» Бенедикта Ерлігссона.

    «Кінофестиваль TIFF в Торонто заслужив репутацію головного огляду Північної Америки перед врученням Оскара. І я радий що Україна гідно представлена на цьому кінофорумі. Цьогоріч ми стали партнерами кінофестивалю і організували Український діловий сніданок, який увійшов до офіційної програми TIFF. Таким чином ми створили платформу для налагодження контактів між кінопрофесіоналами України та Канади, а також США та інших країн, які традиційно приїздять на цей кіноогляд. Нам вдалося зібрати в цьому залі як українських продюсерів і режисерів, так і представників світової кіноіндустрії. Дуже сподіваємося, що підсумком зустрічі стануть нові цікаві проекти, нові фільми, створені у співпраці українських і зарубіжних кінематографістів», – заявив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

    В ході презентації Глава Держкіно України Пилип Іллєнко презентував Україну, як перспективного партнера для міжнародної співпраці, ознайомив присутніх із можливостями українського кінематографа та особливостями створення фільмів в копродукції з Україною. Гості Українського сніданку мали можливість переглянути відеоролики як уже знятих українських фільмів, так і тих, які перебувають на стадії виробництва. Також Глава Держкіно представив українських продюсерів і режисерів, які прилетіли до Канади і отримали можливість особисто розповісти про свої фільми. Цьогоріч українська делегація в Торонто налічує 16 осіб. Особливою увагою присутніх користувалася стрічка «Донбас» українського режисера Сергія Лозниці, представлена на кінофестивалі в програмі Contemporary World Cinema (Сучасне світової кіно) і висунута від України на Оскар. А також фільм «Жінка: на війні» режисера Бенедикта Ерлінгссона, який увійшов до програми Discovery (Відкриття). Обидві ці стрічки, створені за підтримки Держкіно України, раніше були відзначені нагородами найпрестижнішого у світі Каннського кінофестивалю (Франція).

    Після закінчення офіційної частини бізнес-ланчу до організаторів зустрічі підходили продюсери зі США, Канади, Індії, Китаю та інших країн і дякували за можливість ознайомитися з цікавими українськими кінопроектами. Вони також відзначали впевнене зростання рівня підготовки презентацій і високу майстерність українських кінематографістів.

    Другий рік на кінофестивалі TIFF у Торонто в рамках індустріальної секції працює Український стенд з незмінним слоганом #UkraineIsYourDestination, що представляє нашу країну, як перспективний напрямок у виробництві кіно. Працівники стенду розповідають про нововведення у вітчизняному законодавстві, ознайомлюють із можливостями виробництва та різноманітністю локацій для зйомок кіно в Україні.

    Також в ході роботи Українського стенду активно поширюється інформація про Олега Сенцова із закликом приєднуватися до глобальної кампанії з хештегом #SaveOlegSentsov. 11 вересня відбудеться DOC-конференція, присвячена темі Сенцова. Спікерами заходу стануть режисер Сергій Лозниця, представник міжнародної організації «Human Rights Watch» Таня Купер і представник літературного американського центру «PEN American Center» Поліна Ковальова.
    Триватиме Міжнародний кінофестиваль в Торонто до 16 вересня.

    МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ У ТОРОНТО

    Щорічний кінофестиваль відбувається у вересні в Торонто (Канада). Фестиваль з'явився у 1976 році як Фестиваль фестивалів, на якому демонструвалася колекція фільмів з інших кінопоказів. Під час першого Фестивалю фестивалів глядачам представили 127 фільмів із 30 різних країн. У 2009 році до програми фестивалю увійшли 336 стрічок із 64 країн, і Фестиваль фестивалів було перейменовано на Міжнародний кінофестиваль в Торонто у 1995 році.
    Фестиваль зазвичай починається на тижні після Дня Праці (Labour Day –
    свято, яке відзначається в перший понеділок вересня у США та Канаді) і триває десять днів. З 2010 року основна програма фестивалю проходить в ультрасучасному комплексі TIFF Bell Lightbox, побудованому спеціально для проведення фестивалю.
    Нарівні з кінофестивалем Санденс фестиваль в Торонто вважається найбільшим кінооглядом Північної Америки. Участь стрічки в кінофестивалі значно збільшує її шанси на потрапляння до північноамериканського прокату. Кінофестиваль в Торонто часто використовується як майданчик для виходу в світ фільмів, творці яких сподіваються отримати премію Оскар. Участь в міжнародному кінофорумі в Торонто багато в чому визначає прокатну долю більшості артхаусних та незалежних фільмів.

    ФОНД ІГОРЯ ЯНКОВСЬКОГО

    Фонд Ігоря Янковського впродовж декількох років послідовно просуває молоде українське кіно за кордоном. Завдяки цій підтримці українські делегації отримують можливість взяти участь в роботі найбільших міжнародних кінофестивалів –
    у Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно, Талліні та Торонто. Фонд Ігоря Янковського також надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях. Також завдяки допомозі Фонду Янковського за останні роки були успішно проведені Дні українського кіно в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Будапешті та Римі.