ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вид на проживання у Польщі: Як отримати

    16 апреля 2024 вторник
    Аватар пользователя Артур Прузовский

    Багатьох жителів України, які хочуть поїхати на заробітки в Польщу хвилює питання, як офіційно можна отримати спеціальний дозвіл на тимчасове перебування, - вид на проживання. За польськими законами його обов'язково потрібно отримувати, якщо ви плануєте перебувати в Польщі більше 3 місяців.
    Почнемо з першого кроку: для іммігрантів з України, необхідно ще в Україні попередньо побувати в Консульстві Польщі і отримати візу. Одночасно з візою, як правило можна оформити і вид на проживання.
    Це можна зробити і після приїзду до Польщі за місцем проживання в спеціальному офісі у справах іноземців конкретного воєводства.
    Якщо ви офіційно працевлаштовані, то сам цей факт уже є достатнім для того, щоб вашу заяву на ВНЖ було прийнято до розгляду. Достатньою підставою для проживання в Польщі може бути шлюб з громадянином Польщі, навчання, а також підприємницька діяльність.
    Варто зауважити на деякі особливості бюрократичної процедури оформлення: з вас знімуть відбитки пальців, заяву повинні ви подавати особисто. Термін розгляду заявки, як правило, не розтягується довше двох місяців.
    Офіційний збір за видачу ВНЖ в Польщі в 2018 році становить 390 злотих (близько 90 євро) і 490 злотих, якщо переїзд пов'язаний з працевлаштуванням.
    Після позитивного рішення, польська влада вам видасть так звану карту перебування, що дозволяє реєструватися за місцем проживання, і спеціальний номер PESEL для здійснення податкових операцій.
    На який термін видається дозвіл на проживання в Польщі
    Загальний термін перебування в країні вам ніхто не обмежує.
    Спочатку вид на проживання видається на термін не більше 3 років, з правом наступного продовження до 10 років. Як правило, після 5-річного проживання можна оформити постійне проживання, а ще через 3 роки - польське громадянство.
    Для цього варіанту міграції основна складність полягає в тому, що вам доведеться конкурувати в пошуках робочого місця не тільки з самими поляками, але і з громадянами ЄС, для яких для отримання роботи не потрібно ніяких дозволів. За польськими законами, вас, як іноземця можуть взяти на роботу лише в одному випадку, якщо рівень заробітної плати і умови праці відповідають нормам.

    Що робити, якщо ви втратили місце роботи
    Перше, що ви зобов'язані зробити - це в 15-денний строк повідомити місцеві органи влади про втрату роботи. Повідомити про це потрібно обов'язково тільки в письмовій формі. Після чого у мігранта є 30 днів на укладення нового трудового контракту та поновлення дозволу на проживання. При дотриманні цих умов залишати територію Польщі не потрібно.
    Отримати дозвіл на проживання і працевлаштуватися можна ще одним способом, до якого нерідко вдаються українці: оформити так звану блакитну карту ЄС (Blue card EU), яка видається висококваліфікованим працівникам з-за кордону. Але, для її отримання необхідно, як мінімум, володіти серйозними професійними навичками і досвідом роботи в самих різних сферах.