ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вся реклама в ЗМІ повинна бути українською мовою!

    25 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Згідно з нормами Закону Про забезпечення функціонування української мови, з 16 січня 2020 р.вся реклама в Україні на радіо, телебаченні та в друкованих виданнях повинна бути українською мовою. При цьому, телерадіоорганізації зарубіжного мовлення і телерадіоорганізації, що віщають на офіційних мовах Європейського Союзу, можуть розміщувати рекламу і на цих мовах.

    Одночасно з цим, відповідно до Закону Про освіту, російськомовні школи з Вересня 2020 р. повинні перейти на українську мову навчання, а школи мов національних меншин, що належать до мов Європейського Союзу – з вересня 2023 р.

    Ці закони були розкритиковані Венеціанською комісією, яка рекомендувала " скасувати положення Закону, що передбачають диференційоване ставлення до мов корінних народів і мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мов національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС, якщо таке ставлення не засноване на об'єктивному і розумному обґрунтуванні».

    Крім того, за словами міністра освіти і науки України Ганни Новосад, в раніше російськомовних школах з 1 вересня російською можна буде викладати тільки російську мову і літературу.

    У підсумку виконання Закону Про освіту призведе до того, що в Україні не залишиться шкіл з викладанням мовами національних меншин, що прямим чином порушує їх права, закріплені в Конституції України та в міжнародно-правових актах, ратифікованих Україною.

    До того ж, прийнята в 2019 р.нова редакція українського правопису, за якою буде вестися викладання, швидше за все, призведе до того, що частина вчителів не буде їй слідувати, а норми, в ній прописані, не будуть використовуватися в спілкуванні через їх невідповідності живій українській мові.

    У сукупності всі ці заходи призводять до розколу всередині українського суспільства на мовному грунті і продовжують мовну політику, яку вів Петро Порошенко.