ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці вітають Угорщину з Днем Незалежності !

    25 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Роман Караєв

    День Незалежності Угорщини відзначається 15 березня. У цей день в Угорщині прийнято вивішувати угорські прапори. Червоний, білий, зелений — кольори державного прапора Угорщини — символу самостійної держави. Він також відомий як День революції. У цей день відзначається річниця початку революції 1848 року проти Австрійської Імперії, один з ключових моментів в історії Угорщини. Угорська революція 1848 почалася при наростаючому народному обуренні оподаткуванням, прагненням до свободи друку, віросповідання та незалежного парламенту для своєї країни. Ці прагнення були також обумовлені і іншими віяннями по всій Європі в цей час. 23 жовтня Угорщина святкує День Незалежності, який присвячений двом датам, початку революції 1956 років і проголошенню Угорської Республіки в 1989 році. День проголошення республіки в Угорщині відзначається 1 лютого. І хоч він і не є державним святом, але залишається важливою пам’ятною датою для жителів країни.

    На теренах сучасного Закарпаття угорці з’явилися понад 1100 років тому. І нині Угорщина залишається одним із найважливіших партнерів для області, а угорці - найчисленніша національна меншина краю: на час останнього перепису їх налічувалося 151,5 тисяч осіб – це 12,1% від населення області.

    Однак, реаліями сьогодення у взаємовідносинах нашої держави з Угорщиною, наріжним комнем стало нове освітнє законодавство України, яке, згідно заяв офіційного Будапешта, обмежує права угорськомовного населення області, що і стало підґрунтям блокування євроінтеграційного прагнення України. Нещодавній дипломатичний конфлікт, який виник у зв’язку з започаткуванням посади уповноваженого з розвитку Закарпаття в уряді Угорщини, що є нічим іншим як  втручання у внутрішні справи України. Слід згадати і скандальне відео на якому угорський консул вручає паспорти Угорщини громадянам України в приміщенні консульства в Берегові, супроводжуючи поздоровлення попередженням тримати в таємниці від української влади факт отримання громадянства іншої країни. Всі ці факти, звичайно ж не сприяють розбудові добросусідських відносин.

    Будемо сподіватись на досягнені компромісів між країнами-сусідами та подальше мирне співіснування двох визначних держав і їх народів.

    З днем незалежності, Угорщино!