ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закон про мову продовжив перехідний період статті про мову навчання до 2023 року

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Rusinistika

    Закон про мову, який Верховна Рада ухвалила 25 квітня, продовжив перехідний період статті 7 закону “Про освіту” до 2023 року. Про це повідомила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич на своїй fb-сторінці.

    “Цей закон видовжує перехідний період застосування мовної статті закону “Про освіту” з “до 2020” до “до 2023 року”. Це потрібно для поступового збільшення вивчення української мови дітьми, які навчаються мовами національних меншин, що є офіційними мовами ЄС.

    Тобто передусім йдеться про дітей з угорської та румунської громад, материнські мови яких дуже сильно відрізняються від української слова не мають родових закінчень, інакше будуються речення і навіть використання займенників має свої нюанси”, – зазначила міністерка.

    Раніше МОН затвердило дорожню карту імплементації мовної статті закону “Про освіту” на 2019-2023 роки.

    Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

    Міністерство освіти і науки оприлюднило свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

    Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті, які закладені в законопроект про середню освіту.

    Окрім того, у міністерстві заявили, що готові звільнити від мовних вимог приватні школи.