ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Законопроект "про ЗМІ" не відповідає міжнародним стандартам журналістики

    23 апреля 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    2 березня 2020 року представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір опублікував юридичний аналіз проекту Закону України "Про ЗМІ", який підтвердив порушення законопроектом міжнародних стандартів журналістики. Юридичний огляд підготовлений незалежним експертом зі свободи ЗМІ доктором Джоан Барата мір на замовлення канцелярії представника ОБСЄ. [https://www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/447526]

    На думку Арлема Дезіра законопроект повинен бути приведений у відповідність з міжнародними стандартами, зобов'язаннями ОБСЄ і "передовою практикою в області свободи вираження думок і свободи інформації, щоб уникнути будь-якого негативного впливу на свободу ЗМІ в країні". У незалежного експерта викликали побоювання обмеження, що зачіпають контент, який заборонено поширювати на території України. Затвердження та теми, що потрапляють під заборону, охоплюють законні політичні думки та дискусії, пов'язані з питаннями, що становлять суспільний інтерес.

    На думку доктора Джоан Барата мір, можливість покарання певних засобів масової інформації шляхом заборони їх поширення, зачіпає весь зміст конкретного видання, протягом невизначеного періоду і заснованого на дуже широко сформульованому обгрунтуванні, являє собою надмірну і непропорційну міру в світлі основоположного права на свободу вираження думок.

    Ефективність роботи Національної ради з телебачення і радіомовлення (Ради) поставлена під сумнів, тому що процедура призначення членів і повноваження регулятора не гарантують здатність управляти і належним чином виконувати свої функції. Також висловлені побоювання, що процедура звільнення членів Ради може поставити під загрозу її незалежність.

    У аналізі підкреслюється, що, хоча конкретні ситуації, що впливають на національну безпеку, можуть виправдовувати введення певних обмежень щодо права на свободу вираження думок, ці обмеження повинні бути чітко визначені в кожному конкретному випадку.
    Таким чином, в ОБСЄ законопроект "про ЗМІ" визнали посягаючим на основоположні права громадян, включаючи право на свободу слова і право поширення інформації, а також загрозою свободі українських ЗМІ.

    Доречно нагадати слова Дмитра Разумкова, який заявив, що законопроект про медіа будуть доопрацьовувати з журналістами. Судячи з усього, він благополучно забув про це. У журналістській спільноті України до публікації юридичного аналізу проекту Закону поставилися прохолодно, ця тема з незрозумілих причин зовсім не висвітлена в ЗМІ.