ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Заочна дискусія про майбутнє Мінських угод

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Між Україною і Росією проходить своєрідний заочний діалог по темі Донбасу. З боку Росії в програмному інтерв'ю висловився заступник голови адміністрації Путіна, Дмитро Козак, з боку України-віце-прем'єр по Донбасу Олексій Резніков.
    Російська сторона наполягає на поданні українською стороною проекту внесення змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу, і без цього руху за іншими законами не буде. При цьому Козак по ходу інтерв'ю підкреслював, що вікно для діалогу ще не закрито остаточно (зокрема, сказав, що питання входження «ЛДНР» до складу Росії в Кремлі ніколи не обговорювалося) і якщо позиція української сторони зміниться, то з'явиться перспектива врегулювання конфлікту в «в досить короткі терміни». Тобто, Москва як і раніше чекає виконання Києвом політичної частини Мінських угод і реінтеграції Донбасу з особливим статусом.
    Головна думка, висловлена Резніковим, полягає в тому, що Заходу варто підтримати перегляд Мінських угод, оскільки їх умови більше не відображають реалій на сході України. Також, західні лідери повинні також переглянути роль і функції міжнародних інститутів безпеки, що беруть участь у мирному процесі в Україні. Знову ж таки, мова про миротворців від ОБСЄ. При цьому Резніков зазначає, що якщо звичайні коаліції не працюють, то Україні варто подумати про створення нових коаліцій і залучення нових союзників.
    Віце-прем'єр натякає на готовність партнерів по» Нормандському формату " Франції та Німеччини розширити інтерпретацію окремих пунктів Мінського комплексу заходів, тільки якщо Росія і Україна домовляться про це між собою. Одночасно Резніков підкреслює, що Париж і Берлін не бажають чинити тиск на Москву і змусити останню піти на поступки.
    Заяву Рєзнікова слід розглядати як чергову спробу продемонструвати виборцям, що команда Зеленського жорстко відстоює національні інтереси. Настільки жорстко, що готова розірвати кабальні домовленості з Росією, відмовитися від допомоги Франції та Німеччини, зібрати новий клуб друзів України і залучити до переговорного процесу Великобританію і США.
    Це підноситься як безсумнівна перемога української дипломатії і особисто керівника офісу президента Андрія Єрмака. Але навіщо Україні потрібна заміна перевірених партнерів по Нормандському формату в особі Парижа і Берліна на Вашингтон і Лондон?
    Як тільки Київ вийде з Мінських угод з продовженням санкцій ЄС відразу виникнуть проблеми, тому що підставою для їх продовження є відсутність прогресу у виконанні Мінських угод. Якщо Мінські угоди зникнуть, то і санкційний консенсус може просто зруйнуватися. Недоторканими залишаться лише американські санкції проти Росії через специфіку відносин Москви і Вашингтона.
    Однак головна проблема в тому, що західні партнери підтримають демарш України щодо відмови від Мінських угод тільки в рамках укладення нових домовленостей з Росією, на які з боку Кремля немає ніякого запиту.