ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи матимуть роми Закарпаття якісну освіту?..

    24 апреля 2024 среда
    28 переглядів

    Минулого року, напередодні третього туру виборів, група журналістів, перебуваючи з робочою поїздкою на Перечинщині, завітала у загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів закарпатського села Порошково зі свіжим номером газети помаранчевого кольору. Нас цікавило питання ромської освіти, зокрема, чи ходять діти у школу, на якому рівні їхні знання, які проблеми щодо ромських дітей, що навчаються у цій школі, тощо. Проте, коли директор побачила нас з пачкою газет жовтогарячого кольору, які ми принесли дітям, то завмерла від подиву й заявила, не познайомившись:

    - Не кладіть на стіл мені пресу оранжевого кольору і не агітуйте. Наші всі вчителі будуть голосувати за свого, обраного усіма, кандидата. Це ми вже обговорювали з місцевими органами самоврядування.

    - Нас не цікавлять вибори, - відповіли директору. - Нас цікавлять ромські діти.

    - У нас усе добре й благополучно, до них ми ставимося однаково, так само, як і до інших дітей.

    Проте, коли ми попросили Галину Іванівну ближче познайомити нас із дітьми, які перебувають на уроках, знайшли у класах усього... кілька учнів.

    Минув рік. Що ж змінилося в школі за цей час? Закінчується перший семестр 2005/06 навчального року. Зараз у школі працює новий директор - нею стала колишній завуч цього навчального закладу Оксана Іванівна Дербаль.

    Наразі ситуація з відвідуванням ромськими учнями школи поліпшилася, особливо у молодших класах. У кожному приміщенні в день наших відвідин за партами сиділи по 6-9 учнів. Це стало можливим завдяки забезпеченню молодших дітей безкоштовним харчуванням. Майже всі діти ромів, яких у селі називають волохами, виховуються у багатодітних малозабезпечених сім'ях, тому й харчуються безкоштовно.

    Дякуємо Оксані Іванівні Павлич, Тетяні Михайлівні Дідурі, Світлані Костянтинівні Михальчинець, Оксані Михайлівні Євчинець, Марії Дмитрівні Стегурі та іншим педагогам, які добросовісно, наполегливо вчать ромських дітей основам знань, елементам грамотності, письма й читання.

    Про те, що між учителями й батьками ромської громади налагоджено тісні, добрі контакти, свідчить такий випадок. На початку навчального року згоріла хата у вчительки Марії Дмитрівни Стегури. Коли почали відбудовувати помешкання, вся родина Василя Каналоша у складі 14 чоловік, внучка якого навчається в цієї вчительки, у якої сталося таке нещастя, допомогла безкоштовно відновити дерев'яну основу даху для покриття шифером.

    Під час розмови з педагогами з'ясувалося, що протягом вересня й жовтня учні добре відвідували школу, тому й знання отримували хороші. З настанням холодів відвідування погіршилося, оскільки батьки не в змозі придбати дітям теплий одяг, особливо взуття.

    Торкнулися ми і питання щодо перспективи освіти ромських дітей. Якщо на сьогодні у школі з 914 учнів 280 - роми, у майбутньому, через ряд об'єктивних та суб'єктивних факторів, кількість учнів зросте, бо спостерігається зростання народжуваності у ромських сім'ях. Отже, педагогічному колективу необхідно бути готовим до цього. Порушується питання про відкриття філіалу школи безпосередньо біля табору. Але це питання поки що зависло у повітрі.

    У Порошківській школі проводяться різні заходи: шкільні олімпіади, виставки творчих робіт учнів, різні свята - Осені, Миколая, Новорічні, а навесні - обов'язковий День птахів до якого майструють шпаківні й годівниці. При іншій школі цього "куща" - у селі Тур'ї-Ремети є міжшкільний навчально-виробничий комбінат, де діти здобувають виробничу освіту водія-тракториста, столяра, швачки, навики кулінарії тощо. І порошківські учні - також. А Софія Іванівна Павлич, учителька цієї школи, наразі організовує з ромськими дітьми музичний ансамбль. Діти зі задоволенням виявляють бажання брати активну участь у ньому, чимало з них - музично обдаровані.

    Під час літніх канікул при школі діяв табір відпочинку. Майже всі ромські діти щодня відвідували його. Виховательки табору пропонували цікаве дозвілля. А завуч з виховної роботи Світлана Василівна Ковальова поставила кілька інсценівок за казками, які були надруковані ромською мовою в газеті "Романі Яг". Діти ромської громади, які відпочивали у таборі (60 чоловік), із задоволенням виконували всі ролі персонажів своєю рідною мовою. Приходили подивитися ці маленькі вистави і їхні родичі з табору.

    Минулорічні два випускники ромської громади - Михайло Волошин та Жанна Горват навчаються у вищих учбових закладах. А от цього і наступного року, на жаль, випускників не буде. Сподіваємося, що у подальшому ромські учні будуть вчитися у старших класах. Для цього потрібно докласти чимало зусиль, щоб діти відвідували школу і наполегливо вчилися. А ми, в свою чергу, будемо регулярно висвітлювати життя шкіл, в яких навчатимуться юні роми.

    Євгенія Навроцька, Валентина Опаленик, "Романі Яг"
    На Закарпатті ромських дітей позбавляють права вчитись!
    Закарпаття: Щодо ромського населення силові структури чинять геноцид?
    Ромська молодь Закарпаття — проти наркоманії
    Медицина і роми Закарпаття: становище, проблеми і перспективи

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору