ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чоп... Є такий західний форпост стражів українського кордону!

    20 апреля 2024 суббота
    82 переглядів

    Незвично й урочисто виглядав минулої п’ятниці затишний зал Закарпатського обласного лялькового театру в Ужгороді, який вщент був заповнений бадьорими, підтягнутими офіцерами, прапорщиками, сержантами у парадній формі прикордонних військ. Адже саме тут відбулися головні урочистості з нагоди 62-ї річниці від дня народження найстарішої прикордонної частини в нашому краї - уславленого Чопського прикордонного загону.

    Цікавою і, водночас, досить складною та насиченою є історія створення і становлення цієї окремої бойової частини прикордонних військ України, народження якої було зумовлене, насамперед, переможної ходою Великої Вітчизняної, коли після визволення найзахідніших українських земель постало нагальне питання щодо формування й ефективного захисту новоутворених кордонів держави.

    Отже створення в Чопі на початку 1946 року окремого прикордонного загону, справжнього форпосту охоронців західного кордону на стику трьох держав, - стало логічними результатом возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною.

    Саме тому, нинішня пам’ятна подія є не тільки святом чопських прикордонників, але й для всього нашого прикордонного краю, зазначив, відкриваючи зібрання командир частини, підполковник Олександр Птиця.

    Поважних іменинників щиро вітали представники обласної влади, Ужгородської райдержадміністрації, Чопський міський голова Галина Цар, колеги з Мукачівського прикордонного загону, ветерани прикордонної служби.

    Заступник голови обласної ради Василь Брензович, виступаючи на цьому зібранні, зокрема, наголосив: «Так сталося історично, що Закарпаття межує одразу з чотирма європейськими державами – Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією, які нині вже входять до Євросоюзу.

    Лише протяжність спільного кордону з ними по території області сягає близько 500 км.

    Отже цілком природно, що в нашому краї професія прикордонника є надзвичайно престижною, авторитетною і, водночас, дуже відповідальною.

    А до людей у зелених кашкетах – особливе і поважне ставлення…

    На території, що знаходиться в зоні відповідальності Чопського прикордонного загону, як ніде у країні, перетинаються водночас декілька потужних автомобільних, залізничних та повітряних шляхів міжнародного сполучення з Півночі на Південь, зі Сходу на Захід, які дають можливість підтримувати тісні економічні, торгові, культурні зв’язки між державами Східної та Західної Європи.

    І саме Ви, – шановні прикордонники, – в числі перших громадян України, з ким зустрічаються іноземці, ступивши на нашу землю. Тож саме Ви великою мірою формуєте ті перші враження зарубіжних гостей, від яких подеколи залежить дуже і дуже багато… Адже їдуть до нас не лише туристи, приватні особи, але й безліч ділових людей, які мають конкретні, масштабні наміри і плани щодо пожвавлення економіки нашої держави і, зокрема, Закарпаття, створення нових сучасних виробництв, впровадження перспективних інвестиційних проектів тощо.

    В умовах розширеної Європейської спільноти, впровадження Шенгенського режиму, перед особовим складом Чопського прикордонного загону постають нові більш складні та відповідальні завдання.

    А зважаючи на геополітичну специфіку Закарпаття, потрібно враховувати, що саме наша область лідирує серед інших регіонів України по кількості суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, спільних підприємств, відзначається великим обсягом вантажів і товарів, які щодня проходять через кордон. До того слід додати й особливості, пов’язані з реалізацією «малого прикордонного руху».

    Тому, сьогодення, в контексті оновленої Європи, ставить перед вами, шановні воїни-прикордонники, нові завдання щодо подальшого підвищення професійного рівня, удосконалення технологічних схем пропуску через кордон транспортних потоків, докорінного сучасного облаштування всієї прикордонної інфраструктури, налагодження тісної партнерської співпраці з колегами-прикордонниками суміжних країн. І обласна рада, депутати місцевих рад високо цінують зусилля воїнів-прикордонників уславленого Чопського загону в цьому напрямку». Великій групі кращих офіцерів, прапорщиків, солдатів Чопського прикордонного загону були вручені почесні відзнаки обласної ради та облдержадміністрації, Чопської міської та Ужгородської районної рад, цінні подарунки. А завершилося свято мужніх вартових наших західних кордонів теплим і щирим музичним вітанням від кращих самодіяльних та професійних митців краю.

    Владислав БИЛЬОВ, сайт Закарпатської обласної ради
    Групу нелегалів із Бангладешу та Пакистану затримали сьогодні вночі на Закарпатті
    Закарпатські стражі кордону виловили на Тисі черговий гумовий човен з контрабандними цигарками
    Закарпаття: Вогнище підвищеного гамма-випромінювання виявлено на прикордонній станції Чоп
    У зимових лісах Закарпаття ловлять теплолюбних жителів далеких країн

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору