ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дерев’яні церкви Західної України пропонують внести до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

    28 марта 2024 четверг
    67 переглядів

    Члени львівського осередку Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) мають намір рекомендувати до внесення в перелік світової спадщини ЮНЕСКО щонайменше 10 пам’яток сакрального дерев’яного зодчества на території Західної України.

    Як інформує ЗІК, питання про внесення пам’яток українського сакрального зодчества розглянули під час виїзного засідання Бюро Українського комітету ІКОМОС, яке відбулося 16-17 листопада у Львові.

    За словами дослідника українських дерев’яних церков інституту «Укразахідпроектреставрація» Василя Слободяна, попереднє подання на внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зробили ще під час останнього візиту до Львова експерта ЮНЕСКО Ганса Каспарі. Василь Слободян зазначив: «Ми вирішили пропонувати не тільки такі шедеври, як церкви св.Юра та Воздвиження Чесного Хреста в Дрогобичі, а й менш відомі, та не менш визначні пам’ятки карпатського регіону. З них —більше 10 знаходяться на території України, решта — це українські церкви, які зараз розташовані на території Словаччини та Польщі. Отож, подання будемо робити колективне — від трьох сусідніх країн».

    Одним із пунктів програми перебування у Львові упродовж трьох останніх днів виїзного засідання бюро Українського комітету ІКОМОС стало відкриття офіційного офісу львівського осередку ІКОМОС. Офіс львівського осередку ІКОМОС, який на сьогодні налічує 12 осіб, відкрили на вул. Леся Курбаса, 4 у Фонді культури України.

    За словами президента Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць Миколи Яковини, до львівського осередку ІКОМОС належать найкращі спеціалісти. Він також наголосив: «Відтепер ми щороку робитимемо виїзні засідання бюро Українського комітету ІКОМОС саме у Львові. Наступного року ми відзначатимемо 10-річчя внесення Львова до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, але бачимо, що у вашому місті залишається багато проблем, пов’язаних з порушенням пам’яткоохоронного законодавства. Наприклад, у діяльності міської ради відсутні документи з управління території ЮНЕСКО, відсутня Науково-методична рада пам’ятки ЮНЕСКО, яку не можуть замінити містобудівна чи консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища. Ми зацікавлені в тому, щоб розвивати пам’яткоохоронну справу, але не можемо не визнати, що за 10 років зазнали чимало втрат».
    Закарпаття: Усі 114 старовинних дерев’яних храмів гірського краю — в аварійному стані
    Все надежды на спасение деревянных храмов Закарпатья — лишь на ЮНЕСКО?
    Чому гинуть дерев’яні церкви Закарпаття?
    Закарпаття: Перша дерев'яна церква в селі Невицькому була побудована 255 років тому

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору