ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

До протистояння з пташиним грипом Закарпаття готове?

    28 марта 2024 четверг
    45 переглядів

    В Ужгороді відбулося чергове засідання Ужгородського прес-клубу реформ, у центрі уваги учасників якого була актуальна тема — «Як уберегтися від «зимових» хвороб: переохолодження, грип, застуда. Ситуація в області».

    Завідувач епідеміологічним відділом Закарпатської обласної санепідемстанції Світлана Оберемко повідомила, що наразі у Закарпатті ситуація цілком благополучна. Респіраторно-вірусні захворювання зареєстровано у 2030 осіб, що у 2,5 рази менше, аніж становить епідеміологічний поріг. В основному хворіють діти віком до 14 років (50,2 %). Досі в області не було жодного випадку виявлення вірусу грипу. Водночас, зважаючи на вірусологічну ситуацію у світі, у Закарпатті активно проводяться підготовчі роботи до весняного періоду. За словами Світлана Оберемко, не виключена можливість занесення вірусу пташиного грипу на територію краю. Наразі проводиться моніторинг свійських та диких тварин, готуються фахівці, лабораторії, створюється резерв противірусних препаратів, захисного одягу. Світлана Оберемко коментує: „Закарпаття розташоване у зоні перелітного коридору і, на жаль, входить до зони ризику поширення пташиного грипу. Але сьогодні ситуація цілком спокійна, а до весни область буде цілком готовою протистояти імовірним ускладненням”.

    Цього сезону у Закарпатті 13 701 особі було зроблено щеплення проти грипу. Доза вакцини коштувала від 35 до 55 грн., однак усім охочим убезпечити себе від захворювання вакцини не вистачило — у зв’язку з ситуацією в інших областях України.

    Щодо спалаху захворювання на кір у Закарпатті, то на сьогодні зареєстровано 95 випадків захворювання, більше 70 % потерпілих — люди старшого віку. Встановлено факти завезення інфекції з Києва та Дніпропетровщини. Фахівці піднімають питання про введення додаткового щеплення від кору. Як повідомила Світлана Оберемко, щороку у Закарпатті 37 тисяч дітей проходять обов’язкове щеплення від цієї хвороби.

    Тетяна Маркович, головний обласний спеціаліст з народної та нетрадиційної медицини запропонувала кілька простих дієвих порад для профілактики „зимових” недуг. Так, одним із найкращих профілактичних засобів від усіх простудних та вірусних захворювань є часник, як водночас і чорна редька, хрін, перець. „Усі добре знають про силу часнику, однак, на жаль, зазвичай нехтують ним”, — каже Тетяна Маркович. Також вона пропонує універсальний рецепт при перших проявах застуди або вірусної хвороби: гострий червоний перець слід запити гарячим чаєм з лимоном і медом. До раціону, за словами Т. Маркович, також слід обов’язково включити вітамінну їжу. Наприклад, найбільше незамінної у зимовий період аскорбінової кислоти містить сік квашеної капусти — дешевий і безвідмовний засіб. На вітамін С багаті, як відомо, чорна смородина, цитрусові. З грейпфруту, апельсину та лимону радять готувати напій, напіврозведений кип’яченою водою. Корисно бувати на свіжому повітрі (не менше години в день), зимою відкриті частини тіла слід змастити масляним кремом, натомість зволожуючі креми взимку можуть завдати негативного ефекту. „В епідеміологічний період треба часто мити руки. Проста порада, але ми часто забуваємо це зробити”, — розповідає Тетяна Маркович.

    Згідно з інформацією Закарпатського центру екстреної медичної допомоги, станом на 31 січня 2006 року в області зареєстровано 23 постраждалих від переохолодження чи обмороження, є 2 смерті від морозів. Найбільше шкоди мороз завдав людям на Міжгірщині.

    Лікарі радять одягати теплий одяг з натуральних тканин. Дітям молодшого шкільного віку не рекомендують виходити на вулицю при температурі нижчій, аніж -10оС. Дітям до 16 років максимально низька позначка термометра — -16о, а температури нижчої за -25о слід остерігатися і дорослим.
    Яке м’ясо та птицю купують закарпатці?
    У сусідній із Закарпаттям Румунії виявили нові випадки захворювання на пташиний грип
    Пташиний грип Закарпаттю поки не загрожує?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии