ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дублікат безцінного вантажу...

    19 апреля 2024 пятница
    50 переглядів

    Так назвав паспорт пролетарський поет Володимир Маяковський. Так воно і є. Громадянство тієї чи іншої країни — то безцінний вантаж для кожної людини, який дає не тільки певну гордість, але і накладає на людину певні обов’язки. Навколо цього й провели ми нещодавно відповідну бесіду.

    Томаш ВЕРБИЧ.
    Томаш ВЕРБИЧ.

    — Як ви дієте, які нагальні завдання виникли наразі перед вами? — запитав я при зустрічі в начальника Управління громадянства, міграції і реєстрації фізичних осіб Томаша Івановича ВЕРБИЧА. Дане Управління замінило колишній ВВІР.

    — Всі наші нагальні завдання пов’язані з тим, що область прикордонна, межує безпосередньо з чотирма державами ЄС, є завершенням транзитного шляху переправлення до Євросоюзу нелегальних мігрантів. Вирішувати проблеми, які з цим пов’язані, найбільш актуально зараз. Кілька служб займаються цією проблемою в системі МВС — підрозділи, що борються з торгівлею людьми, УБОЗ тощо. Ми володіємо інформацією, тому координуємо роботу цих підрозділів, ведемо реєстрацію і облік іноземців на території України.

    — Як багато іноземців? Чи є якась статистика?

    — Органами внутрішніх справ на даний час затримано з початку року 343 нелегальні мігранти в складі 33 груп, а також декілька окремих осіб. Після того, як були технічно укріплені кордони Угорської Республіки, нелегальний потік змінив своє “русло” в бік Словаччини. Це — майже загальновідомий факт.

    — Де найслабша ланка, туди вони і рвуться...

    — Так. Цьому питанню була нещодавно присвячена зустріч міністрів внутрішніх справ України і Словаччини з участю начальника УМВС України в Закарпатській області Юрія Рахівського на території Словаччини.

    — Інші ваші проблеми?

    — Це — проблема громадянства. Багато людей, часто навіть уродженців України, які на час прийняття Закону України “Про громадянство” проживали на території Росії. Згідно законодавчої бази, яка діяла на той час, вони фактично автоматично стали громадянами тої країни, в якій знаходилися, оскільки на руках усі мали паспорти зразка 1974 року. Через деякий час у них проставлялися штампи про набуття громадянства чи то України, чи Росії. Та не всі звернулися своєчасно до установ виконавчої влади чи то Російської Федерації, чи російських установ в Україні — то фактично набули громадянства українського. Зараз же для зміни громадянства треба певні, більші ніж колись, зусилля. Так само ті, котрі після 1991 року повернулися на Україну, і хочуть набути свого громадянства повинні пройти певні процедури.

    — Багато хто, очевидно, не надавав питанню громадянства значення?

    — Так, до того бар’єру, коли визнання громадянства ставало необхідністю. Наприклад, при виїзді за кордон, отриманні закордонного паспорта. На жаль, чимало з людей, котрі впритул зайнялися своїм громадянством, соціально не забезпечені, а сама процедура передбачає затрати. Без них — ніяк, адже в Україні не визнається подвійне громадянство і кожному треба визначатися. Для росіян процедура набуття громадянства передбачає обов’язкове відвідання російського консульства у Львові для того, щоб підтвердити свій намір вийти з громадянства Росії. Установа Російської Федерації за цю процедуру справляє гроші. В людей виникають матеріальні труднощі. Ми не можемо оплатити поїздку до Львова і мито, яке справляється з наших громадян. Це породжує необгрунтовані скарги на нашу адресу.

    — Ще які проблеми обсідають вас? Є інші необгрунтовані звинувачення? Щось бачив і у пресі…

    — Чесно кажучи, було пару публікацій. Не скажеш, що відверто наклепницькі, але факти були трактовані занадто довільно. Це спричинило певний негативний вплив на наш імідж… Впроваджуємо Єдину державну автоматизовану паспортну систему (ЄДАПС). Законодавство для цього дає нам термін дев’яносто днів. Перша черга її включила в себе встановлення двох вузлів в Ужгороді і одного в Мукачеві. Система спрямована, щоб людям не доводилося далеко доїжджати, а отримання паспорта пов’язане як мінімум з двома відвідинами. Спочатку для здачі документів, а потім для отримання паспорта. В січні буде встановлюватися вже друга черга ЄДАПС для Рахівського, Тячівського, Хустського районів. Ще одна проблема, що чимало людей ідуть через нашу область за кордон, а на КПП виявляється, що в документи не записані неповнолітні діти. Ми тоді даємо в інші області запити, як правило управління в інших регіонах оперативно реагують. Таким чином позбавляємо людей від зайвих поїздок.

    — Нелегальні мігранти теж тримають у напрузі

    — Звісно. В інших країнах пункти утримання нелегальних мігрантів концентруються біля східних кордонів, а не так, як у нас — біля західних. Адже ті, що полишають пункт, стають знову потенційними порушниками кордону. Скоро пункти, говорять, мають перейти в мережу МВС. Тоді, напевно, буде більше ладу…

    Розмовляв Василь ЗУБАЧ.
    Хочете проголосувати? Обміняйте "червоний" паспорт!
    Чиновник украинские паспорта выдал не "тем"...
    На українсько-угорському кордоні затримано жителя Чернівців, який намагався незаконно вивезти 15-річного хлопчину
    Торгівля дітьми: 10 днів тому — Закарпаття, вчора — Львів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору