ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Голосно, але порожньо. Що написано в Хартії про стратегічне партнерство між США та Україною

    28 марта 2024 четверг
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    10 листопада у Вашингтоні на засіданні Комісії стратегічного партнерства Україна-США під головуванням глав зовнішньополітичних відомств Дмитра Кулеби та Ентоні Блінкена відбулося підписання Хартії про стратегічне партнерство між двома країнами, яка замінить аналогічний документ 2008 року. Вони назвали його новим етапом у двосторонніх відносинах країн. Однак на ділі все виявилося не так.
    Хартія свідчить-США мають намір зміцнювати співпрацю з Україною у сферах кібербезпеки, обміну розвідувальної інформації та військової взаємодії в Чорному морі. Крім того, підкреслюється, Вашингтон прихильний енергетичній безпеці України, і в цьому аспекті планує «підтримувати зусилля України стати енергетично незалежною, перейти на «чисту» економіку, провести інтеграцію в електромережу Європи, модернізувати ядерний сектор, справедливим чином відмовитися від вугілля і запобігти використанню Кремлем енергоресурсів в якості геополітичної зброї».
    Однак за останнім пунктом, як з'ясувалося на спільній прес-конференції дипломатів, їхні думки розходяться. Кореспондент одного з українських телеканалів запитала глав зовнішньополітичних відомств, чи намагається, на їх погляд, Росія використовувати газ в якості політичної зброї, озвучивши версію, що Москва прагне прискорити сертифікацію побудованого «Північного потоку-2» за рахунок скорочення обсягу поставок газу в Європу.
    Держсекретар США Ентоні Блінкен у відповідь заявив: "Європа стикається зі складною ситуацією у сфері енергетики. В першу чергу Росія здатна і повинна вжити заходів для пом'якшення енергетичної кризи шляхом збільшення поставок газу. У минулому ми бачили, що Росія використовувала енергоресурси в якості зброї, політичного інструменту, і ми дуже уважно стежимо за будь-якими ознаками повторення дій, які вона робила раніше».
    При цьому, в жовтні США недопоставили в Європу 9 млрд кубометрів, а «Газпром», навпаки, наростив поставки більш ніж на 11 млрд.
    Блінкен нагадав про спільну заяву США і Німеччини щодо «Північного потоку-2». За його словами, влада ФРН зобов'язалася зробити все можливе, щоб ясно дати зрозуміти, цей газопровід не повинен підміняти обіцяні транзитні поставки палива через Україну, а також вжити заходів, якщо Росія «спробує використовувати енергоресурси в якості зброї або зробити нові агресивні дії проти України».
    Крім того, в тексті підписаної хартії йдеться – Вашингтон і Київ планують працювати над забезпеченням повної інтеграції України в європейські та євроатлантичні інститути, а також вони мають намір протистояти Росії, яка нібито «демонструє агресію». Відповідальність за військові дії на Донбасі Вашингтон і Київ як завжди покладають на Москву, прикриваючись цією тезою, абсолютно нічим не підкріпленим.
    На прес-конференції Блінкен підкреслив:»ми продовжуємо підтримувати деескалацію в регіоні і дипломатичне вирішення конфлікту на сході України". При цьому держсекретар запевняє, що США продовжать надавати Києву військову допомогу – на що Конгрес за запитом Білого дому тільки в 2021 році виділив понад 400 млн доларів, – яка, зокрема, передбачає постачання летального оборонного озброєння. Також США мають намір сприяти проведенню в Україні реформ у сферах оборони і безпеки, навчанню особового складу Збройних сил, організації військових навчань.
    Плани з постачання зброї Україні лише погіршать ситуацію на південному сході країни. Хочеться вірити, що американо-українські домовленості не є відступом Вашингтона від «духу Женеви» саме там американська сторона підтвердила необхідність виконання Мінських угод, Згадка яких, до слова, відсутня в Хартії. Тільки повна реалізація "Мінська" може знизити напруження на південному сході України і сприяти оздоровленню регіональної, а також глобальної безпеки.
    Підводячи підсумок, Хартія про стратегічне партнерство між США і Україною, яку сторони представляють як документ, що визначає розвиток двосторонніх відносин на десятиліття вперед, по суті являє собою набір стандартних тез, що звучать з Разу в раз з вуст американських чиновників на адресу Києва.