ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іменини Тараса Шевченка Закарпатський народний хор святкував в Угорщині

    18 апреля 2024 четверг
    69 переглядів

    В Угорщині "Дні Тараса Шевченка" відбулися в Будапешті, Сегеді, Варпалоті і Комаромі.Урочистим покладанням вінків до пам'ятника Тарасу Шевченку у Будапешті і великим святковим концертом завершилося вчора відзначення в Угорщині 164-річниці з дня народження Великого Кобзаря України.

    Вперше традиційний "День Тараса Шевченка", що проводиться українцями Угорщини щовесни з 1992 року, розпочався з покладання вінків до пам'ятника Тарасу Шевченку в Будапешті, відкритого торік за участі Президента Угорщини Ласло Шойома і Президента України Віктора Ющенка. До постамента лягли вінки від Державного самоврядування українців Угорщини (ДСУУ), місцевих самоврядувань українців окремих районів Будапешта, міст Варпалота, Вац, Комаром, Мішкольц, Ніредьгаза, Сегед, Сейкешфегервар, адміністрації Прем'єр-міністра Угорщини, Європейського конгресу українців, Посольства України в Угорській Республіці. У своїх промовах біля пам'ятника голова ДСУУ і Товариства української культури в Угорщині (ТУКУ) Ярослава Хортяні та Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач підкреслили значення і актуальність творчості геніального українського поета, духовного велета українського народу. Промовці відзначили також безцінність духовної спадщини Великого Кобзаря, що і нині сприяє збагаченню культур українського і угорського народів, їх плодотворним зв'язкам.

    "День Тараса Шевченка" продовжувався у Будинку болгарської культури угорської столиці, де зібралося понад дві сотні шанувальників творчості Великого Кобзаря. Учасників шеченківського вечора привітали голова ДСУУ І ТУКУ Ярослава Хортяні та Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач. Літературно-художню частину вечора, серцевину якої склали поезії і пісні на слова Тараса Шевченка, наповнили наснажуючими віршами, співами, хореографічними і музичними композиціями художні колективи, окремі виконавці-артисти ТУКУ і Державного заслуженого Закарпатського народного хору України. Віночок шевченківських поезій подарували слухачам учні "Недільної школи", що діє при Центрі української освіти і культури угорської столиці.

    Шевченківські дні за участі Державного заслуженого Закарпатського народного хору України, а також артистів українського товариства Угорщини відбулися також у Сегеді і Варпалоті. Тиждень тому літературно-музичний вечір з нагоди 164-річчя генія українського народу, класика української літератури Тараса Шевченка пройшов у м. Комаром.

    Степан Ваш, УКРІНФОРМ
    "Словацька" вистава "Наймичка" по Тарасу Шевченку зірвала овації київського глядача
    Ужгород. Юні машинобудівники несуть Шевченка у віки
    Закарпаття. Шевченківські дні
    В Ужгороді вшанували Кобзаря

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору