ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван РІзак: "Це — чистої води політична розправа"

    24 апреля 2024 среда
    54 переглядів

    Це — сповнене смутку, але водночас вірою в справедливість, рішуче і тверде звернення Івана Різака, на жаль, почули лише ті, хто перебував в стінах Апеляційного суду Івано-Франківської області 5 жовтня 2007 року. Це — останнє слово Різака у судовому процесі, що тривав три роки. І ми вважаємо, що це «останнє слово» повинні почути й небайдужі до майбутнього нашої держави громадяни, й представники влади, в якому б політичному таборі вони сьогодні не перебували, і насамперед правозахисники. 18 грудня Верховний Суд України винесе свій вердикт щодо касаційній скарги Різака, що не погодився з вироком Апеляційного суду.

    Нагадаємо, що судді визнали екс-губернатора Закарпатської області винним в організації масових заворушень і присудили йому п'ять років позбавлення волі. Іван Різак впевнений: цей вирок є результатом зухвалих і жорстоких політичних переслідувань.

    Публікуємо зі скороченнями.

    «Ваша честь! Це моє останнє слово у даному судовому процесі. Але воно не є моїм останнім словом у цій брудній історії мого політично замовного, протиправного та злочинного кримінального переслідування. Я стверджував і стверджую, що порушені стосовно мене кримінальні справи є чистої води політичною розправою, яка навіть не пробувала маскуватись слідчими Закарпатської прокуратури «кримінальним одягом».

    Розправою за те, що ніколи не підтримував «помаранчеві сили», які у 2005 році прийшли до влади.

    Я дуже неприємно вражений останнім виступом представників обвинувачення. Тим, що прокурорська сторона грубо і цинічно проігнорувала судове слідство як таке. Виступ представників обвинувачення після такого тривалого судового процесу, допитів у ньому сотень людей, детального вивчення чисельних документів практично слово в слово співпадає з обвинувальним висновком, що виданий мені на руки понад два роки тому. Інакше ніж цинічною зневагою до суду я назвати це не можу!

    Як член СДПУ(о) з 1997 року, як лідер найпотужнішої політичної сили у Закарпатті я зробив все можливе на посаді голови Закарпатської ОДА для процвітання рідного краю — як в економічному, так і в соціальному плані. На виборах 2004 року я чесно підтримував біло-синього кандидата й у Закарпатській області, за висновками спостерігачів від ОБСЄ та інших міжнародних організацій, не було зафіксовано жодного порушення, яке б вплинуло на результати виборів. І цим я годжуся, бо як посадова особа разом із своїми підлеглими домігся вільного волевиявлення громадян!

    За мого керівництва областю ніхто не дорікне мені політичними переслідуваннями чи утисками свободи слова. Я ніколи не судився ні з одним журналістом, ні з одним засобом масової інформації. Тодішні опозиціонери мали всі можливості для реалізації себе як в політиці, так і в соціально-економічному плані. І це не голослівні заяви, бо жорстка позиція влади полягала лише в наведенні ладу у фінансовій і економічній сфері і абсолютно не зважала на політичні погляди тих чи інших людей.

    Разом з тим після приходу до влади «помаранчевих сил» почалося полювання на відьом як на загальнодержавному, так і на регіональному рівні — за свою політичну діяльність зазнавали необґрунтованого і незаконного кримінального переслідування мої колеги з інших областей, члени моєї команди і багато керівників різного рангу. У 2005 році у Закарпатті були такі масові політичні репресії, яких край не зазнавав у жодному державному утворенні, до якого область входила у різні періоди історичного розвитку.

    Як і в моєму випадку, інструментами реалізації політичної розправи над зазначеними політичними лідерами слугували правоохоронні органи та специфічне використання Кримінального кодексу України. Скільки бруду, явно і грубо порушуючи ст. 64 Конституції України, нехтуючи принципом презумпції невинуватості, було вилито на мене і моїх колег «великими державними мужами», особливо колишнім міністром МВС Юрієм Луценко. Нас називали бандитами і злочинцями, звинувачували у всіх смертних гріхах. Життя показало, що абсолютна більшість цих людей довела, що вони ні в чому невинні. Слідчі, які розслідували ці кримінальні, справи були змушені закрити їх, бо бачили їхню надуманість і політичне замовлення.

    У моєму випадку так не сталося. Це пояснюється тим, що керівник виборчого штабу «Нашої України» в нашій області Віктор Балога сьогодні займає одну з чільних посад у державі, а його кум і член цього штабу у 2004 році став прокурором Закарпатської області. Саме їх я називаю замовниками і виконавцями мого кримінального переслідування. У мене є на це вагомі причини, які я не раз називав у судовому засіданні. Крім того, нагадую, що в період мого керівництва Юрій Бенца був звільнений з посади прокурора м. Мукачева і відправлений на пенсію.

    Саме Ю. Ю. Бенца і його підлеглі втілили у життя задуми мого політичного опонента В. Балоги, спрямовані на знищення моєї особи, моєї сім'ї, мого доброго імені. Організовуючи моє переслідування, вони незаконно тричі кидали мене за ґрати, близько 4 місяців я провів у СІЗО. Не було жодних передбачених законом підстав обирати до мене найбільш сувору міру запобіжного заходу — взяття під варту, але все робилося для того, щоб зламати мене психологічно і морально. Не випадково, мабуть, мені не дали жодного побачення з дружиною і неповнолітнім сином під час перебування в СІЗО.

    Не випадково, мабуть, нинішній губернатор області Гаваші умовою мого звільнення ставив дачу свідчень на колишнє керівництво держави. Бо жодних фактів, жодних доказів того, що я ухилявся від слідства, впливав на свідків ні в одній постанові не було наведено.

    У судовому засіданні жодне пред'явлене мені звинувачення свого підтвердження не знайшло. Незважаючи на це, підтримуючи звинувачення, прокурори просили визнати мене винним по всім епізодам і позбавити мене волі на 12 років. Бог їм суддя! Розумію, що вони є виконавцями чужої волі, а власної мужності відстояти власну точку зору у них нема. Колись під час брутального звільнення мене В. І. Балогою з першого заступника голови ОДА у 2000 році я просив його не звільняти простих працівників за політичні погляди, бо вони прийшли в ту партію, членами якої на той час були і Балога, і Різак. Не прислухався!

    Найбільший плід хворобливої фантазії слідчих — це обвинувачення мене в організації масових заворушень у 2004 році у Сваляві біля готелю «Комфорт». Як посадова особа пережив революційні штурми багатьох адмінбудинків мітингуючими, але правоохоронні органи зробили все можливе, щоб в області не пролилося жодної краплі крові. І ми з честю вийшли з цієї ситуації. Незважаючи на багаточисельні провокації і участь у них сотень членів організованих злочинних угрупувань, які чомусь саме у період помаранчевої революції з'їхалися у Закарпаття з усієї Східної Європи. Я навіть не міг повірити, що рядовий інцидент, який розслідувався при мені як голові ОДА переросте через рік в обвинувачення проти мене.

    Більшість документів не є процесуальними, в матеріалах справи знаходяться ксерокопії документів, а не самі документи. По-друге, досудове слідство висунуло як доказ вирок Свалявського райсуду, де мої дії де-юре були визнані злочинними. Нагадаю, що я туди не був запрошений ні в якості свідка, ні в якості обвинуваченого.

    Детальний розгляд цього епізоду в суді дав мені право стверджувати про таку масштабну фальсифікацію справи, про яку я навіть не догадувався. Я вдячний вам також за те, що задовольнили моє клопотання про виклик у суд слідчих. Свідчення одного з них, що ксерокопії — це наслідок нестачі часу на досудовому слідстві. Схожість, як близнюків, багатьох протоколів допитів, що це великий вал свідків — свідчення другого слідчого. Третій копії протоколів назвав просто папірцями, оцінку яким він навіть давати не хоче.

    А якщо додати до цього, що все слідство про притягнення мене в якості обвинуваченого будувалося тільки після особистих показів Балоги — то все стає ясно.

    В суді ми приділили багато часу з'ясуванню подій в Сваляві, хоча обвинувачення не мало жодних доказів моєї причетності до них. Але це дало нам можливість ще раз переконатися що ніяких масових заворушень у Сваляві 13 листопада 2004 не було.

    Я ще раз заявляю, що не зловживав наданою мені владою і службовим становищем, не перешкоджав нікому в реалізації своїх конституційних прав і не організовував ніякі, в тому числі і масові, заворушення.

    Я вірю в те, що є здорові сили у суспільстві, які побудують таку Українську державу, де правитиме верховенство права».

    Павло ПАСІЧНИЙ, "2000"
    Керівник закарпатської "Батьківщини" Андрій Сербайло вважає, що екс-"губернатор" Закарпаття Різак став "заложником", а суд був упередженим
    Свобода слова на Закарпатті – під контролем спецслужб?
    Справа Різака: справедливий вирок чи політичне замовлення?
    Адвокат Василь Мокану: "Захищаючи Івана Різака, я ще раз переконався, що будь-який громадянин України є абсолютно незахищеним перед владою"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ВОРЮГА ПРОКУРОР

    --------------------------------------------------------------------------------

    В мае 2006 с подачи пресс-службы ДПА Украины в прессе появилась любопытная заметка:

    http://www.ua-reporter.com/novosti/17954

    Коньяк АПГ "Закарпатский сад" неизвестного происхождения нашли в Киеве

    Сотрудниками отдела налоговой милиции Государственной налоговой инспекции Подольского района г.Киев в ходе проведения оперативно профилактических мероприятий в рамках операции „Акциз” в складском помещении, расположенном на бульваре Лепсе, была обнаружена крупная партия алкогольных напитков, сообщили в пресс-службе ГНА столицы Украины.

    К отправке в торговые точки столицы на складе накопилось несколько тысяч бутылок коньяка „Королевский замок” производства открытого акционерного общества „Агропромышленная группа „Закарпатский сад”. Там были 5- и 3-звездочные, марочные и сувенирные коньяки.
    Понятно, что на такой ходовой товар никаких документов, удостоверяющих его принадлежность и происхождение, не оказалось, да и акцизные марки вызывали у налоговиков подозрение.
    Коньяк общей стоимостью более 200 тысяч гривень изъят, владелец товара устанавливается, сообщает "Киевский портал". Ведется следствие.

    Интересно, что пресс-служба не сообщила о том, что судом действия доблестных налоговиков признаны незаконными, коньяк находился на лицензированном складе и был легального происхождения, а главное, после изъятия… бесследно исчез!

    Кто же автор такого фокуса?

    Всё началось гораздо раньше…

    Рыбак рыбака видит издалека, вот и прокурор Закарпатья Бенца по прозвищу «палач» недолго искал помощничков в Киеве для заплечных делишек – ими оказались начальник (бывший) Подольской налоговой милиции Кужелюк и зам. его – Алексеенко. Редкое предприятие на Подоле нормально работает без их «крыши». А Бенца-то теневой совладелец украденного его бандой (совместно с неким Гисемом) у государства «Ужгородского коньчного завода»!

    Но в Закарпатье появился новый, современный коньячный завод «Закарпатский сад», который ощутимо теснит ужгородские коньяки с прилавков. Мафия такого не прощает!

    Однако у Бенцы справиться с «Закарпатским садом» кишка тонка – уже пять антикоррупционных расследований возбуждено против него после неуклюжих попыток «приторбить» предприятие.

    Вот и нашёл помощничков!
    Они ребята лихие – тупо забрали «плохо лежащий» коньяк и знай взятки вымогают с предприятия! Это за собственный-то товар! И дали им взяточку, не забыв всё отфиксировать…
    Но Бенце, Кужелюку и Алексеенко всё равно – не в той стране живём, где воров в тюрьму сажают… они у нас прокуроры, или налоговые полицейские. Честь мундира не запятнаешь!
    Поэтому коньячок они продали за наличку, а денежки поделили. Вот тебе и правоохранители! Охраняют товары от законных владельцев!
    Только вот «Закарпатский сад» не простой им попался… И вот уже дельце возбуждено уголовное…
    Интересно, хоть раз в жизни эта страна посадит в тюрьму взяточников и бандитов? И что по этому поводу заявят пресс-службы налоговой и прокуратуры?
    Наверно, что прокурор Бенца поддельный, а погоны Кужелюка и Алесеенко «вызывают подозрение»?

    Сколько же ещё таких поддельных по стране бродит, ворует, бандитствует и взятки собирает!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Люди Шуфрича пограбували офіс СДПУ(О) в Ужгороді з метою приниження Медведчука і Різака

    Саме до такого висновку ми прийшли, провівши невеличке журналістське розслідування. Нагадаємо, що напередодні виборів в Ужгороді з офісу СДПУ(О) були вивезені всі меблі, оргтехніка і навіть особисті речі секретаря обкому Івана Різака. Зважаючи на те, що правоохоронні органи не провели ніяких слідчих дій(а ми їх до цього закликали), ми вирішили цю резонасну подію не залишити поза увагою. Нам вдалося з’ясувати, що приміщення офісу належить ужгородській громаді і всі ці роки перебувало в аренді. Представляєте: Різак не пішов на те , щоб викупити привабливе приміщення в самісінькому центрі міста, а обмежився арендою. До речі, з 1998 року по 2004 рік ніяких боргів за аренду не було.

    Один з заступників секретаря повідомив нас, що ціна офісних меблів- приблизно п’ять тисяч доларів, а офісної техніки – приблизно п’ятнадцять тисяч. В ремонт офісу вклалося десятки тисяч доларів. Нагадаємо також, що в цьому приміщенні знаходилося кілька редакцій газет, які припинили своє існування після кількох обшуків в 2005 році та безкінечних перевірок податковою адміністрацією. Крім того, одну з кімнат субарендував з 1998 року(тоді ще секретарем обкому був Устич Сергій Іванович) Фонд підтримки науки. До речі, майно цієї організації зникло теж в невідомому напрямку.

    Насильне виселення офісу партії ми виключили з двох причин. Перша – договір аренди закінчувався не раніше 2012 року. Друга – нагадаємо, що міським головою в Ужгороді є Сергій Ратушняк. Відносини з ним у Різака у різний час були різними, проте в нас є підстави вважати , що таких кроків мер не здійснив би…

    Добровільно розірвав договір аренди в.о. секретаря обкому СДПУ(О) Дорошенко, що є помічником Шуфрича і президентом ФК "Закарпаття". За його ж командою все майно вивезено невідомо куди, в тому числі громадської організації і редакцій. Зважаючи на те, що приміщення обкому одразу ж захопила фірма, наближена до в.о. міністра МНС Шуфрича, стає зрозуміло, що Дорошенко не робив вищеназваних дій без вказівок свого шефа. Не було реакції і з боку київського керівництва партії. Таким чином, все стало зрозумілим. В бухгалтерїї обкому нас запевнили, що Шуфрич ніколи ні копійки не виділяв для покращення матеріально-технічної бази обкому. Тобто маємо справу з справжнісіньким рейдерством. Грошей багато в нашого земляка - політика, а моралі ніякої.

    А тепер згадаймо, з якою злістю топтали на очах у перехожих працівники шуфричівських фірм вивіску з надписом СДПУ(О). Стають зрозумілими слова нинішнього нардепа-регіонала: " Я вже виріс і нічого не боргую Медведчуку і Суркісу". А завдяки кому "виріс"? Чим ти тоді відрізняєшся від перевертнів з "балогану"?

    Може на це питання відповість хтось із сьогоднішніх соратників пана Шуфрича? Бо для себе ми на це питання вже відповіли.

    Юрій Русин
    http://svitohlyad.info/politika946.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Різак не боїться Бога! Так зухвало і талановито брехати!!!!!! Хай навіть він не відповість за свої злодіяння (смерть Сливки, побиття агітаторів це лише найяскравіші епізоди)перед судом людським, то все одно рано чи пізно доведеться відповідати перед Божим судом.......

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ризак вор-в загоне .