ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Как только ужгородец вывел украинский сорт киви, в Закарпатье исчезли яблоки (ВИДЕО)

    16 апреля 2024 вторник
    159 переглядів
    Житель Ужгорода Генрих Стратон вывел сорт украинских киви

    Киви, произрастающего в условиях украинского климата, вывел ужгородский селекционер. Эти кусты изобилуют в столице Закарпатья. Стоит напомнить, что за последние два года в Закарпатье начали пропадать яблоки...


    Над выведением этого сорта Генрих Стратон потратил двадцать лет. Впервые увидел киви в начале девяностых, когда был студентом биологического факультета. И попытался вырастить их дома.

    Генрих Стратон, селекционер:

    - Было засеяно сотни тысяч сеянцев киви разных сортов, нужно было получить одно растение из этих сотни тысяч, которые покажут, что они перезимовали. 99% сеянцев погибли в первую же зиму, но нужно было всего лишь одно растение, и она было случайно получено.

    На этом кусте киви первый урожай собрали через пять лет. На вид плоды ничем не отличались от заморских, а на вкус - были еще слаще. Селекционер начал размножать растение.

    Генрих Стратон, селекционер:

    - Как обычно виноград выращивают, то есть черенками, черенкованием и укоренением этих побегов, - все эти растения с того первого растения.

    Знакомые и родные скептически отнеслись к этой идее. Да и сейчас не все верят, что экзотический фрукт не боится карпатских морозов.

    Виктория Козичко, жительница Ужгорода:

    - Такого обилия киви в живую увидеть это было очень необычно, особенно в наших условиях. Я даже из них варенье делала - варенье из киви с лимоном и бананом, и сироп - очень вкусный.

    Свой сорт киви Генрих назвал карпатским и сейчас - патентует его в Киеве.


    Подробности-ТВ



    Стоит напомнить, что в Ужгороде одно яблоко уже давно стоит дороже, чем один килограмм бананов...



    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та ну НАХ. Я уже лет 16 собираю урожай киви у себя на участке. Я УЧЕНЫЙ-ГЕНИЙ!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Киви, киви, а ошибки (очепатки) так и остались.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Серу я на ківі. Я ківі не люблю. Я люблю наші закарпатські яблока .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ага, ще один "Доктор ПІ". Треба срочно на державному рівні організувати Науково-дослідний інститут Ківі і присвоїти Стратону звання Героя Вселенної.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Спочатку треба на державному рівні ввести обов"язкові екзамени з совісності, чистоти душі, та не завадить і знання мови. Тоді псевдоінтелігенти на кшталт доктора Пі та synevyr перестануть морочити всім голови, а займуться своєю справою - підмітати вулиці. А наука залишиться таким, як Генріх.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "- Было засеяно сотни тысяч сеянцев киви разных сортов, нужно было получить одно растение из этих сотни тысяч, которая покажет, что она перезимовала. 99% сеянцев погибли в первую же зиму, но нужно было всего лишь одно растение, и она была случайно получена."
    Вибачте, але це не наука. Такою наукою наші пращури займалися сотні тисяч років назад. Сучасна наука - це сучасні лабораторії та генна інженерія і т.п. А Стратон - це комерційний проект, головною метою якого є "накосити бабла". Там наукою, як взагалі в Закарпатті і не пахне. Наука вимерла тут давно, та і в Україні довмирає. Залишились окремі острівки в Інститутах НАНУ, які і так скоро доб'є "покращення".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Розкажи, будь ласка, а яка мета твоєї повсякденної трудової діяльності? Що поганого в тому, що людина займається улюбленою справою і може завдяки неї ще й заробляти? Про генну інженерію краще взагалі не згадуй, особливо в контексті що ти сказав про сотні тисяч років еволюції - людина почала селекію якихось 10 тисяч років тому. Але про покращення згоден, давайте хоч морально підтримувати людей, які гроші отримують не від махінацій чи поборів. Будьмо щирими та доброзичливими з тими, хто цього заслуговує!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А ми вже на ти перейшли? Мета моєї повсякденної діяльності - виживання, як і мілліонів решти громадян. Та не про це мова. Мова про те, що не варто роздмухувати, як вже писали інші читачі, з винайдення велосипеда (комерційної афери) науку. Піар- головна мета діяльності п. Генріха. А на рахунок "...людей, які гроші отримують не від махінацій...", то я на форумах читав багато гнівних відгуків про якраз махінації з боку "вченого". Кошти за саджанці зібрав, а доставку зробити забув. http://www.sadiba.com.ua/forum/archive/index.php/t-8882.html

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вибачте за панібратство, на ти ми не переходили справді. Хочу тількт трохи повернути вас в бік оптимізму. Якщо б ви справді "виживали", то не користувались би інтернетом. А якщо у вас мета - саме виживання, а не розвиток - мої співчуття. І навіщо Стратону піар, він що, політик чи артист? А на тих форумах писали про афери "менеджерів" фірми Ківі-Ленд, які як раз робили бізнес, а не розвивали науку. Після того, як Генріх перестав їм давати саджанці "на віру" ймовірно, і підкинули наркотики на склад і винищили всі саджанці. У всьому треба розбиратись, а не вірити форумам, і особливо, не треба говорити що всі сволочі і хапуги.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Знову ви про науку... Кажу ще раз, то не наука. Наукою це "видатне" досягнення п. Генріха могло бути років сто назад. Якраз на цьому я роблю основний наголос, а не на оптимізмі чи песимізмі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Добре, попробую інакше. Виведений новий сорт рослини. Це так? Так. Ну хіба що будете сперечатись і на рахунок цього, але для цього вам треба бути біологом, ким Ви, мабуть не є. Так от, виведення нового сорту є безперечно науковим досягненням, отже і наукою. А як він це досягнення зробив - вам невідомо, тому що в інтерв"ю про це розказано доступною для всіх мовою, дуже просто і зрозуміло. Насправді у справу вкладено великий труд, час і натхнення. І якщо це не сприймати з радістю (звичайно, радістю за іншого, а не за себе), то це є простим песимізмом або заздрістю.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тут ви знову помиляєтесь. Якраз я є біологом. Я за нього/вас бесперечно радий, але весь піар вже порядочно набрид. В країні щорічно акліматизуються сотні, виводяться тисячі нових сортів рослин, але такого піару від справжніх вчених, які також десятиліттями займаються селекцією, не має. І в акліматизації актинідії китайської в умовах Закарпаття я не бачу нічого надзвичайного. Багато видів з Китаю були успішно акліматизовані і в більш суворих умовах Європи ще 100-150 років назад. Та і клімат Нової Зелландії, звідки в Європу прийшла Ківі, подібний до європейського.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тоду вчіться продавати свій труд за достойну ціну, а не нийте і не чекайте, що хтось це зробить за вас. Держава свої функції майже не виконує, а такі як ви не можете звмінити влесне сприйняття світу, а не те, що вплинути на інших. У вас все навпаки в голові - насправді погано не те, що в когось щось є, в даному випадку паір у Генріха, а погано, що у вас цього немає.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Генрих Стратон - "изобрел велосипед " ! Киви прекрасно произростало уже несколько десятков лет на территории Венгрии , без помощи "талантливых " закарпатских селикционеров !!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Киви в Венгрии произрастало так же прекрасно, как и ум в твоей голове, то есть скудно. Зависть от того, что человек чего-то достигает своими силами и упорным трудом, у наших людей вызывает только язвительные замечания тихо в тряпочку и рост онкозаболеваний. Помните это.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ты умаляешь достоинство наших селикционеров в глазах общественности???Это антинаучно!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я ТЕЖ ХОЧУ КІВІ.

    Аватар пользователя ПЕТРО

    Комментарий: 

    Вирощувати чи купити в магазині? )