ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Курс на 500 смертей в день: чому COVID - 19 продовжить вбивати

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Кількість хворих коронавірусом в Україні, яке стабільно збільшується в статистиці, не піддається ніякому аналізу. Воно дуже занижене, так як далеко не всі люди роблять ПЛР. Більш того, коли захворює вся сім'я, то його, як правило, робить тільки одна людина з усіх. Тому важливий і відносно об'єктивний показник для оцінки динаміки захворюваності COVID - 19-це кількість госпіталізацій на добу і кількість хворих, які перебувають на лікуванні в реанімаційних відділеннях.
    Однак і до цих цифр треба ставитися з обережністю, так як всі місця у відділеннях українських лікарень вже давно зайняті і тому зниження кількості нових госпіталізацій за добу, яке зараз спостерігається, теж не зовсім відображає реальну ситуацію – це більше свідчить про масові відмови громадянам у госпіталізації.
    Ті ліжка, які зараз масово додають в лікарнях, також мало сприяють поліпшенню ситуації. Перш за все через відсутність можливості забезпечити хворого киснем. Без кисню вони-марні, так як в лікарні кладуть більш важких хворих, навіть в порівнянні з тими, яких госпіталізували в минулу хвилю пандемії, восени 2020 року.
    Більше 300 смертей від коронавірусу також не зовсім правдива цифра по ряду причин, в тому числі, і об'єктивних – наприклад, якщо пацієнт помер вдома, родичі часто відмовляються від розтину, і тому в діагнозі, якщо у померлого не було тесту ПЛР, часто пишуть "пневмонія" або "гостра серцево-судинна недостатність" і, отже, ці випадки в статистику смертей від ковіда не входять.
    Реальну смертність від коронавірусу можна буде зрозуміти за статистикою надмірної смертності-тобто показник, який показує, наскільки більше людей померли від усіх причин за місяць у порівнянні з цим же місяцем у попередні, доковидні роки. За листопад і Грудень, в розпал минулої хвилі, ця цифра досягала приросту до +30%.
    Чому ж в Україні зростає смертність? Причин для цього кілька. По-перше, впливає наявність нового британського штаму, випадки зараження яким в країні вже підтверджені. Цей штам як мінімум удвічі більш заразний, ніж попередні китайська та іспанська. Тобто, кількість смертей збільшилася, тому що збільшилася і загальна кількість хворих. Крім того, новий штам має велику летальність, що також впливає на зростання смертей.
    По-друге, на смертність впливає і колапс системи охорони здоров'я. І справа тут не тільки в обмеженні місць в реанімаціях, але і в катастрофічному дефіциті лікарів, реаніматологів і медсестер. Неможливо забезпечити адекватне лікування, коли нікому працювати. І надалі ситуація з медиками може ще більше погіршитися. Якщо минулого року ще був якийсь ковидний фонд, то зараз його вже немає. Як наслідок, медикам не доплачують їх надбавки, що змушує їх звільнятися і їхати з країни.
    В існуючих умовах іншого шляху, ніж вводити жорсткі обмежувальні заходи з комендантською годиною і надзвичайним станом, як це було на заході, в Україні немає. Однак влада не піде на це, так як в гонитві за рейтингами голоси тих, хто хоче продовжувати заробляти на масовій захворюваності, звучать голосніше.
    В Україні кількість доступної вакцини-дуже маленька і влада чітко знає, що перспективи для збільшення немає. Тому слід припиняти вакцинувати військових і поліцейських, а перейти до стратегії захисту найбільш вразливих людей – людей старшого віку. Це-те, що дозволить зменшити ту кількість смертей, яку очікує українське населення найближчим часом. В іншому випадку цифра смертності, як вважають частина епідеміологів і фахівців з імунопрофілактики, на жаль, яким в даному випадку можна довіряти, незабаром дійде до 500. У цьому випадку Україна стане країною, в якій виробиться колективний імунітет природним шляхом і без вакцинації. Але це не врятує громадян, так як за прикладом Манауса в Бразилії, де діяли також, як в Укаріне, імунітет врятував їх тільки до того моменту, поки не з'явився новий більш агресивний штам.