ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Майже 47 тис. фактів порушень вимог нормативних актів про охорону праці зафіксовано у 2007 році прокурорами Закарпаття

    19 апреля 2024 пятница
    55 переглядів

    Працівники прокуратури Закарпатської області, із залученням фахівців із контролюючих органів, провели перевірки додержання вимог Закону України «Про охорону праці» та іншого законодавства щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці, попередження нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві.

    За результатами перевірок, проведених у минулому та протягом січня цього року, прокурори внесли керівникам та іншим органам управління підприємств, організацій 86 приписів і подань про усунення порушень закону про охорону праці, на їх вимогу 180 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної та адміністративної відповідальності, а також порушено 10 кримінальних справ.

    Адже, за даними контролюючих органів, протягом 2007 року у Закарпатті внаслідок 99 нещасних випадків на виробництві постраждало 107 працівників, в тому числі із смертельними наслідками - 15.

    Сталося шість групових нещасних випадків, в яких потерпіло 14 осіб, двоє загинули.

    У п”яти дорожньо-транспортних пригодах, пов’язаних з виробництвом, постраждало 10 осіб, четверо з них смертельно травмовані.

    Торік нещасні випадки в основному траплялися у галузях виробництва деревини та виробів з неї, будівництва і промисловості будівельних матеріалів, лісового господарства, автотранспорту, а також в соціально-культурній сфері та торгівлі.

    Протягом минулого року на перевірених об’єктах зафіксовано майже 47 тис. фактів порушень вимог нормативних актів про охорону праці, які створювали реальну загрозу життю і здоров’ю працівників, а в ряді випадків стали причинами виробничого травматизму.

    Працівниками виконавчої дирекції Фонду на підприємствах області проведено більше півсотні перевірок з питань створення здорових та безпечних умов праці, в результаті яких виявлено більше семи тисяч порушень.

    У процесі перевірок, які проводилися різними контролюючими органами, в тому числі в координації з органами прокуратури, майже на кожному обстеженому об’єкті господарювання виявлені ті чи інші порушення зазначеного законодавства, у тому числі випадки допуску до роботи керівників та працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, незабезпечення працівників засобами індивідуального захисту, відсутності атестації робочих місць тощо.

    За фактами грубих порушень законодавства про охорону праці та допущеними випадками виробничого травматизму, які спричинили шкоду здоров’ю та життю людей, прокурорами порушено ряд кримінальних справ.

    Зокрема, Берегівським міжрайонним прокурором порушена кримінальна справа по факту нещасного випадку з підсобним працівником ЗАТ «Берегівський кар’єр», який у липні минулого року проводив демонтаж риштування даху.

    Коли чоловік завершив роботу і спускався з даху, металева драбина зконтактувала з електрокабелем, який проходив поряд, і внаслідок ураження електрострумом одержав смертельну травму. Розслідування кримінальної справи прокуратурою завершується.

    Ужгородською міжрайонною прокуратурою розслідується кримінальна справа, порушена по факту нещасного випадку із смертельним наслідком, який мав місце у жовтні минулого року з різноробочим виробничої бази санаторного комплексу «Деренівська купель»

    Вироком Хустського міськрайонного суду до кримінальної відповідальності за ст. 272 ч.2 КК України притягнута в.о. директора Велятинської ЗОШ 1-3 ступенів по справі, порушеній Хустським міжрайонним прокурором за фактом нещасного випадку, який мав місце з двома техпрацівниками школи під час виконання ремонтних робіт з підвищеною небезпекою.

    У зв’язку з цим нещасним випадком прокуратурою проведені перевірки додержання вимог законодавства про охорону праці в інших школах Хустського району і за допущені порушення прокурором винесені постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 41 КУпАП директорів ЗОШ №4 та інтернату-гімназії.

    Крім того, цією прокуратурою за результатами виявлених у грудні 2007 року спільно із спеціалістами Хустського міськвиконкому та державним інспектором з охорони праці порушень законодавства про охорону праці у приватних підприємців внесені приписи щодо забезпечення виконання законодавства про охорону праці і винесені постанови про порушення провадження про адміністративне правопорушення за ст.93 КУпАП відносно шести посадових осіб.

    Для усунення порушень законодавства про охорону праці, виявлених у дошкільних закладах с. Підполоззя та Лазівській ЗОШ 1-11 ступенів і пов’язаних з експлуатацією котелень, які могли привести до нещасних випадків із школярами, прокурором Воловецького району внесені приписи начальнику районного відділу освіти.

    Ужгородським транспортним прокурором порушення законодавства про охорону праці, які могли привести до нещасних випадків, виявлені в управлінні будівельно-монтажних робіт і цивільних споруд №5, Ужгородській відділковій клінічній лікарні та міському вокзалі, а також інших підприємствах залізниці, за якими вжиті заходи прокурорського реагування.

    На виявлені порушення законодавства про охорону праці аналогічно реагували й інші прокурори.

    Ужгородською міжрайонною прокуратурою спільно з працівниками державного пожежного нагляду виявлені грубі порушення законів України «Про охорону праці» та «Про пожежну безпеку» на ряді суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема, на одному з АЗС, агентському пункті ЗФ ЗАТ СК «Галицька» та інших, де не забезпечено дотримання протипожежних заходів на виробництві.

    За постановою прокурора 7 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, керівникам внесені приписи про усунення порушень закону.

    Такі ж порушення виявлені прокурором Воловецького району, яким, крім того, встановлені факти неналежного виконання закону з боку самих працівників пожежного нагляду.

    Зокрема, у жовтні минулого року ними внесені 33 приписи про усунення таких порушень на лісопильних, деревообробних підприємствах і дільницях, а також інших виробництвах району. Проте за невиконання приписів жодна посадова особа не була притягнута до адміністративної відповідальності, повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області.
    Реально ли заставить работодавцев заплатить долги, или По факту невыплаты заработной платы в Закарпатье заведено 32 уголовных дела
    Закарпатська прокуратура порушила кримінальну справу проти начальника одного з районних ОВІРів
    "Донецькі" задешево прикупили дорогої земельки в Карпатах. З "благословення" посадовців закарпатського Хуста
    Закарпаття: Матеріали щодо 6-ти керівників-неплатників зарплати розглядає обласна прокуратура

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору