ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Ми не ображаємось, коли нас називають "ментами"

    16 апреля 2024 вторник
    61 переглядів

    20 грудня працівники міліції відзначають своє професійне свято. Про будні, здобутки і проблеми міліціонерів обласного центру Закарпаття розповідає начальник Ужгородського міського відділу УМВС Антон Зелінський.— Рік, що минає, був для нас дуже важким і напруженим через велику кількість громадських акцій —як політичних, агітаційних, так і розважальних та спортивних. Працівники міліції залучалися до проведення близько тисячі масових заходів, були в епіцентрі політичних та інших подій, працювали, у надзвичайно напруженому режимі.

    Протягом року розкрита 3 вбивства, 1 зґвалтування, 8 фактів вимагань. Триває боротьба з незаконним обігом наркотиків, і тут досягнуто певних успіхів: викрито 96 наркозлочинів, виявлено 8 наркопритонів. Знешкоджено організоване угруповання із 4 чоловік, котрі займалися цією злочинною діяльністю.

    Проте слід відверто сказати, що ми не зовсім задоволені досягнутими показниками. Не вдалося переламати кримінальну ситуацію в місті, кардинально їїпофащити. Поряд із звичними видами злочинів з'явилися нові, зокрема не характерні для нашого міста викрадення мобільних телефонів. Із майже 150 викрадень, скоєних у місті, половина стосувалася саме "мобілок". Розкрито 50 таких злочинів.

    Серйозною проблемою залишаються квартирні крадіжки, яких за рік було скоєно близько 130. На жаль, розкрито лише половину таких злочинів. Правда, вдалося знешкодити організоване злочинне угруповання, яке займалося цим, маючи всі необхідні засоби. Злочинцям інкриміновано близько 20 квартирних крадіжок. Хочу наголосити, що в багатьох випадках мешканці міста самі не вживають заходів щодо забезпечення недоторканості власного майна, не бажають встановлювати сигналізацію в своїх оселях. Протягом цього року під охорону ВДСО взято 72 помешкання, а взагалі на сьогодні лише 116 квартир та 64 будинки обладнано сигналізацією.

    Зростає кількість ДТП на автошляхах міста. Цьогоріч трапилося 134 дорожньо-транспортні пригоди, в яких 9 осіб загинуло, а 117 отримали ушкодження різного ступеня тяжкості. Нерозкритими залишаються 11 ДТП, 6 — зі смертельними наслідками. За цей же період мали місце 16 фактів незаконного заволодіння автотранспортом, із яких 6 викрадень не розкрито, а З автомобілі перебувають у розшуку.

    Загалом у місті спостерігається значне збільшення кількості автомобілів, Ужгород просто задихається від цього потоку транспортних засобів, потребує негайного розв'язання транспортних вузлів. Працівників дорожньо-патрульної служби не вистачає, але, на жаль, їх скорочено ще на 12 чоловік. Та попри всі ці труднощі працівникам міліції міста все ж таки вдалося утримати ситуацію під контролем. Завдяки спільним зусиллям міськвідділу та міської прокуратури не долущено вчинення вбивств на замовлення, терористичних актів, кримінальних вибухів тощо. Піком напруженості для наших працівників був листопад цього ро"ку, коли відбувалися перший і другий тури президентських виборів, а також події після них. Зізнаюся, ми абсолютно не були готові до такого розвитку подій, коли на мітинги збиралося до 30 тисяч людей. Довелося перебудовувати всю свою роботу, тактику, кардинально міняти" підхід до подій, відкинувши старі стереотипи, налагоджувати контакти з опозиційними лідерами та керівниками студентських страйккомів, виробляти разом правила взаємовідносин. Наші люди працювали з повною віддачею, аби зберігся громадський порядок під час проведення масових акцій: уточнювалися маршрути переміщення колон мітингуючих, терміни проведення акцій, забезпечувався супровід демонстрацій службою ДАІ, перекривалися вулиці, площі, здійснювалася охорона молодіжних колон від провокацій з боку інших політичних сил. Часто мітингуючих проводжали до самих гуртожитків.

    Змінилася країна, змінилися й ми, правоохоронці. Якщо в перші дні були підозра і недовіра до подій, що відбуваються, то потім прийшло розуміння: найголовніше — не впливати, не тиснути на учасників акцій, а охороняти їх. І ця тактика себе виправдала. Кримінальних проявів та провокацій не постерігалося. Задоволені були і ми, й ужгородці. Хоча містом і "гуляло" багато провокаційних чуток щодо захоплення шкіл,

    дитячих закладів та помешкань відомих людей озброєними людьми, але вони, на щастя, не підтвердилися. Увесь цей час працівники міського відділу міліції тісно співпрацювали з міською владою, депутатами, незалежно від їхніх політичних уподобань, зустрічалися з директорами шкіл, заспокоювали їх, переконували: правоохоронці контролюють ситуацію. І місто відчуло, що це насправді так. Я вдячний колективу відділу за порозуміння, за те, що наші люди "на відмінно" склали іспит на зрілість, стійкість і мужність. Пробудження нації загалом спричинило пробудження відповідальності і свідомості у працівників міліції. За весь цей нелегкий період жодного разу ми не почули від своїх людей жодних нарікань, не було порушень дисципліни, хоча довелося буквально переселитися у відділ, не спати ночами, бути завжди напоготові.

    Цими днями ми отримали чимало вдячних відгуків про свою роботу — і від влади, і від депутатів, І від городян. У людях наче прокинулася любов до міліції. Ми сприймаємо це по-філософськи, спокійно, адже не тільки в нас, айв інших країнах поліцію починають любити в екстремальних ситуаціях, коли потрібна її допомога. А тільки-но небезпека минає, знову нарікають. Ми не ображаємося, коли нас . називають "ментами" (в Угорщині, скажімо, поліцейських кличуть "жору", ще десь—"копами", ''боббі", "фараонами"), бо розуміємо, що це робиться з приязні.

    Насамкінець хотів би привітати працівників міліції та їхні сімїз нашим професійним святом і побажати щастя, міцного здоров'я, професіоналізму, а головне — вміння завжди бути в потрібному місці в потрібний час.

    "Ужгород"
    Депутату Ужгородської міської ради погрожують фізичною розправою через підтримку Віктора Януковича!
    З часу замаху на життя С.М.Слободянюка минуло півтора року. Ветерани війни в Афганістані в черговий раз звернулися до прокуратури
    “Ти мене породила, а я тебе вб’ю...”
    “Ти мене породила, а я тебе вб’ю...”

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору