ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Молоді скульптори Закарпаття "засвітилися" у Львові

    28 марта 2024 четверг
    33 переглядів

    Всеукраїнський конкурс молодих скульпторів за участю трьох вищих навчальних мистецьких закладів України – Київської національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, Харківської академії дизайну і мистецтва та Львівської національної академії мистецтв – успішно завершився у стінах останньої. Поза конкурсом у цих творчих змаганнях взяли участь представники Закарпатського художнього інституту, Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва і Львівського коледжу декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша.За виконання конкурсного завдання з натури, – а саме жіночої фігури заввишки 80 сантиметрів – журі під орудою президента Академії мистецтв України Андрія Чебикіна присудило Гран-прі (і відповідно, грошову нагороду в розмірі 2000 гривень) Володимирові Шевченку з Києва, а перше та друге місця – Ігореві Ткачівському зі Львова та Романові Шурубкіну з Харкова.

    Як розповів член оргкомітету конкурсу, проректор Львівської академії мистецтв Орест Голубець, ідея проводити такі творчі змагання з академічних дисциплін під егідою Академії мистецтв України виникла декілька років тому. Від того часу конкурс рисунку вже відбувся у Харкові, живопису – в Києві, й ось тепер скульптури – у Львові. Тобто фактично мова про трієнале для кожної дисципліни, місце дислокації якої, можливо, в перспективі буде змінним.

    “Такі заходи дуже важливі, – сказав пан Голубець, – бо вдосконалюється базовий рівень підготовки фахівців, підвищується їхня увага до фундаментальних дисциплін, міцнішими стають контакти між вищими навчальними закладами і, врешті, є те спілкування, якого всім нам дуже бракує”.

    Заслуговує уваги, що конкурс не мав би того вигляду, який має, якби не Фонд Ернеста і Наталії Гуляк, який узяв на себе фінансування всіх його заходів. Навіть більше – незабаром завдяки саме цим доброчинцям буде видано каталог “Конкурс скульптури-2005”, а роботу переможця віділлють у бронзі. Окрім того, організатори змагань з академічних дисциплін мають намір у перспективі вводити в конкурси щораз більше творчих завдань, а це означає: значно цікавішими стануть колекції, що їх академії отримають у підсумку такої творчої праці.

    Ярина Коваль, "Львівська газета".
    Цілющі картини ужгородського художника продовжують зцілювати
    Майстри народної дерев’яної скульптури Закарпаття на І-му Всеукраїнському симпозіумі народної дерев’яної скульптури "Велес-2005"
    У закарпатських Рекітах перемогла поетеса зі Львова Олеся Урбан
    У Перечині відкрито пам’ятник легендарному листоноші Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору