ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті презентовано проект програми Берегівського винного фестивалю, що пройде з 7 по 9 березня

    20 апреля 2024 суббота
    131 переглядів

    27 січня у селі Кідьош, у винному підвалі приватного винороба Карла Шоша відбулася чергова конференція «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття». Доволі простора дегустаційна зала в цей день ледве змогла вмістити всіх бажаючих взяти участь у зібранні.

    Варто відзначити, що за останній місяць чисельність Спілки зросла ще на кілька чоловік і тепер становить майже півсотні приватних виноробів та виноградарів.

    Учасники конференції, насамперед, поділилися враженнями від нещодавнього мукачівського фестивалю «Червене вино». Особливо відзначалася висока організація дійства в місті над Латорицею. Виступаючі говорили про те, що з кожним роком цей фестиваль набуває дедалі більшої популярності серед туристів.

    Голова «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» Олександр Ковач прозвітував про виконану роботу зі створення «Винної карти Закарпаття». Зокрема, продовжується процес узгодження з керівництвом «Інституту виноградарства та виноробства імені В.Е.Таірова» дати проведення експертиз та критеріїв оцінки закарпатських домашніх вин у лабораторних умовах цього науково-дослідницького закладу. Вирішено, що саме фахівці одеського Інституту визначатимуть відповідність вина критеріям якості та діючим нормам Держстандарту. Завідувач кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор повідомив про те, що вже у липні цього року планується випустити путівник «Винний шлях Закарпаття», який допомагатиме туристам не лише знайти та відвідати найкращі дегустаційні зали області, скуштувати неповторні сонячні напої, але й пізнати історію закарпатського виноробства. На конференції всім присутнім було запропоновано заповнити спеціальну анкету, на основі якої з часом і створюватиметься довідник. Зокрема, приватні винороби мають вказати свої дані про освіту, стаж роботи у виноробній галузі, наявність винних підвалів, готовність проводити дегустації, асортимент продукції і т.д. Крім того, кожний винороб аби увійти до «Винного шляху» має заручитися підтримкою щонайменше двох своїх колег.

    На конференції у Кідьоші було визначено дату початку проведення тренінгів. Вже з 1 лютого закарпатських приватних виноробів навчатимуть як правильно працювати з туристами. Курси проходитимуть у приміщенні Берегівського туристично-інформаційного центру упродовж двох тижнів. По завершенню навчання приватні винороби складатимуть іспити. Найбільш успішні з них отримуватимуть відповідні сертифікати від кафедри туризму УжНУ.

    Тему навчання продовжила Інна Добоні - викладач Свалявського технічного коледжу. Саме у цьому навчальному закладі вже майже півстоліття готують фахівців для роботи у виноробній галузі. Проте, як зазначила пані Добоні, у майбутньому Закарпаття може залишитися без кваліфікованих кадрів. Керівництво коледжу цього року вирішило відмінити набір учнів на виноробні спеціальності. Причина, начебто, - у відсутності бажаючих навчатися цьому ремеслу. Насправді ж, більшість присутніх виноробів краю вперше лише на цьому зібрані дізналися про наявність подібного навчального закладу. З великим подивом люди дізнавалися, що Свалявський технічний коледж має всі умови для навчання виноробству: обладнані спеціалізовані лабораторії, бібліотеку, висококваліфікований штат викладачів, їдальню, гуртожиток тощо.

    На конференції «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» у Кідьоші було презентовано проект програми Берегівського винного фестивалю, що пройде з 7 по 9 березня. Зокрема, передбачається окрім конкурсу на краще вино також провести шахматний турнір, книжкову виставку-ярмарок спеціалізованої літератури, виставку-продаж обладнання виноробної галузі, презентацію сирів, бринзи та вурди. Під час фесту відбудеться посвячення в ряди Винного Лицарського Ордену Святого Венцела нових лицарів. Користуючись нагодою, Олександр Ковач повідомив присутніх про те, що ІІІ традиційний фестиваль вина і меду «Сонячний напій» цьогоріч пройде в Ужгороді 3-4 травня. Як один із організаторів цього дійства, пан Ковач пообіцяв підготувати для ужгородців та гостей міста в ці дні чимало приємних несподіванок та сюрпризів. Очікується, що участь у ньому візьмуть не лише закарпатці, але й винороби з інших областей України.

    Наступне зібрання «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» відбудеться 14 березня 2008 року у селі Концово (Ужгородський район).
    У закарпатському Мукачеві можна було скуштувати ..."Сліз Януковича" та "Шуфрича в бокалі"!
    Під Старий Новий рік Віктор Ющенко відбув із робочою поїздкою на Закарпаття, щоб випити келих доброго вина...
    Створення "Винної карти Закарпаття" ініціює Спілка приватних виноробів гірського краю
    Чотириденне свято молодого вина "Закарпатське божоле" стартувало в Ужгороді

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Достали своїми винними фестивалями! Доста вино пити, треба вже щось і робити!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Організовуючи масові заходи, не забувайте про таку службу, як санепідстанція, бо від повідомлення "Спалах.." в "Гласе народа" стає дуже невесело.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Який сенс із тих фестивалів, якщо доброго закарпатського вина в магазинах немає. Відвідав в Ужгороді "перший зарпатський" маркет "Барва", вина є всякі: десятки назв молдавських, кримських та 1 найменування закарпатського вина!!! Те саме в цьому магазині з іншими продуктами: молоко, кефір, сири, яйця – стрийські, львівські, іванофранківські, дрогобицькі, київські і тільки 1 молоко – закарпатське, виноградівське!!!