ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті проживають близько десяти тисяч етнічних словаків

    16 апреля 2024 вторник
    74 переглядів

    Нині на Закарпатті проживають близько десяти тисяч етнічних словаків /0,6 відсотка від усього населення краю/ і трохи менше - чехів. Ці нацменшини мають свої товариства, колективи художньої самодіяльності, недільні школи і класи з національною мовою навчання.А торік в Ужгороді відкрилася й окрема словацька загальноосвітня школа. Словацькою веде свої передачі обласне телебачення, в Ужгородському національному університеті діють кафедра і відділення словацької філології. Активна культурно-просвітницька і видавнича діяльність товариств свідчить, що закарпатські словаки і чехи почуваються повноправними громадянами України, які мають змогу водночас підтримувати й тісні стосунки з історичними батьківщинами.

    В УЖГОРОДІ ПОБАЧИЛИ СВІТ КАЛЕНДАРІ ДЛЯ ЗАКАРПАТСЬКИХ ЧЕХІВ І СЛОВАКІВ

    Чимало цікавого і пізнавального містить "Чеський календар 2005", випущений Ужгородською спілкою чеської культури Яна Амоса Коменського та Клубом Томаша Масарика. Видання знайомить з життям і діяльністю письменника Івана Ольбрахта /Каміла Земана/, творчість якого тісно пов'язана із Закарпаттям. У 20-30-х роках минулого століття він часто навідувався у гори, де написав відомий роман "Микола Шугай - розбійник", чимало публіцистичних творів, зняв кінофільм "Марійка-невірниця". Подає календар і статті про інших відомих чехів, їхні зв'язки із Закарпаттям.

    Аналогічне видання - "Наш культурно-історичний календар 2005" - побачило світ і завдяки Ужгородському товариству словаків. Тут публікуються матеріали про згадане товариство, історію краю періоду 1918-1924 років, інші статті на історико-кразнавчу тематику. Календар підготовлений двома мовами - словацькою та українською. Обидва календарі вийшли за фінансової підтримки урядів Чехії та Словаччини.

    Укрінформ
    Угорщина введе подвійне громадянство?
    Закарпатські словаки та угорці проведуть традиційні фестивалі
    Словаки Закарпаття гостювали у новообраного президента Словаччини

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору