ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Народний депутат та ужгородські будівельники проти здорової конкуренції

    23 апреля 2024 вторник
    64 переглядів

    Закарпатська формула "сам не гам, то й другому не дам" завжди спрацьовує стовідсотковоНа останній сесії Ужгородської міської ради було розглянуто "капітальне" питання обласного центру - житлове будівництво. Лейтмотив питання та розгорнутих дискусій навколо нього - співпраця міста із найбільшим будівельним холдингом країни "Київміськбудом".

    Заступник директора компанії Віктор Недаш-ківський запропонував тоді депутатам розглянути питання про виділення фірмі земельної ділянки поблизу Боздоського мосту в районі вулиці Загорсь-кої для розбудови великого житлового масиву. Посудіть самі: "Київміськбуд" готовий інвестувати в будівництво комплексу не менше 300 мільйонів гривень, 76 млн. із яких піде на розвиток інфраструктури, яка буде передана на баланс міста (тепло-, електромережі, водогін, каналізацію тощо). Холдинг також бере на себе зобов'язання побудувати в мікрорайоні дитсадок з басейном (або ж школу, — вибір надається міським депутатам), магазини, офіси, аптеки, автомобільні дороги та паркінг. При бажанні міської влади в масиві може з'явитися, навіть, поліклініка. До того ж, згідно з держнормативами, місту безоплатно віддається 2% житла та розбудовується зелена зона: споруджується дамба й сучасна набережна, яка продовжить всесвітньсвідому ужгородську липову алею.

    Але, як це майже завжди у нас буває, хороші починання загальмовуються вже на першому етапі. На тій же сесії гнівно виступив народний депутат Сергій Ратушняк, який категорично, як завжди, висловився проти новинок ззовні: "...Нині собівартість житла не така, яку пропонує "Київміськбуд"... Тобто кияни хочуть вкрасти від ужгородців десяток гектарів та ще й заробити на цьому 20-25 мільйонів доларів.. Та й чи варто віддавати землю бездумно? Може, краще було б використати можливість створити будівельну компанію в області, ужгородці матимуть робочі місця, в бюджет йтимуть кошти..."

    Це — вічна демагогія Сергія Миколайовича та його вроджена ненависть до будь-якої здорової конкуренції у всіх галузях. Менталітет тут панує простий: "Ні — чужинцям!"

    Нам пощастило у вівторок поспілкуватися у на-півнеформальній обстановці із Віктором Недаш-ківським, представником "Київміськбуду", директором ТОВ "Компанія розвитку будівництва". Тут і було розставлено безліч крапок над безліччю запитувальних "!?".

    Як стало ясно із розмови з паном Недашківським, плани компанії "Київміськбуд" не є окупантськими, як їх виставляє Сергій Ратушняк, а суто бізнесовими, що є вельми достойно. По-перше, холдинг не збирається запрошувати до Ужгорода будівельників ззовні. Всі робітники будуть місцеві, і їм, що окремо підкреслив Недашківський, буде виплачуватися зарплатня в розмірі не менше 1500 грн. Київськими будуть лише техніка та кілька спеціалістів, якими Закарпаття забезпечити не в змозі. По-друге, будматеріал для нового масиву "Київміськбуд" буде замовляти у місцевих заводів, що, безперечно, підніме наше виробництво у цій галузі. І, по-третє, — це надшвидкі темпи будівництва холдингу. Як запевнив заступник директора: "Якщо не буде непередбачених проблем у вигляді форс-мажору з боку місцевої влади, - новий мікрорайон вже через 5 років зможе прийняти мешканців".

    Подібна до "ратушняківської" негативна реакція на прихід столичних будівельників до обласного центру виникла і в одного із ужгородських депутатів, голови правління ВАТ "Виробничо-будівельне підприємство" Олексія Кіндрата. Аргументи

    схожі на ті, які висуває нардеп: "...Будівельна галузь Закарпаття фактично перестане існувати і стане придатком зайшлих компаній... Вартість 1 кв. метра житла суттєво зросте, а місцева влада впливати на ціноутворення не зможе — на монополіста впливати практично неможливо. Так само було і при будівництві залізничного вокзалу, на яке запросили польських будівельників... Або ще приклади: за участю словаків розширюють промислові підприємства, будують житло у місті..."

    Аргументи ці дитячі не витримують ніякої розумної полеміки. Спробую пояснити.

    Нехай хтось із опонентів спробує відповісти на кілька простих запитань.

    Що взагалі таке "будівельна галузь Закарпаття", яка загине із приходом киян? Де можна побачити її здобутки та досягнення? Що будується останнім часом в області і який шматок хліба із маслом зараз висмикує "Київміськбуд" від "закарпатських будівельників"? Хто із місцевих будівельників зможе вкласти у місто майже одразу понад 300 млн. грн ?

    До речі, як стверджує Недашківський, всі стратегічні заводи та підприємства області, які працюють на будівельну галузь, знаходяться у надто жалюгідному стані. Погодитись із ним не можна. Дійсно, щоб вдихнути в них життя, потрібно не менше п'яти-шести років. Та й то, лише при ідеальному збігу фінансово-політичних обставин.

    Депутат-будівельник ще доводить, що у випадку приходу киян, вартість 1 кв. метра житла в місті суттєво зросте, - нібито на монополіста не вплинеш. Насправді ж, вартість житла в Ужгороді на вторинному ринку зараз зашкалює і перевищує будь-яку реальну межу, бо за останні рік-два ціни в обласному центрі на квартири зросли разів у три. І абсолютно безпідставно. Як зауважив Віктор Недашківський, причина цьому одна: в місті нічого не будується. Попит на житло, відповідно, росте; а, отже, ростуть і ціни на 1 кв. м. А нове капітальне будівництво, яке пропонує "Київміськбуд", розширить вузькі рамки існуючих пропозицій, що, в свою чергу, відчутно зменшить ціни на квартири в Ужгороді.

    І наостанок: ну що поробиш, якщо чужинці будують якісніше, швидше і дешевше, ніж "закарпатські будівельники"? Невже варто їм за це докоряти?

    Тарас Борош, "Вголос".
    "Київміськбуд" будуватиме житло в обласному центрі Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ratushnak i vsia ix bratija- URODY !!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Jakscho Rata proty, znachyt' ne vse tam harazd.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Перший анонім прав. Ратівська-литвиновська братія - УРОДИ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А Ратушняк не хочет сдать свой мандат нардепа.Ведь толку от него Ужгороду нет никакого

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Решить должны депутаты а не Рата.Рата пусть лучше скажет как он выкупил большенство ужгородских квартир а щас их сдает по киевским ценам