ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Неповнолітні "Робін Гуди" торік вчинили 354 злочини на Закарпатті. Дві третини із них - тяжкі та особливо тяжкі...

    28 марта 2024 четверг
    57 переглядів

    У прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада темою якої було питання захисту прав неповнолітніх. Адже зважаючи на те, що протягом останніх п”яти років статистика фіксувала щорічний спад злочинності, то за минулий рік прояви дитячої злочинності збільшилися на 12 %.

    Заступник прокурора області Іван Русин у своєму виступі зазначив, що торік неповнолітні вчинили 354 злочини - дві третини із них (210) - тяжкі та особливо тяжкі. Більше ними вчинено пограбувань та крадіжок особистого майна. У 4 рази зросло число викрадень автотранспортних засобів (з 3 до 13). Торік підлітками та за їх участю вчинено три навмисні вбивства.

    Турбує прокурорів і збільшення кримінальних проявів серед учнівської молоді. У 29 випадках першопричиною становлення дітей на злочинний шлях стало пияцтво. Число підлітків, які вчинили карні дії у стані алкогольного сп’яніння торік зросло майже на третину. Торік 5 неповнолітніх мешканців Хустському району вчинили карні дії, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння

    Саме тому тема втягуювання неповнолітніх у пияцтво, а виявлення також працівників торгівельних закладів, які незаконно продають їм спиртні напої стояла гостро.

    Заступник прокурора області зауважив, в ході проведених працівниками кримінальної міліції у 116 місцевих торгівельних точках перевірок, встановлено лише 2 факти порушення правил продажу неповнолітнім спиртних напоїв та тютюнових виробів.

    Усього ж за результатами проведених підрозділами кримінальної міліції та служб у справах дітей перевірок у 1 тис.487 торгівельних закладах, торік виявлено лише 58 фактів незаконного відпуску підліткам спиртних напоїв та сигарет. Отже, вжиті цими органами заходи виявилися малоефективними.

    У той же час, тільки в ході одного рейду, проведеного прокуратурою м.Мукачево із залученням фахівців податкової служби та міськвідділу внутрішніх справ, встановлено факти незаконної реалізації підліткам спиртних напоїв та тютюнових виробів у 8-ми торгівельних закладах міста Мукачева.

    За актами прокурорського реагування 8 порушників притягнено до адміністративної відповідальності, до бюджету стягнуто 17 тис.грн. штрафів за порушення вимог ст.17 Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

    Прийнято рішення продовжувати таку практику виявлення незаконного продажу підліткам спиртних напоїв та вживати більш жорстких заходів – накладення фінансових санкцій та позбавлення ліцензій.

    Більше половини вчинених неповнолітніми злочинів (223 з 354 або 63%) становлять корисливі. Практично усі вони вчиняються дітьми, які виховуються у неблагополучних та малозабезпечених сім’ях.

    Негативно впливає на стан додержання прав і свобод неповнолітніх неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо забезпечення необхідного життєвого рівня дітей. Діти при живих батьках залишаються без їх піклування та фактично стають сиротами. Це нерідко спонукає їх до залишення сімей, бродяжництва та жебракування, вчинення протиправних дій, створює реальну небезпеку для їх життя і здоров’я.

    На жаль, часто про такі сім’ї стає відомо лише після того, як в них трапляється лихо. Упродовж минулого року органами прокуратури стосовно таких батьків порушено 43 кримінальні справи за ознаками ст.166 КК України ( Злісне невиконання обов”язків по догляду за дитиною).

    З року в рік в області реєструються непоодинокі випадки жорстокого поводження батьків із своїми дітьми. Лише за минулий рік за фактами смерті дітей внаслідок таких дій порушено 3 кримінальні справи.

    Присутні керівники служб та органів, які опікуються справами дітей обговорювали також необхідність зупинення втягнення батьками дітей у жебракування. Адже за останні роки це стало дуже поширене у Закарпатті.

    Окремі батьки, не маючи бажання працювати, паразитують на власних дітях, примушують їх випрошувати у сторонніх осіб гроші та інші матеріальні цінності, які використовують для власних цілей.

    Жебракування вже стало для таких дітей „професією”, а самі діти для їх батьків – „засобом здобуття коштів для існування”.

    Між тим, це призводить до позбавлення дітей їжі, одягу та інших необхідних засобів існування, порушуються їх права на житло, освіту, охорону життя і здоров’я.

    Упродовж 2007 року органами прокуратури області порушено 31 кримінальну справу за ознаками ст.304 КК України (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність).

    Також залишається гострою проблема насильства у сім”ї. З метою усунення порушень законодавства щодо попередження насильства в сім’ї органами прокуратури області внесено 19 подань, приписів та протестів, ініційовано питання про притягнення до відповідальності 20 посадових осіб, на захист неповнолітніх в суди заявлено 15 позовів.

    З перевантаженням працюють дошкільні навчальні заклади у містах Ужгороді, Берегово, Мукачево, Хусті, Великоберезнянському, Виноградівському, Іршавському, Міжгірському, Перечинському, Свалявському, Хустському районах, де й існують черги на зарахування до дитсадків.

    При цьому, місцевими органами виконавчої влади допускались факти незаконного відчуження дитячих дошкільних закладів у сільській місцевості.

    Прокуратура вже повідомляла, що торік було порушено кримінальну справу стосовно одного з сільських голів, яка сфальсифікувавши рішення сесії, незаконно продала приміщення дитячого садка приватному підприємцю. Тим самим позбавила можливості 37 дітей, які проживають у селі, відвідувати дошкільний заклад.

    Іван Русин зауважив, що не завжди вживаються дієві заходи щодо виявлення та встановлення місця перебування дітей, які злісно ухиляються від навчання і виховання, з боку підрозділів кримінальної міліції у справах дітей.

    У доповнення начальник управління освіти і науки ОДА Юрій Герцог сказав, що має інформацію про те, що понад 6 тисяч школярів один або обоє батьків відсутні у сім”ях і не виховують їх, тому, що перебувають на заробітках за кордоном. Діти ж ростуть з дідусями та бабусями, які звичайно, не здатні замінити батьківського виховання.

    Це дуже серйозна проблема, адже у подібних випадках ми вже бачимо результати – педагоги не мають на дітей такого впливу, як раніше. І заходи щодо формування в свідомості учнів засад здорового способу життя, шкідливості вживання алкоголю та інших одурманюючих речовин часто не мають очікуваного ефекту.

    На нараді визначені конкретні заходи, які будуть здійснюватися органами прокуратури, внутрішніх справ, спеціальними державними органами у справах захисту дітей упродовж 2008 року. Усі вони будуть спрямовані на захист прав дітей. Координацію цих заходів узяв під особистий контроль прокурор області, повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області.
    В Ужгороді з’ясовували, хто стоїть за малими жебраками, яких на Закарпатті лише офіційно нараховується 450...
    Закарпаття: Їхня адреса — не дім і не вулиця...
    14-річну закарпатку Марту змушував жебракувати ...батько
    В Ужгороді з’явилися власні злодії-"театрали". Неповнолітнього віку...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору