ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Нетаємна вечеря" по-закарпатськи, або Як ромам проїхались ФМ-хвилею по вухах...

    25 апреля 2024 четверг
    55 переглядів

    Нещодавно по телебаченню мені довелося послухати виступ працівника Закарпатської ОДА та депутата Ужгородської міської ради Юрія Чижмара. Говорив він багато і дуже красиво, особливо про те, що стосується питання корупції та зловживань. Оскільки за родом діяльності через мене проходить багато інформації, то згадавши про окремі її блоки, я вирішив перевірити не тільки свою пам'ять, але й дещо нагадати пану Юрію Чижмару. Одночасно задати й пару запитань.Пан депутат Юрій Чижмар є людиною підприємливою. У порівняні з ним пригоди Остапа Бендера та дітей лейтенанта Шмідта — дитячі витівки. На всіх подвигах цього пана зупинятись не буду - вони об'ємні у часі та просторі. Зупинюся тільки на його громадській діяльності, адже саме ця діяльність, згідно з усіма нормативними актами, передбачає забезпечення нормальних умов для життя людей, вирішення їхніх нагальних потреб.

    Так от, пан Юрій Чижмар є керівником проекту Товариство громадського самозахисту, м. Ужгород. Протягом трьох останніх років у нього було багато проектів із „захисту" людей. Усі наводити не буду, зупинюсь тільки на деяких з них.

    РІК РОМІВ

    Саме 2001 рік був повністю присвячений захисту прав найменш забезпеченої та соціальне не захищеної верстви нашого краю – ромів. Саме з цих причин пан Юрій розробив проект створення ФМ-радіостанції у м.Ужгороді для висвітлення проблем ромського населення та Інших національних меншин в Україні і запросив від міжнародної спільноти під нього кошти у сумі 45 380 доларів США. За кордоном народ сердобольний. Відгукнувся. Перерахував кошти і поставив галочку стосовно ФМ радіостанції для ромів в Ужгороді.

    Потім у Юрія виникла ідея ввести посаду інформаційного менеджера в проект «Зменшення шкоди від вживання наркотиків» у міУжгород. Сума $ 1 200. Цю суму він освоїв майже миттєво. Саме з цієї причини виникає наступний проект щодо профілактичних заходів для попередження ВІЛ/СНІДу серед ромів Закарпаття, що споживають наркотики ін'єкційним шляхом за стратегією «Зменшення шкоди». Оскільки проблема дійсно болюча, тим паче для ромів, то і сума проекту автоматично зросла до 15 000 доларів США.

    При їх освоєнні виникла дріб'язкова проблема „моя твоя не понимает". Тому з'являється ще один проект по профілактиці ВІЛ серед споживачів наркотиків ромської народності Закарпаття шляхом запровадження стратеги «Зменшення шкоди», який передбачає налагодження роботи пунктів обміну шприців, інформаційно-освітню роботу, консультації юриста, психолога, епідеміолога, нарколога На все це він отримує ще 6 000 доларів США. Шляхом нескладних арифметичними дій неважко встановити, що загальні Іноземні вливання у вирішення болючих та нагальних проблем закарпатських ромів склали 67 580 доларів США.

    Навіть і сумніву немає, що від цих проектів комусь стало краще, на серці легше, а в гаманці важче.

    Після цього так і кортить задати декілька запитань пану Юрію:

    1. Шановний, скажіть, а що це за ФМ-радіостанція, де ті редакція, обладнання і на якій частоті я як щирий шанувальник ромської культури можу прослухати хоча б одну передачу? І, головне, ФМ-хвилю для ромів ви надавали разом з приймачем чи вони самі мусили купувати примітивні „Галі"? І взагалі, яким шляхом доводилося до ромів, де, що і як вони можуть прослухати? В яких саме обласних виданнях про це було надруковано?

    2. Не менш мене цікавить, у чому полягала профілактика ВІЛ серед ромів і де знаходився той центр, чи то пункт, чи то будуар, по обміну шприців, організації інформаційно-освітньої роботи, консультацій юриста, психолога, епідеміолога, нарколога, і чи був у штаті ще й перекладач?

    Як висновок, з упевненістю можу стверджувати, шкоди ромам внаслідок своєї „діяльності", а вірніше майже її повної відсутності, ви не спричинили ніякої.

    При цьому хотілося б хоча б одним оком поглянути на ваші звіти, які ви відправили за кордон. Там, мабуть, І понині не розібралися в українській локшині від пана Ю Чижмара Цікаво, а хоча б самі роми знають, чим І як ви їм допомагали?!

    ВІД РОМІВ ДО СУДДІВ

    2002 рік призвів до суттєвих еволюційних змін. На базі створеного плацдарму знову з'являється проект з підтримки діяльності ромської національної редакції при громадській ФМ-радіостанції в Ужгороді. Вартість проекту 21 440 доларів США. Воно вже І не дивує. Крутій ФМ-хвилі - круту підтримку. Чого не зробиш заради ромів та поліпшення умов їхнього життя.

    Дбаючи про ромів, пан Юрій вирішує подбати і про суддів, адже без відповідної підготовки останні мають шанс не зрозуміти ромів, не кажучи вже про інших громадян. Так і народжується проект по створенню спеціалізованої навчально-тренінгової структури професійної підготовки кандидатів на посаду судді та підвищення кваліфікації суддів Закарпатської області, проведення серії спеціалізованих навчальних курсів для них Сума склала 11 390 доларів США.

    У цей же час народжується проект «Надання послуг особливим верствам населення та відносини з громадськістю». Місце проведення Софія, 7-9 лютого, 2002 р.. Сума $ 596. Витрати за рік з Іншими проектами складають $33426.

    Щиро радий за інтелектуальне зростання пана Юрія. Напрактикувавшись на ромах і повністю задовольнивши їхні проблеми в питання ЗМІ та створивши, треба думати, потужну редакцію, він переходить до такої не менш складної ланки членів нашого суспільства, як судді, які, як і роми, потребують спеціалізованих курсів. Шкода, що не пішли далі! Чого соромитись, могли і хвилю ФМ організувати... саме для суддів.

    СТУДЕНТ — СУДДІ

    У 2003 році народжується проект з підтримки навчання Є. Чурей у вищому навчальному закладі протягом двох семестрів. Сума: $ 340. У цей же час з'являється і проект проведення навчальних семінарів для суддів загальних судів першої інстанції та Апеляційного суду Закарпатської області. Сума 7 66ОдоларІв США. Разом 8 000 доларів США. Хто такий Є.Чурей, не знаю, а от Апеляційний суд - це вже круто. Ваше професійне зростання, пане Юрію, за два роки просто радує. І дивує. Є ж люди у нашому краї. Дай часу, ще більше грошей - і згодом відкриють курси для генералісимусів.

    ТАЄМНИЙ НЕТАЄМНИЙ РІК

    Таким став саме 2004 рік. Він приносить проект по оплаті навчання Чурей Є. в УжНУ протягом двох семестрів. Сума та ж сама — 340 доларів США. Проект І нституційна підтримка діяльності радіостанції «Громадське мовлення» (м Ужгород). Сума $27 510.

    І наостанок. Громадське об'єднання „Карпатській дім". Створення незалежного медіа-проекту „Нетаємна вечеря". Керівник: Гаврош О.О: сума $4500. Хоч на цьому спасибі. Тепер громадськість знатиме, що на іноземні гроші можна робити все: і ромам локшину через звіти „ФМ станції" вішати, проводити профілактику ВІЛ, стажувати суддів усіх рангів, навчати одного студента і проводити „Нетаємні вечері" в колі наближених осіб, зрозуміло, що з децою! До неї, і під неї.

    Наскільки мені відомо, цим питанням вже зайнялися компетентні органи і, що саме цікаве, так р'яно, що навіть направили листа до ваших закордонних благодійників, щоб допомогли ромам розшукати їхню улюблену хвилю, побачити у вічі не тільки психолога, юриста, а навіть простого лікаря...

    Тільки-но буде отримана відповідь, вона обов'язково буде доведена до ужгородців. Місто має знати своїх героїв з крутими проектами та широкими кишенями. Наступного разу, коли будете відкривати черговий проект, хоча б з підготовки єфрейторів, а не генералісимусів, не забудьте про це повідомити громадськість через ЗМІ. Повірте,

    охочих побувати там буде чимало.

    І питання наостанок. Скажіть, шановний пане Юрію, а розміщення своєї реклами на білбордах у м. Ужгороді було оплачене часом не за ці іноземні кошти?!

    З щирою повагою, шанувальник вашого таланту

    Нетаємний Вечеренко, "Майдан" (газета "Правозахист" №46(140) за 27 грудня 2005 р.).
    Нове призначення в ОДА
    Депутати не хочуть звітувати перед виборцями

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Самі замовили в Правозахист Брехню про Чучку та Чижмаря, а теперь передруковуєте з посиланням. Підпишіться хоча б! Такі брудні фокуси популярності соцпартії та вам особисто не дадють! Що без війни чорним піаром не вмієте йти на вибори? Замовна брехня це не найкращий шлях для політиків!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Робота Погорєлова...остання пісня! Всеодно Чижмар буде мер!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А яка різниця між Погорєловим, Слободянюком і Чижмарем? Годі красти.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Гроші американців шукайте не в циган, а в шикарному особнячку, який збудував собі Чижмар. Але не він один проїдав закордонні гроші. Під час помаранчевої псевдореволюції на такі ж подачки бігали по вулицях з прапорами "Пора" та інші "асоціяції", "фундації" і тому подібні шулерські контори. Тепер їм гроші не дають. Тому всі пруть у владу.