ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Новий уряд Ющенка (оновлено)

    19 апреля 2024 пятница
    31 переглядів

    У понеділок ввечері президент Віктор Ющенко сформував новий уряд. Раніше він вимагав, щоб це була "команда прагматиків", яка не світитиметься з ранку до вечора на телеекрані та забуде, що насправді міністр – це політична фігура. В принципі, мети досягнуто.
    Про підписані у понеділок ввечері укази президента "Українській правді" повідомили інформовані представники влади. Офіційно про склад Кабміну мають повідомити у вівторок. Серед нових урядовців деякі уже попрацювали при Кучмі, а деякі – старі члени команди Ющенка. Очікуваним сюрпризом стало звільнення кума президента Давида Жванії.
    Состав нового Кабмина

    Новий перший віце-прем’єр – Станіслав Сташевський. До цього часу за дивним розкладом політичних карт у 2002 році очолював комітет Верховної Ради у закордонних справах. Позафракційний депутат, у нинішній парламент обрався за округом у центрі Києва. В уряді Віктора Ющенка півтора місяці працював міністром палива та енергетики. До того був заступником київського мера Олександра Омельченка.

    Новий віце-прем'єр з гуманітарних питань – В’ячеслав Кириленко. 37 років, до цього був міністром соціальної політики, член Української народної партії Юрія Костенка.

    Віце-прем’єр з питань регіональної політики – Роман Безсмертний. До цього він був куратором адміністративно-територіальної реформи, голова політради партії "Народний Союз Наша Україна".

    Міністр фінансів – Віктор Пинзеник. Залишився на своїй посаді, що ставить під загрозу його позиції як лідера партії "Реформи і порядок", яка блокується з Юлією Тимошенко.

    Новий міністр економіки – Арсеній Яценюк. Нове обличчя в уряді. Наймолодший урядовець – йому 31 рік. На момент призначення Яценюк був першим заступником губернатора Одеської області. З січня 2003 року був першим заступником голови НБУ, на час керівництва Сергієм Тігіпком виборчою кампанією Януковича виконував обов’язки керівника Нацбанку.

    Був міністром економіки Автономної Республіки Крим та заступником голови правління банку "Аваль". Випускник Чернівецького держуніверситету за спеціальністю "правознавство" та Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, спеціальність – "облік і аудит". Кандидат економічних наук.

    Новий міністр з надзвичайних ситуацій – Віктор Балога. Займав посаду губернатора Закарпатської області – зараз при Ющенку і в 1999-2001 за часів Кучми. Член партії "Народний Союз Наша Україна", до її створення входив у "Реформи і порядок".

    Прихід Балоги означає звільнення Давида Жванії, колись одного з найближчих соратників Ющенка. Жванія став жертвою принципу відділення влади від бізнесу, переконливих доказів чого на своєму прикладі він навести не зміг.

    Крім того, Жванія є фігурантом маси скандалів – з отруєнням Ющенка, зникненням Рибкіна, фінансуванням Борисом Березовським кампанії Ющенка, силової зміни керівництва на фабриці "Київ", історії з BMW M6 сина президента.

    Новий міністр будівництва та архітектури – Павло Качур. Депутат з "Нашої України". Новостворене міністерство очолила ще одна нова людина. Був радником прем’єра Ющенка, заступником виконавчого директора Асоціації міст України і віце-президентом Асоціації агенцій регіонального розвитку.

    Обрався до парламенту за округом на Львівщині. На той момент був членом Народного Руху, але після створення партії "Народний Союз Наша Україна" перейшов до її лав.

    Новий міністр праці та соціальної політики – Іван Сахань. Уже працював на цій посаді в урядах Пустовойтенка, Ющенка і Кінаха. Потім став гендиректором компанії "Український алюміній", головою наглядової ради Миколаївського глиноземного заводу. Ці підприємства є власністю російського мільярдера Олега Дерипаски.

    Міністр палива та енергетики – Іван Плачков. Залишився на своїй посаді. "Народний Союз Наша Україна".

    Міністр промислової політики – Володимир Шандра. Залишився на своїй посаді. "Народний Союз Наша Україна".

    Міністр молоді та спорту – Юрій Павленко. Залишився на своїй посаді. "Народний Союз Наша Україна".

    Міністр екології – Павло Ігнатенко. Залишився на своїй посаді. "Народний Союз Наша Україна".

    Секретар Ради національної безпеки та оборони – Анатолій Кінах. В уряді Тимошенко був першим віце-прем'єром і очами Петра Порошенка. Лідер Партії промисловців і підприємців.

    ***

    Як раніше повідомлялося, в новому уряді збережуть свої посади соціалісти. Відтак можна прогнозувати, що:

    Міністр внутрішніх справ – Юрій Луценко.

    Міністр аграрної політики – Олександр Баранівський.

    Міністр освіти – Станіслав Ніколаєнко.

    Щодо інших міністерств, то, за словами джерела, укази ще не підписані або інформація про них відсутня. Відтак поки вакантні посади міністра закордонних справ (очевидно, що крісло збережеться за Борисом Тарасюком), міністра вугільної промисловості (найпевніше, залишиться Віктор Тополов), міністра охорони здоров'я (є вірогідність, що Микола Поліщук втратить посаду), міністра юстиції (Роман Зварич має непогані шанси втриматися на місці).

    Немає даних, хто очолить Міністерство культури і туризму (Оксани Білозір не буде в новому уряді, однак її навряд зараз звільнять, бо вона на лікарняному). Не все ясно, хто буде міністром оборони (Анатолій Гриценко може залишитися на цій посаді, хоча президент має до нього претензії щодо комерційної діяльності відомства). Також не відома доля ще одного віце-прем'єра (найпевніше, він буде займатися селом і це місце посяде Леонід Козаченко, радник Ющенка, креатура Кінаха).

    Ну і справжня війна іде за Міністерство транспорту та зв'язку України. Шанси Євгена Червоненка виглядають дуже непереконливо.

    Українська правда
    Ющенко майже сформував уряд,Жванию звільнено,на посаду міністра МНС прийшов Балога
    Балога займе в уряді Єханурова крісло міністра МНС?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору