ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Очень красноречивое интервью Тимошенко (видео)

    29 марта 2024 пятница
    45 переглядів

    Премьер охотно рассуждает о выборах под Новый год, но избегает - о контактах с одиозным Виктором Медведчуком и об отношениях с Россией

    Тимошенко не хочет говорить о Медведчуке

    Премьер Юлия Тимошенко считает победой Украины договоренности в газовой сфере, достигнутые во время ее последнего визита в Москву. Об этом она заявила в интервью телеканала "Интер", комментируя упрек относительно отсутствия конкретной цены на газ на 2009 год. По словам Тимошенко, Российская Федерация собиралась повысить для Украины цену с 1 января 2009 года до 500 долларов за тысячу кубометров, тогда как сейчас она составляет 179. Премьер назвала это ценовым стрессом.

    "Именно поэтому мой последний визит в Москву был посвящен потому, чтобы договориться о другом отношении к Украине. И мы получили и подписали с премьер-министром России Путиным прекрасный документ, в котором я договорилась с ним не шоково поднимать цену с 1 января 2009 года сразу 500 долларов, а что цена будет повышаться постепенно, пропорционально на протяжении 3 лет", - отметила Тимошенко. "Я считаю это абсолютной победой Украины и буду надеяться, что цена на 2009 год немножечко повысится", - прибавила она.

    Комментируя предположение, что она оглядывалась на реакцию Москвы в своей позиции по Грузии, Тимошенко отметила, что "в 21 ст. использовать такие вещи как рука Москвы, уши Москвы, ноги Москвы могут только политики абсолютно пустяковые". По ее словам, со всеми соседями нужно строить дружеские отношения, отстаивая при этом национальные интересы.

    "Мы не хотим выборов, потому что это очередной хаос. Причем, что интересно - выборы назначены на новый год. Это когда люди будут есть оливье с винегретом, будут считать бюллетени. Это безумие, его нужно остановить", - сказала премьер и добавила: "Я знаю, что они (выборы) не состоятся",

    Вместе с тем, Тимошенко не ответила на вопрос, когда она в последний раз виделась с экс-главой администрации президента Виктором Медведчуком. "Я думаю, что мы время исчерпали. Прекрасное интервью было. Мы обсудили все важные темы", - сказала она на этот вопрос.

    Гостя програми – Юлія Тимошенко, прем`єр-міністр України

    СТУДІЯ: Незалежно від результатів дострокових виборів, Юлія Тимошенко втратить посаду прем`єра. Так само було рік тому, коли посаду втратив Віктор Янукович. Він теж опирався до останнього. 'Регіонали' блокували все, що блокується, голосували у нелегітимній раді, але на вибори пішли. Янукович втратив посаду. Сьогодні ж за крісло прем`єра тримається Юлія Тимошенко. Каже, що виборів не буде. Чим керується прем`єр-міністр, вона розповіла 'Подробицям тижня'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Добрий вечір, Юліє Володимирівно.

    Юлія ТИМОШЕНКО, прем`єр-міністр України: Доброго вечора'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Я хотів би розпочати інтерв`ю з вашої офіційної позиції щодо указу президента про розпуск Верховної Ради 4е скликання і призначення дочасних парламентських виборів. Яка ваша офіційна позиція?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Це той випадок, коли у мене офіційна позиція співпадає повністю з неофіційною. І я категорично заперечую проти цього указу. Вважаю, що в той час, коли весь світ єднає свої команди, щоб протистояти фінансовій кризі, коли падають всі ті банки, яким по 200 років, коли уряди, парламенти, опозиції, коаліції всі об`єднуються в інших країнах і навпаки відкладають навіть чергові вибори, нам сьогодні категорично не можна проводити дострокові вибори'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ви будете оскаржувати указ?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Я переконана, що потрібно все зробити для того, щоб виборів не було. Ми не хочемо виборів, тому що це черговий хаос. Причому, що цікаво, вибори призначені майже на новий рік. Це коли люди будуть їсти олів`є з вінегретом, будуть считати бюлетені. Це безумство, його потрібно зупинити'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ви вірите у те, що вибори можуть не відбутися?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Я знаю, що вони не відбудуться'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ви мали можливість не призвести до цього указу і формалізувати свої стосунки з Партією регіонів, з КПУ. І президент давав на це час і відкрито про це говорив. Чому ви не скористалися цією нагодою?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Тому що коли я йшла на вибори, я обіцяла всім людям, які за мене голосували і за нашу політичну силу, що буде виключно демократична коаліція. А крім того, Партія регіонів абсолютно чітко з першої хвилини заявила, що вона іде на дострокові вибори і ніякі переговори щодо створення коаліції не веде'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Факт переговорів з Партією регіонів підтверджували як окремі депутати з БЮТ окремі, так і в самій Партії регіонів про це відкрито говорили. Чому ви не можете це підтвердити?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Я можу твердо сказати, що з першої хвилини розпаду демократичної коаліції Партія регіонів заявила, що вона іде на дострокові вибори і ніякі переговори не веде'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Юлія Володимирівна, коли ви 2 вересня разом з Партією регіонів голосували за законопроекти, які послаблювали президента, забирали в нього повноваження, потім ви переголосували через місяць в абсолютно протилежному напрямку з 'НУ-НС', коли ви були щирі? Коли ви рухались в рамках ідеології вашого блоку?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Ну, по-перше, голосують в парламенті по різним законом абсолютно різні набори депутатів. Подивіться: безліч законів голосували 'Наша Україна' з Партією регіонів, комуністи і 'Наша Україна' і Партія регіонів. Ті законопроекти, які ми проголосували 2 вересня, це абсолютно потрібні країні закони'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Чому ж ви їх переголосували?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Це чітке розмежування повноважень президента і уряду. Це постановка силових структур під контроль суспільства і парламенту. І я вважаю, що ці закони дуже потрібні. Але потім 'Наша Україна' поставила ультиматум: що давайте відміняйте, інакше не буде демократичної коаліції. Я з цими ультиматумами не згідна абсолютно. І не згідна з цим, що потрібно було відміняти ці закони. Але заради спокою в країні, заради об`єднання демократичної коаліції ми проголосували за скасування. Саме тому, що нас поставили в глухий кут'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ви мали можливість зберегти демократичну коаліцію, яки підтримали спільну з 'НУ-НС' позицію по грузинському конфлікту. Ви не хотіли зберегти демократичну коаліцію, чи ви думали, що вас не правильно зрозуміють у Москві?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Ви знаєте, мені здається що в ХІХ столітті використовувати такі речі, як 'рука Москви', 'вуха Москви', 'ноги Москви' можуть такі політики, абсолютно, знаєте, такі, дріб`язкові. Наші сусіди – в тому числі це і Росія, і Європейський Союзу, і країни Центральної і Середньої Азії – і я вважаю, що нам потрібно, відстоюючи національні інтереси України фундаментально, але з усіма будувати нормальні, дружні стосунки, які дають можливість мати економічно сильну політику. Тому я ще раз хочу сказати, що заява по Грузії наша з першої хвилини була чіткою і недвозначною: цілісність території Грузії є для нас святою'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ну, але не співпала вона водночас з позицією НУ-НС і не вберегла демократичну коаліцію?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Співпала, абсолютно співпала з позицією президента. Тому що президент, коли був на самміті ЄС-Україна, він підписав таку саму заяву, як підписала я. І саме тому все це надумано'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Говорять, що Кремль зробив на вас ставку як на майбутнього президента України.

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Давайте це питання опустимо, тому що, по-перше, ще не відомо, хто дойде ще до виборів президента. А по-друге, мені здається, взагалі некоректно так ставити питання. Давайте те питання, яке от чітко… власне кажучи, можна дати конструктивну відповідь. Тому що я зараз почну на це відповідати гадості, це не треба'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. На початку року ви казали, що коаліція в нас буде працювати довго і нормально. Ви казали, що інфляції не буде. Ви казали, що ціна на газ буде зрозуміла у нас восени і вона не буде великою. Сьогодні ми маємо по цих 3 пунктах абсолютно протилежне – коаліція розпалася, інфляція була і є, і ціна на газ невідома – опалювальний сезон ось-ось уже. І точно ясно, що ціна буде високою, більшою принаймні. Ви помилилися, коли про це говорили на початку року?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Дуже короткі відповіді на ваші питання. По-перше, я говорила про те, що наша участь в демократичній коаліції залишається незмінною і абсолютно стабільною. Наша команда, незважаючи на дуже погане до нас ставлення наших партнерів, залишилась в демократичній коаліції, не вийшла і досі вважає, що ми є в демократичній коаліції. Ми тільки очікуємо, коли наші партнери назад повернуться. Що стосується інфляції. Я обіцяла, що ту спадщину, яку залишив нам попередній уряд, – 17% інфляції, причому інфляція зроблена практично за останній квартал, це стрес для країни був. І я взяла півроку, для того щоб впоратися з цим явищем. Бо інфляцію, як світло, вимкнути не можна. І за ІІІ квартал, вдумайтеся, показники інфляції нашого уряду, по Держкомстату, майже в 9 разів нижче, ніж такі самі показники за ІІІ квартал минулого уряду в минулому році. На це пішло півроку перших, нам було дуже важко. І третє – останнє ваше питання – це те що пов`язано з ціною на природній газ. Ви прекрасно пам`ятаєте, що Російська Федерація заявила, що з 1 січня 2009 року буде ціна європейська, ринкова – 500 доларів за тисячу кубічних метрів. Сьогодні – 179. Такий 'стрес ціновий' по газу. І саме тому мій останній візит в Москву був присвячений тому, щоб домовитися про інше ставлення до України. І ми отримали і підписали з прем`єр-міністром Росії Путіним прекрасний документ, в якому я домовилася з прем`єр-міністром Росії не шоково піднімати ціну з 1 січня 2009 року – зразу 500 доларів за тисячу кубометрів, а домовилися, що ціна буде підвищувати поступово, пропорційно протягом 3 років. Я вважаю це абсолютною перемогою України і буду сподіватися, що ціна на 2009 рік трошечки підвищиться'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Вона буде більшою за 300 доларів?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Це дипломатична перемога України. І я думаю, що коли ми підпишемо конкретну ціну, я вас порадую інформацією'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Але вона буде не більшою за 300 доларів?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Поки що зарано про це говорити'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. А про політику ви з кимось говорили у Москві? Про українську політику?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Так. Я говорила що Україна стоїть і буде стояти на своїх національних інтересах'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Коли ви востаннє з Віктором Володимировичем Медведчуком зустрічалися?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Я думаю, що ми час вичерпали. Я дуже вам дякую'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Ви не хочете про це говорити?

    ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: 'Я дуже вам дякую. Прекрасне інтерв`ю було. Я думаю, що ми обговорили всі важливі теми'.

    Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Дякую вам.

    «Главред»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору