ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Рішення про поновлення на посаді головного редактора газети «Карпаті Ігоз Со» Елеміра Кевсегі новим керівництвом тижневика саботується

    25 апреля 2024 четверг
    42 переглядів

    Поновлений Ужгородським міськрайонним судом на посаді головного редактора угорськомовної газети «Карпаті Ігоз Со» Елемір Кевсегі заявляє про саботування новим керівництвом тижневика рішення суду, а звільнення 20 працівників редакції розцінює як масові репресії стосовно колективу. Про це Елемір Кевсегі заявив на засіданні Ужгородського прес-клубу реформ, яке відбулося вчора.«У рішенні суду значиться «поновити на посаді негайно», однак досі мені не передано документів. Теперішній редактор Ердеї просто саботує судову ухвалу», – повідомив Елемір Кевсегі. – Судові виконавці дали термін Ердеї до 5 грудня передати документи й звільнити робоче місце. Однак той проігнорував вимогу й був оштрафований. Тепер наступний термін – 28 грудня. Якщо він проігнорує вдруге і втретє – буде порушено карну справу».

    Елемір Кевсегі також повідомив, що звернувся листом до засновників газети – Закарпатської ОДА, облради та Товариства угорської культури Закарпаття – з проханням посприяти впровадженню рішення суду. Натомість жодної відповіді.

    Тим часом новий керівник наказом від 12 грудня звільнив 20 працівників редакції, серед яких є інвалід праці та людина передпенсійного віку.

    «Це вже масові репресії, – вважає Елемір Кевсегі. – Такого в історії закарпатської журналістики ще не було – щоб за один день звільняли масу людей».

    Заступники редактора, які також брали участь у зустрічі зі ЗМІ, розповіли, що новий редактор віддав половину поверху, де раніше була розташована редакція, відгородився від колективу решіткою, поміняв сигналізацію. «У нас просто не було можливості потрапити на свої робочі місця», – кажуть Юрій Дунда та Шандор Горват. Натомість у наказі про звільнення значиться причина «за прогул».

    За словами Кевсегі, за час конфлікту майже прибуткова газета, яка мала тираж 13 тис., 10 тисяч передплатників, швидко втрачає свій економічний потенціал: 4 місяці не плачена зарплата, є борги за телефон й інші. Загалом близько 76 тисяч боргу. Тоді як ще у липні на рахунку видання була сума у 130 тисяч грн.

    Близько 30 працівників газети через невиплату зарплати подали до суду (засідання відбудеться 22 грудня), повідомляє "ЗІК".

    Елемір Кевсегі припустив, що розвалити видання вигідно одному із його засновників – Товариству угорської культури, оскільки воно також видає газету «Карпатойо», де має частку у 97%. Окрім економічної, може бути й політична причина, вважає редактор. За його словами, тоді ще заступник голови ОДА Олег Гаваші прямо пропонував йому написати заяву про звільнення, або стати заступником редактора, тому що цього вимагає Товариство угорської культури (ТУКЗ), якому нещодавно Закарпатська ОДА передала свою частку у газеті – 38%, таким чином ТУКЗ нині має 62%. Ще 38% статутного фонду залишається є часткою обласної ради.

    Тим часом 24 із 31 працівника редакції спільно із ТОВ «Спілка угорських журналістів Закарпаття» заснували і видають іншу газету.
    Ужгородський міськрайонний суд ухвалив поновити Елеміра Кевсегі на посаді головного редактора «Карпаті Ігоз Со»
    Закарпаття: у Балоги конфлікт з угорськомовною газетою
    ЗАКАРПАТСЬКА ВЛАДА НАМАГАЄТЬСЯ ВЗЯТИ ПІД СВІЙ КОНТРОЛЬ ЄДИНУ ВСЕУКРАЇНСЬКУ УГОРСЬКОМОВНУ ГАЗЕТУ "КАРПАТІ ІГАЗ СО"
    Закарпатська влада стверджує, що єдину в Україні обласну угорськомовну газету “Карпаті Ігоз Со” ніхто закривати не збирається

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору