ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русини Закарпаття хочуть, щоб їх визнали як націю

    29 марта 2024 пятница
    92 переглядів

    Визнання русинської національності в Україні стане порушенням Конституції України, оскільки в Україні ніхто не знає, який орган мав би визнати русинів. Таку відповідь Державного комітету у справах національностей та міграцій отримали русини Закарпаття на своє прохання, озвучене обласною радою у вересні минулого року, про визнання русинської національності.

    У зв’язку з цим 20 лютого під час круглого столу в Ужгороді одноголосно було прийнято резолюцію, в якій викладене прохання до облради ініціювати та прийняти рішення про внесення національності «русин» у перелік національностей області.

    Також вирішено звернутися до обласної ради із пропозицією ініціювати проведення обласного референдуму із питання повернення (оскільки, якщо не можна визнати, тоді треба повертати) русинської національності жителям Закарпатської області, повідомив "ЗІК" голова русинського культурного товариства «Общество ім.Александра Духновича» Валерій Падяк.

    Було також прийнято рішення просити облраду відновити колишні назви населених пунктів.

    Зі слів Падяка, у круглому столі експертів з питань визнання русинської національності при Закарпатській обласній раді узяли участь голова Світової ради русинів (СРР) Павло Роберт Маґочій, секретар СРР Олександр Зозуляк, заступник голови Закарпатської облради Михайло Мартин, депутат облради і голова народної ради русинів Закарпаття Євген Жупан, голова Сойму Підкарпатських русинів отець Димитрій Сидор, керівники більшості районних та міських русинських культурно-національних організацій, а також представники політичних партій: СПУ, КПУ, «Наша Україна», ВО «Батьківщина».

    У процесі дискусії обговорювалося питання консолідації русинських організацій на базі постійно діючого дискусійного круглого столу, а також питання взаємодії русинських громадських організацій із адміністративно-політичними елітами Закарпаття для того, щоб вирішити питання визнання русинської національності в Україні.

    За офіційними даними на Закарпатті проживає 10 тисяч русинів.
    Ужгород: Сьогодні в Русинському народному домі презентуватимуть книгу "Народ нізвідки: ілюстрована історія карпаторусинів"
    Закарпаття: У Мукачеві на фестивалі пили вино, а в Ужгороді смакували... русинську поезію!
    Закарпаття: Ужгородське Общество ім.Духновича відроджує свою бібліотеку
    Рада Європи виділила 10 грантів для студентів-русинів із Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость