ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русинські новини не лем з Верховини, або "Червена ружа" в парламенті Румунії

    16 апреля 2024 вторник
    85 переглядів

    Подаємо головні події, пов’язані з функціонуванням русинських громад у державах Європи та в Україні, що мали місце впродовж останнього місяця.

    Під час зустрічі делегації Світової Ради Русинів з головою нижньої палати парламенту Румунії п. Боґданом Олтеану.
    Під час зустрічі делегації Світової Ради Русинів з головою нижньої палати парламенту Румунії п. Боґданом Олтеану.

    5 лютого в м.Бухаресті відбулося засідання Світової Ради Русинів (СРР) під головуванням голови СРР проф. Павла Роберта Маґочія та секретаря п.Александра Зозуляка. На зустрічі були присутні члени цієї міжнародної організації майже від усіх держав, які входять до СРР (окрім представників Польщі та України). Разом із активістами „Общества русинів в Румунії”, представленого керівником цієї організації і одночасно депутатом парламенту Румунії п. Ґеорґієм Фірцаком та іншими її активістами, делегація СРР на запрошення голови нижньої палати парламенту Румунії п. Боґдана Олтеану відвідала парламент та мала із ним ппівгодинну розмову. У ході зустрічі сторони обмінялися поглядами щодо функціонування русинської громади в Румунії та в інших державах ЄС. СРР висловила задоволення тим, що сьогодні русинська громада в Румунії може позитивно і оперативно вирішувати проблеми свого культурно-національного функціонування саме через парламент, оскільки вона є представленою, поряд з іншими народами Румунії, в цьому найвищому законодавчому органі Румунської держави. Під час зустрічі проф. П.Р.Маґочій, а також ужгородський видавець к.ф.н. Валерій Падяк мали честь подарувати п.Б.Олтеану свою книгу „Народ нізвідки: Ілюстрована історія Карпатських русинів”, яка вийшла румунською мовою (Ужгогод, 2007), та запросити його на презентацію цієї книги, заплановану в цей день у стінах парламенту за присутності парламентарів.

    Під час багатолюдної презентації (понад сто чоловік) румунську версію книги „Народ нізвідки” представив депутат Ґ. Фірцак. З ґрунтовною доповіддю виступив історик Каміл Мурешану, голова Клужського відділення Академії наук Румунії. Виступили та позитивно оцінили зміст книги Іоан Віда, голова Конституційного суду Румунії; Вар’ян Памбуччіан, депутат парламенту від вірменської національної меншини; Мірон Іґнат, депутат парламенту від громади росіян-липован (старообрядців) та ін. Із заключним словом виступили видавець книги та співавтор В.Падяк і головний автор проф. П.Р.Маґочій. Заключним акордом презентації став концерт відразу трьох фольклорних колективів Румунії, які презентували неповторну та самобутню пісенну культуру карпатських русинів. А коли виконавці заспівали відому “Червену ружу”, зал підхопив цю пісню.

    У той же день відбулося засідання СРР, на якому обговорено ряд поточних питань. Особливу стурбованість СРР викликало поширення через Інтернет Декларації Асоціації русинських організацій Закарпаття, прийнятої „Соймом” 15 грудня 2007 року. Сам текст документу, як і його проект, „Сойм” на адресу СРР не надіслав, навіть не інформував про можливість розгляду такого документу та окремих його положень на засіданні „Сойму”. Член СРР п. Ґ. Фірцак для з’ясування позиції члена СРР від України п.М.Алмашія контактував по телефону із останнім і отримав від нього чітку відповідь, з якої виходить, що М.Алмашій не підписував текст „Декларації” (пізніше аналогічну відповідь дав і секретар „Сойму” Д.Поп). Виникає запитаття: хто від імені „Сойму” як повноправної організації СРР маніпулює на Закарпатті громадською думкою та за спиною СРР лякає світову громадськість „возможными потрясениями и этническими конфликтами”, хто форсує озвучення (через російські ЗМІ) цієї декларації саме у контексті „косовського прецедента”? Світова Рада Русинів однозначно охарактеризувала „Декларацію” як небезпечну провокацію проти карпаторусинського народа, що живе в Україні, та таку, яка ні своєю логікою, ні імперативною формою вимог, ні голослівною риторикою, ані часом озвучення вимог не сприяє вирішенню русинських проблем в Україні. СРР категорично дистанціювалася від екстремістського змісту „Декларації” „Сойму” від 15 грудня 2007 року, під якою, окрім підписа Д.Сидора, підписів інших керівників „Сойму” немає. З приводу „Декларації” Світова Рада підготувала та опублікувала документ – „Позиція Світовой Ради Русинів”.

    В рамках короткострокового офіційного візиту голови СРР проф. П.Маґочія в Україну 9 лютого в с. Поляна Свалявського району учитель русинської недільної школи п. Оксана Попович дала відкритий урок з географії Карпатської Русі, на якому були присутні майже всі вчителі сорока русинских недільних шкіл, що діють сьогодні на Закарпатті під егідою СРР. Під час педради було наголошено, що на Закарпатті є всі умови для відкриття з 1 вересня 2008 року ще десяти русинських недільних шкіл, які також будуть забезпечені підручниками та наочними посібниками. Також вже незабаром два перші випускники русинських шкіл отримають ґрант від СРР на навчання в Пряшівському університеті зі спеціальності „русинська мова” у комбінації з іншою спеціальністю, яку вони собі виберуть (на вибір: англійська мова, педагогіка, історія, психологія тощо).

    11 лютого голова Світової Ради Русинів проф. П.Маґочій зустрівся з заступником міського голови м .Мукачева п. Михайлом Лабошом. Під час зустрічі наголошувалося, що сьогодні важливо з порозумінням підходити до проблем самоідентифікації русинів, сприяти толейрантному вирішенню цієї проблеми. У цьому контексті п. П.Маґочій подякував Мукачівській мерії за підтримку різноманітних заходів, які проводять активісти русинських організацій. (У жовтні 2007 року в Мукачеві проведено міжнародний (інтеррусинський) турнір з футболу серед юнаків, у грудні – Перший чемпіонат з міні-футболу серед команд русинських недільних шкіл, у місті функціонують п’ять таких шкіл). Сторони також висловили своє бачення подальшого використання в Мукачеві Русинського народного дома – всіма організаціями русинської орієнтації.

    Цього ж дня відбулася зустріч проф. П.Маґочія зі студентами та викладачами Педагогічного інституту в Мукачеві, організована на запрошення ректора цього вузу проф. Василя Росула. Гість розповів про свої наукові публікації, відповів на чисельні запитання студентів. А ужгородський видавець Валерій Падяк кожному учаснику зустрічі вручив у подарунок русинськомовну версію книги „Народ нізвідки: Ілюстрована історія русинів” (У рамках цієї зустрічі педагог п. Матвій Попович підготував унікальну книжкову виставку, на якій було представлено зразки педагогічної продукції Підкарпатської Русі періоду 1920–1930 рр.).

    21 лютого в Пряшеві (Словаччина) відбулася визначна подія. У просторах будівлі за адресою Масаріка 10, що в самому центрі міста, святково відкрито Музей русинської культури як філіал Словацького національного музею. На відкритті, як кажуть, не було де яблуку впасти. Директор новоствореної державної наукової інституції п.Ольга Ґлосікова підкреслила, що йдеться про відкриття першого у світі русинського музею, який буде відігравати помітну роль у справі популяризації кращих надбань карпаторусинського народу, при ньому планується проведення науково-пошукової роботи, створення архіву та бібліотеки. Гості мали змогу оглянути три перші тематичні експозиції музею. Перша експозиція на тему „Русинська ідентичність в світлі ікон та старої церковної книги” дає уявлення про східний обряд у русинів. Друга експозиція була розгорнута силами ужгородського Русинського Народного Дома та особисто В.Падяка, який привіз нещодавно створену галерею визначних постатей історії та культури Карпатського краю. Це – 19 акварельних портретів, виконаних народним художником України В.Скакандієм. Третя експозиція щойно повернулася у Пряшів із Кракова, де протягом осені 2007 року при бібліотеці Ягеллонського університету проходила виставка на тему „Сучасне русинськомовне видання”, до якої було відібрано понад 250 зразків друкованої продукції карпатських русинів, Усі книги побачили світ протягом останніх 15 років і представляли поліграфію не тільки Словаччини, але й Польщі, України (Закарпатська обл.), Угорщини, Румунії, Сербії, Хорватії, Румунії тощо – територій, де на своїх історичних землях живуть карпатські русини. Куратори цієї експозиції – Лариса Ільченко від Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки та Олександр Зозуляк від Світорої Ради Русинів.

    Під час відкриття відбулася презентація словацької версії книги П.Р.Маґочія „Народ нізвідки”, переклад якої здійснила Анна Плішкова і яка цього разу побачила світ у пряшівському видавництві „Русин і Народні новинки”. Книгу представив історик, працівник научного інституту Словацької АН у Кошицях к.н. Станіслав Конечний.

    На думку багатьох виступаючих, відкриттям державного Музею русинської культури у Пряшеві закінчилося двадцятиліття відродження та становлення карпаторусинського народу в Словаччині в сучасну добу. Це становлення, дякуючи визнанню русинів на державному рівні, набрало рис не руйнівної, а об’єднуючої, творчої сили, яка сьогодні має багато симпатиків з-поміж представників інших народів, повідомили в прес-центрі Ужгородського Общества ім.А.Духновича.
    Ряд організацій та представників інтелігенції Закарпаття виступили проти активізації в краї антидержавних сил
    Через "русинів" і угорців закарпатські бютівці потягнуть Тягнибока до суду?
    Нaшто зaяцьови стоп–сиґнaл, a Русинaм — "косовськый сцeнaрiй"? — МОВОЮ ОРИГІНАЛУ
    ОТВЕТ Сойма Подкарпатских русинов на "ПРОВОКАЦИОННОЕ" заявление СБУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В последнее время обострились дискуссии вокруг русинского вопроса. Пресс-службе СОЙМА дал интервью один из лидеров русинского движения Ладислав Лецович, председатель областного общества Подкарпатских русинов. (перевод на русский - пресс-службы СОЙМА)
    Ладислав Васильевич! В последнее время появилось много интриг вокруг Декларации Сойма принятой 15 декабря 2007 года. Ваше мнение?
    Требования к Украинской власти, изложенные в Декларации СОЙМА, предоставил европейской общественности председатель СОЙМА Димитрий Сидор не лично от себя, как это выдают в СМИ антирусины, а от имени всех нас! Это воля - всего русинского народа, живущего на нашей родной земле.
    Именно она, есть «территория русинов на юг от Карпат» - согласно документов международного права.
    Я и наше областное общество подкарпатских русинов поддержали эти требования и, более того, поставили свои подписи рядом с подписью председателя СОЙМА.
    А какое ваше мнение относительно заявлений пару человек (один из которых вообще не член СОЙМА), что они не ставили своих подписей под Декларацией?
    Я имею право напомнить тем клеветникам, что, как и в Народной Раде Русинов, так и в ЗНО, так и в СОЙМЕ, никогда не требовались подписи под документом всех участников заседания. Поскольку документ принимался общим голосованием легитимной Сессией СОЙМА, о чём свидетельствует протокол мандатной комиссии и протокол СЕССИИ, а голосование было демократическим и единогласным (при одном воздержавшемся), то под ним достаточно одной подписи председателя. Басни антирусинов в русинской «шкуре», которые вроде бы не подписывали Декларацию и она незаконна – есть заведомое введение в заблуждение общественности и ничего не значат в юридическом поле. Декларация вступила в силу 15 декабря 2007 года и её надо властям выполнять.
    Ведь в Декларации - только минимум наших требований. Нас могут спровоцировать на их максимум, если украинские чиновники будут и дальше упираються и страшить наших людей предупреждениями от СБУ. А они следующие: признать (русинский народ) русинов "на юг от Карпат" в качестве народа с правом на самоопределение. Признать за русинским народом право на землю в границах, определенных за ним Версальским, Сен-Жерменским и Трианонским мирными договорами. Предоставить русинскому народу право самому определять свой политический и экономический статус в рамках международного права.
    А оппоненты, которые обзывают нас разными «назывками» - лукавят. Ведь Декларация СОЙМА правомочна потому, что её подписал председатель и поддержали её уже и мы в Народной Раде (что зафиксировано нашими подписями), и в ЗНО (Закарпатском Народном Объединении, что также зафиксировано подписью). Она принята всеми русинскими организациями принявшими участие в обсуждении. В ней ничего нового не придумано из того, чего мы добиваемся 16 лет. Во-первых, у нас была своя государственность Подкарпатская Русь, которая входила в состав государства - Чехия, Словакия и мы. И в свое время нас признало более 50 государств. Во вторых, 1 декабря 1991 года мы повторно подтвердили свой конституционный «статус самоуправляемой территории".
    Какое Ваше отношение к «Свитовой раде русинов»?
    Я отношусь с уважением к словацкой общественной организации, с помпезным названием «Свитова рада русинов», которая представляет, в основном русинов, ассимилирующихся быстрыми темпами и не имеющих будущего, – нам, подкарпатским русинам, уже имеющим, де-юре, самоуправляемую территорию в составе Украины (что даже больше чем Автономия) – которая нам не указ. Пусть СРР занимается и дальше болтовнёй, танцами с гулянками на своих малозначащих «свитовых конгресах», и изданием компрометирующих нас книг о «народе ниоткуда». Если честно, то не мы, русины – народ ниоткуда, а сам канадский автор и его ужгородский издатель – ниоткуда и никто. Пусть не вмешиваются грубо заграница во внутренние дела русинских организаций и русинского народа.
    Касательно отказавшихся пару перепуганных лиц, то уже и я знаю, что они голосовали публично «за» Декларацию. А вот СБУ пусть сначала разберется с националистами, как мы их сейчас называем «укроварами», ко

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    «укроварами», которые разжигают межнациональную рознь в Закарпатье, которой у нас никогда раньше не было. Уже ясно всем - русины не дрогнут, и уже не свернут со своего пути, пока не добьются реализации свои прав и свобод, как коренного народа на своей Родине под Карпатами.
    Как вы оцениваете заявления СБУ и националистов, критикующих русинов даже за употребление общепринятых юридических названий русинской земли?
    А в отношении того, что осуществляется давление на лидеров русинских организаций со стороны Киева, скажу им так: наша земля никогда не была украинской; она будет считаться «землёй русинов на юг от Карпат», вошедшей в состав Независимой Украины, при одном условии- если Украина, без всяких проволочек, признает результаты двуединого референдума 1991 года. Пусть нам не приписывают оппоненты, что мы посягаем на «целостность Украины». Эти заявления – вызывающе воспринимаются русинами. Мы на чужое за Карпатами не посягаем, в отличие от Украины, нелегитимно управляющей нашей территорией.
    А как вы видите решение русинского вопроса дальше?
    Если Украина будет медлить, а власть давить нас и далее угрозами СБУ, заявленими националистов (написанных, возможно, по заказу спецслужб), то мы русинский вопрос будем решать на другом уровне, и, возможно, с другими партнерами. А партнер, смею вас заверить, найдётся. Уже надоело русинам терпеть упрёки о дотациях с Киева для Закарпатьяю. Ведь, через Закарпатье-Подкарпатскую Русь идут все транзитные потоки енергоресурсов с России в ЕС. Кроме того через Чоп идет 40 % всех грузопотоков которые идут туда же. Это же миллиарды чистого дохода на одних услугах без всякого производства.
    Достаточно ли у русинов правовых оснований для требования реализации своих прав?
    Абсолютно достаточно. У нас есть мирные договора Версальский, Сен Жерменский, Трианонский, наконец результаты референдума 1991 года. А вот Украина до сих пор не ратифицировала договор о вхождении Подкарпатской Руси в Украину, о чём безупречно сказано в Декларации, самом удачном для русинов документе за 16 лет.
    Мы, русины, мирный народ и готовый до мирного диалога из украинской властью. Но, к сожалению, они пока на диалог с нами не идут! А ждать уже нет времени.
    Лецович Ладислав
    http://forum.zn.ua/ie/forums/index.php?showtopic=38108&st=0

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нет,ну.блин как у Вас всё серьйозно.Только зачем в Москву переться? Или кое-кто в Закарпатье хочет второе Приднестровье или Абхазию? Вот были бы в составе империи,да хотя бы той же России - фиг бы выпендривались.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ксения
    05.03.08 (19:27)
    так Украине никто не захотел предоставить трибуну, все намного проще

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ув.Аноним! Я выросла в Ужгороде,люблю этот край. Но, когда вернулась после 10 лет отсутствия - не на пользу Закарпатью весь этот балаган псевдонезавитсимости.Дело только в новом кусочке власти и только.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини навуть право жити а украйинци не честувуть життя людини:"Експерт: В Україні найшвидше в світі вимирає населення!!! “За 14 років українців стало менше на 5 мільйонів. Це - дуже високий показник”, - сказав Поліщук
    За матерiалами УНІАН
    http://ua.korrespondent.net/ukraine/395423

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русинська громадськість краю понесла непоправну втрату – 5 березня пішов з життя голова Свалявського общества підкарпатських русинів, ініціатор створення недільних русинських шкіл у краї, почесний мешканець міста Сваляви, заслужений працівник профтехосвіти України Сарканич Василь Васильович. Най земля йому буде пухом.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    На заседании СРР в Бухаресте не присутствовал ни один легитимный представитель русинских организаций края. Более того, его "Позицію..." не поддержал целый ряд представителей членов СРР (в частности, Сербии, Венгрии, Чехии и Польши).
    Теперь относительно поведения активистов:
    "каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны" (с)
    Часть из них, особенно после проведенных "разъяснительных работ", с ущемленным самолюбием устраивает "скулеж за углом", часть дезориентированая, опубликовонной "Позиціей..." и подавляющая часть -свято верит в своего лидера. Лидера, не побоявшегося с открытым забралом назвать вещи своими именами. Лидера, с четкими цельями и ясным представлением путей их достижения. Лидера, за которым будущее...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русину 1: Якщо не секрет на яких сайтах такаж інформащія кроме ДЗ.

    *** 10.30.Хай йму пуде пухом.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русин1 нечитали йсте внімательно публиковану статью и робите замечанія. Прочитайте:"Сам текст документу, як і його проект, „Сойм” на адресу СРР не надіслав, навіть не інформував про можливість розгляду такого документу та окремих його положень на засіданні „Сойму”. Член СРР п. Ґ. Фірцак для з’ясування позиції члена СРР від України п.М.Алмашія контактував по телефону із останнім і отримав від нього чітку відповідь, з якої виходить, що М.Алмашій не підписував текст „Декларації” (пізніше аналогічну відповідь дав і секретар „Сойму” Д.Поп)." Русин1 перестаньте провоковати, діло закрито и треба ити далше, бо є дуже много роботи, котру треба робити, убо Русиньська культура сохранила и далше ся розвивала. ****Єден з майблагодарних, високо продуктивних представителюв Русинства пан Сарканич, котрий дотипирь майбулше зробив в ділах на охорону Русинської культури и Русинстватво на Пудкарпатті не є уже меджі нами. На роботу, на духовне богатство котру нам пан Царканич лишив треба ся зосредоточити и далше розвивати. **** А націонал-більшовицькі інтріги треба ігнороваті, кідь не мош іх одстранити.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Декларація чиста фальшивка Народна Рада русинів теж не брала участі.Жупан тої декларації не підписував хоть з нею може й согласен.
    Но така груба робота што не лізе не в які ворота.

    Як можна вірити таким людям????

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я учора вернувся з Косова. Бл.., што сесе за територія... Кругом бардак, сміття літає у повітрі, люди вадяться, б’ються ні за што ні про што, тотальне безробіття, зарплати до 40 євро, всі іноземця хочуть обікрасти і обманути, мафіозники жируують. Повний хаос... На вулицях - одні молоді і дуже агресивні албанці. Слово не так уповів - можеш дістати ніж у черево або кулю у лоб. Те, шо їх визнали 20 ци кілько країн, іще нич не значить, майвідстала африканська країна, Еритрея там чи Свазіленд, має більше прав. Нико майже не має "косовського громадянства", бідніші мають сербські (югославські) ци албанські паспорта, або - мафіозники - купили собі або раніше отримали італійські ци американські. Короче, штовхнули американці Європу у порядноє г...но із сим Косовом...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Косово - ісламський ніж під ребро Європи, і всунув його найлютіший друг - США.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    русинам піздєц від БЮТ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    NU NU!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Микола Жалива 06.03.08 (15:18)
    Ци пудписався ци ніт Жупан – то його діло! Жупанова орґанізація неє член Світ. ради русинів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини мавуть право жити а украйинцi не честувуть життя людини:"Експерт: В Україні найшвидше в світі вимирає населення!!! “За 14 років українців стало менше на 5 мільйонів. Це - дуже високий показник”, - сказав Поліщук За матерiалами УНІАН http://ua.korrespondent.net/ukraine/395423

    Похожие новости