ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русины без особой борьбы могут добыть своему языку официальный статус

    25 апреля 2024 четверг
    160 переглядів
    Русины Закарпатья могут поблагодарить регионалов за дебилизм в языковой политике

    «Закарпатцам, как никаким другим жителям Украины, следует приветствовать этот закон. Ведь именно он даст возможность русинам завоевать своему языку официальный статус, а именно он позволит венграм и румынам чувствовать себя гораздо комфортнее в уже давно родной им стране...»


    Так прокомментировал подписание «языкового» закона председатель Тячевской райгосадминистрации, член фракции Партии регионов в Закарпатском областном совете Михаил Шелевер.

    Пресс-служба Закарпатской областной организации Партии регионов цитирует М. Шелевер:

    «Возьмем хотя бы мой родной Тячевский район. В нем живет более 19 тысяч румын и более 6 тысяч венгров. Почти все они пользуются в быту своими родными языками. И это вполне естественное явление. Почему мы должны заставлять их говорить на чужом для них языке? Многие же даже родились не в Украине, а, например, в той же же Венгрии, еще когда Закарпатье входило в состав империи. У этих людей должно быть законное право разговаривать на родном языке, пользоваться им во всех сферах жизни - не только на кухне, но и в государственных учреждениях, в медицинских учреждениях, школах.

    И этот закон дает им такую возможность. Кроме этого, серьезным является и тот факт, что вновь принятый закон передает существенную часть полномочий в гуманитарной сфере от центра к регионам - в области и города.

    То есть этим законом его инициатор, Партия регионов, существенно увеличила полномочия областей в гуманитарной сфере. И теперь украинская смогут сами решать «языковые» вопросы или проблемы, возникающие именно в том или ином регионе. Уже учитывая специфику и особенности каждой области. В Закарпатье, согласитесь, этих особенностей не больше.

    А потому со временем мы реально ощутим преимущества, которые дает закон «Об основах государственной языковой политики».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Палінкаш Іван Іванович

    Комментарий: 

    Дякуєме Русинови за прекрасну статтю !!!

    Аватар пользователя Палінкаш Іван Іванович

    Комментарий: 

    "ЧТИ МАТЬ И ОТЦА СВОЕГО И ПРОДЛЯТСЯ ДНИ ТВОИ НА ЗЕМЛЕ"- (Библия)05.01.2012 (22:02)

    По перепису 1941 года 80% народа Подкарпатской Русі ідентифіковали себе русинами !!!
    І лиш 552 чилядника записалися вкраїнцями ???
    В 1945 году по приказу сатаніста-атеїста Сталіна, спалені русинські азбукы і русинські граматикы, закрыті русинські школы, а сотні учителю і сященнику, які отказовалися переучовати наших діточок на вкраїнську были отправлені в концлагера.
    В 1945-46 году по приказу сатаніста-атеїста Сталіна, боли пудписані фіктивні договора Фірлінгера - Молотова, по яким мы боли окуповані сов"єтами, боли розтоптані чотыри мирні Міжнародні договоры (Сен-Жерменськый і Трианонськый, Сентетьенскый...), а сотні тысяч руснаку боли отправлені в сов"єцькі концлагеря.
    Сатаністами-атеїстами боли розтоптані: наш язык, наша духовность, наші традиції, наша історія, наш Гімн і наш Прапор.....
    Слава Богу, правда потихоньку бере вирьх:
    - 23 державы Світа вызнают русину Народом (у даякых державах русины мают автономію),
    - 7 марта 2007 года облрада вызнала національнось Русин
    - 22 децембра 2009 года облрада вернула наш Гімн (хоть ищи є проблемы).
    Дорогі зимлякы ! Мы маєме право гордитися нашим великым Русинськым Народом!!!
    Чистуйте Божі Законы-"ЧТИ МАТЬ И ОТЦА СВОЕГО И ПРОДЛЯТСЯ ДНИ ТВОИ НА ЗЕМЛЕ"!!!
    Не отказуйтеся од своих діду-прадіду, регіструйтеся РУСИНАМИ !!!

    Тко сомневаєся у своюй родословнуй, прошу обратитися в обласный архів із запросом - Тко боли Ваші діды - прадіды ? Русины проживали на всьюй нынішньуй території Україны. І.Франко і Л.Українка ідентифіковали себе русинами. http://ua-reporter.com/content/111716

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Читателю из СССРа:

    Ты - посера з еСеСеРа.
    Гыгне тя галиба што онь фыркнеш гарамбуцкы !!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ты кто такой / К Ы Н И К / , давай до свиданья. Где поц Петровци?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чьих будешь, пес смердящий?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "в медицинских учреждениях" (с)
    во,во. буде з апендицитом (мінімум) у Тячівській РЛ валятися, а до нього приходит лікар-десятипроцентник:
    -вас іст лос?
    -та ту й ня в череві болит!!!!
    -вас, вас?
    -та мене, паночку, мене!!!
    ото ме цирк.)))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поднемите мне веки, я что-то великага руснацкага писателя немогу учуять. Петровций ты где или как?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хвба хтось забороняє мадярам і румунам у побуті спілкуватися своєю мовою, або перевертням-"русинам" вигаданим їхніми предтечами у ХІХ ст. "язичієм"? Хіба нема угорських і румунських шкіл (з "русинськими", вибачайте, їх бути не може, бо народу такого нема)? Але єдина державна мова у цій країні - українська, відповідно до Конституції, і знати її має кожен громадянин. Якщо комусь щось не подобається, ніхто нікому не забороняє вихати на ПМЖ до іншої країни. Цей закон неконституційний і спрямований на розпалювання сепаратизму. І нічого, окрім роздмухування міжнаціональної ворожнечі, не принесе, а вдарити це може найбільш боляче саме по сепаратистах, бо вони у меншості...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    на якуй тогды бисiдi говорили моi мама з няньом,дiдо з бабков,прадiдо и прабабка до 1946 года,докi на Пудкарпаттю украинцями и ни пахло.нигда ни было у нас из сив сранов недодержавов спiльного гатаря,а ты,нибого,кажеш-ош ние русинськой бисiды.дурный тя пуп хрестив.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пипаш, ты все еще не понимаешь, что вам, заперевальным, в нашем крае Подкарпатская Русь, не указывать, как нам жить.
    .
    Вы, заперевальная горилла уголовников, появились у нас в 1938 году, после мюнхенского сговора и развала ЧСР, нелегально!!!
    И нечего беспрерывно нам указывать на какую-то конституцию, некой страны, которая обманным путём проигнорировала все, кодексом демократических государств предвиденные правовые нормативы - референдум 1991 года, и теперь жаждете о том, чтобы снова навеки закрыть нам рот. У вас тут ничего не выйдет. Скорее каждого из вас, галицких националистов, ударит молния, нежели мы, жители Подкарпатской Руси покоримся вашей прихоти генетически изуродованных "кріпаков".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ви паночку називаєте сепаратистами люди , што родилися й живуть на сів земли , в сімях русинів , які з поконвіку туй жили , і яких без їх згоди переписали на українців , без яких бо то не било аргументів ? Просто , велика політика переможця в войні . Ви паночку предлагаєте нам удсі ся забирати на ПМЖ дись в другі країни , там де русинів признавуть за народ ? А не проще буде таких істориків , як ви , переатестовати , та указати їм на двирі ? Бо ви , прихльобователі при власти , виконали заказ Сталіна , свойив ізуітськов брехньов . Й типирь пуд лозунгом єдинства України (хоч і русини лиш за її єдність) , питаєтеся задавити поростки древньої русинської культури . Русини Україні загрози не несуть , як би сь те вто не перекручовали . Загроза єдинства України - вто ви , з свойив тупостив й фобіями , а й ваші газди в Донецьку та Києві , з свойив жадностив .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Выпей море, а потом успокойся.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Уважаемый, не тратьте свои нервы на таких УБЛЮДКОВ.
    Это же не люди - ПАРАНОИКИ советского разлива.
    Трое алкашей в лесной пустоше в пяном угаре ДАРОВАЛИ им Одкраину, а они по своей тупости решили, что это серйозно, нет уж.
    РУСИНЫ, были и будут ГАЗДАМИ на своей УТЦЮЗЖИНИ, а пассажиры с востока как пришли так и уйдут или научатся уважать АВТОХТОННЫЙ народ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    пиши русинськов ти запроданцю маскальський

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Референдум відбувся не 1992р., а в 1991.Це був дійсно повторний обман закарпатців.Але е Бог і він все бачить.Його ніхто не обмане.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А кого ми маємо боятися на своєй руднуй земли, ми сепаратисти?ко прийшов най иде соби дому.кідь я до когось зайду в хижу соблюдаю вти правила, того дома и втих людей што в ньому живуть. Скоро все стане по мистах.Кому ся не любить най сам иде утцить.Русини чесний народ,трудолюбивий.По всьому мирови их уважають.37 000 народу уже дали про себе знати,записалися в группи на одноклассниках,котори пуддержують русинство .Дай Боже здоровля Отцю Сидору и Петру Гицкови.Яки чинять всьо не ради своїх интересув.Нарид их пуддержить.Люди скоро узьмуть вошвылы,кулько вже мош терпиты оккупантам.Скоро увидите што буде,та й ко сепаратистом стане.Не довго вже осталося часув.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    та не дури сам себе і інших.......... інтернет це не показник, то ти сидиш цілими днями тай рееструєшся по 100 раз в день. А ҐСидор то запроданець і якого завеорбували ще КГБ а тепер працює і відробляє путінські гроші

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    http://www.odnoklassniki.ru/group/51056954114089

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Об автономии проигнорировали и после референдума в1992 году где 72 % закарпатцев проголосували за самоурядование в соей территории.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Подкарпатская Русь просилась в состав СССР в 1946 г., на правах автономии! Что же получилось? Руководство СССР и Советской Украины просто обмануло народ автономной русинской республики, резолюцию партийной конференции края, состоявшейся в городе Мукачеве (на которой присутствовал начальник политотдела 18-й армии, будущий Генсек КПСС Леонид Ильич Брежнев) об автономии проигнорировали, а обращение делегатов православного съезда священников к Иосифу Сталину о присоединении Подкарпатской Руси на правах 16-й Карпато-русской Советской Социалистической республики к СССР и подавно не расслышали. Сегодня любому человеку ясно, будь он русин, украинец, русский, белорус или представитель другой национальности, что если бы Подкарпатская Русь осталась в составе Чехословакии, то с вышеупомянутым Конституционным законом Чехословакии она была бы отдельным государством.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    та ніколи в житті!!!! Зараз бись був принаймі словаком і би ти в голову не приходило називатися русином. Які ви тупуваті, про яке звернення мош говорити в комуністичні часи коли там з людьми не рахувалися вообще. А ще згадавісь про православну церкву яка зайняла всі грекокатолицькі церкви і совість їх не мучит аш до тепер і про те що їхні попи що тижня доносили про тещо довідалися із сповіді в органи КДБ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нет человека - нет проблем , нет народа - нафиг кому нужен язык . Закон , принятый регионалами , ни что иное , как обыкновенное заигрывание с населением перед выборами . Пройдут выборы , вопрос отпадёт сам по себе . И тогда новая власть примет все меры , что бы русинский вопрос перевести в плоскость сепаратизма , со всема вытекающими последствиями . Русинам необходимо добиваться признания , ссылаясь на факты , на то , что они существуют как народ в соседних странах , аппелировать до международных организаций , наращивать количественный состав людей , что осознают - они русины . Тогда властям деваться будет некуда , и они пойдут на уступки . Ведь по большому счёту , за русинами правда .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ко такое пише што русинського язика не є?Украинска-то е русинський диалект.Русинський язик за 1000 лит не поминявся і нигда ни нико го не поминять.То е язык який ми получили уд БІЛИХ ХОРВАТУВ. Е много написано старих кних по цылому свиту на русинськой.Укажить ми хоть одну древню книгу написану на староукрайинському?Пережив вун советув, вун переживе и вкрайну из свойими вычними бандитами,якы е потомками Чынгысхана,який 300 рокув правив землями вакрайни.наклепав соби потомство.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Мадяри, чехи,словаки,серби и весь мир кроме вкрайни признае национальнусь и русинський язик.Хохли та бандери май розумны в свитовы чы шо?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Туй силка на словник якихись слов на русинськой поникайте .http://slovo.uz.ua/index.php?letter=a

    Аватар пользователя Бандерівець

    Комментарий: 

    Спробую пояснити це питання з християнської точки зору: "Я визначив точний час твого народження і місце, де ти будеш жити." "Бог призначив границі людського оселення" (Дії 17-26)" Отже,Бог дає кожній людині національність.А відкидати дар Божий-великий гріх.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Nacionalnisť ne daetsja za miscem narodžennja...)) Ne vyhadujte.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Українські націоналісти удшмарувуть Божий дар, бо язик святих Кирила и Мефодія, який нам, рутенам (русинам), в 863 році принесли святі братя Кирил и Мефодій є Божий дар! Русинський язик походить з Церковно-славянського язика св. Кирила и Мефодія. А святого Мефодія називали рутеном, тобто русином. В тих часох рутен=христіянин.
    А Украйинська держава є зато на окраїні Європи булше як 20 років в перманентних "труднощах" и в мізерії, бо свідомі бандернацісти нищать не лем рутенів, а ай Божий дар, Церковно-славянський и Русинський язик од наших святих Кирила и Мефодія. И Божа кара проти Україні буде муцнішати и муцнішати докіть бандернаці не вимруть на Україні.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Мне тяжело понять, как бандеровский национал-шовинизм с христианством уживается.
    Национальность - как Божий дар? У Вас галлюцинации из 17 века!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    а ты чулувиче уважно читай,бо у тебе самого галюцинации

    Аватар пользователя Бандерівець

    Комментарий: 

    Згадайте хоча б Вандейських повстанців.Хоча ви певно і не знаєте хто це.

    Аватар пользователя Бандерівець

    Комментарий: 

    А подібну ахінею несуть всілякі комуністичні та ліберастичні нехристи.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скажіть, будь ласка, чому в Україні, де держакною є українська мова, всіляко гноблять українську мову, перетворюючи українців в "нацменшину" ? Хіба ви, люди добрі, подуріли ? Чому ви лягаєте під "ПР" (партію розбійників) ? Русини - діалектична група людей, румуни, угорці, словаки та ін. повинні підкорятися вимогам Конституції держави, де живуть. Якщо вони живуть в Австрії, то явно володіють німецькою, якщо наші заробітчани живуть в Італії, то вони вивчають італійську і спілкуються італійською. Тільки в Україні все через анус, і лижуть цей анус всякі ледиди, шелевери і т.п.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Много букв - мало смысла! Все граждане Украине, в не зависимости от того, у кого какая национальность, все имеют одинаковые права и объязанности. Поэтому все должны иметь право на обучения на родном языке, а не только на украинском.
    А сравнивать венгров, румын и словаков с заробитчанами - это явно галичанский мозговой слизень! Напомню для гостей из-за перевала, что румыны, словаки и венгры жили на Закарпатье задолго до того, как возникла Украина. Это не мы в "заробитчане" на Украину подались - это Украина к нам в "гости" пришла и осталась.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чулувіче, ты лем єнно не рузумієш: ота "мова" тай тоті вірусы, што її до нас принесли тай у нас, у нашому Пудкарпатському Краї ї розносят, ото ги кой ота короста, што африканці до нас заносят. Ото нам не треба. Были бысьме май серенчливі куйбы вы із вашов коростов=мовов, ся у вас дома устали, у польському варыши Лембергу, та нас бысьте нигда не учили, ош якый язык мы мусиме знати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    та бо народ достоин свого правителя

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    давайте ще циганську(ромську)мову зробимо регіональною ( циган на закарпатті багато), вже й газети їхні будемо читати, скоро станемо поліглотами

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    заебали уже с этими вонючими русинами

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ты псе ушливый уже пройшов курс лечения у дурдоми?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ты бычье вонючее научись писать на украинском языке сначала, а уже потом открывай свою пасть..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    нашто,кить ты нидоразвитый гиббон мене итак розумиеш

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ты клоун тупой

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не забивайте , вибори на носі . Типирь нам помінять й звізду з небе , лиш би сь ме за них проголосовали . А треба тямити лиш єдно - признання русинів , як національности . Вто задача №1 . Всьо иншоє буде , лиш після . Тому треба вести активну пропогандистську роботу серед люди , оби знали ош они русини . Спецслужби будуть тому всяко препятствовати , провоковати неадекватних лідерів на необдумані та агресивні заяви , пуд виглядом простих коментаторів дескредитовати русинів всякими тупими й похабними коментарями , блоковати коменти , які прояснявуть ситуацію й утвічавуть на насущні вопроси . Йсі убогі служаки перепужені всякими страшилками про сепаратизм , хоть й самі не тямлять што вто є , тому й так ряно удроблявуть свої срібреники , хоч більшість з них є русинами . А руссинство в коріні не несе в собі загрози ни державности України , ни її територіальнів цілостности . Бо всьо просто - є в Україні такий народ , як пудкарпатські русини , які раніше жили й типирь живуть на своїв земли , й некуди не збиравуться утікати чи до когось другого ся приєдновати . Они хочуть лиш історичної справедливости - узнання .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шелевер мусить любити румину, він був начальником Тячівського РВ , а Подвич Міша замом, вни на руминах на Дібровськуй водці на сигаретах заробили собі капітали і повірте мені, що йому з його грошима хоть по англійськи будуть говорити.

    Аватар пользователя віктор

    Комментарий: 

    Шо такой русинська мова? Люди ньов не говорять. Є лише ії діалекти. Каждой село ,каждий район - говорить по свому. Та який діалект впроваджувати, як регіональний ?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Саме так, а те, що людям лише голову морочать, сварять людей між собою, - це є найгірше, тому що владі, насправді наплювати на те, якою мовою ми говоритимем, їм аби собі балів набрати до виборів, сумно.

    Аватар пользователя Бандерівець

    Комментарий: 

    100% правда.Все життя тут живу,вільно володію діалектом.Такі ж самі говори та діалекти є в інших областях.ніякої русинської мови не існує.І тим більше-не існує жодного русинського етносу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для особо недоходчивых напоминаем, что русинский язык официально признан и изучается в школах в Словакии и Сербии, и только на Украине он считатеся "диалектом".

    Аватар пользователя віктор

    Комментарий: 

    Я сам русин. Но ,коли читам проповіді на русинськуй мові, то розумію іх, як теперішній маскаль- розуміє старословянську мову!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Книгу по грамматике русинского языка купить не проблема. Купите и учите.

    Страницы