ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що важливо знати про підкуп виборців

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Бувший міністр

    Під час минулих місцевих виборів у 2015 році спостерігачі зафіксували 328 випадків непрямого та 10 випадків прямого підкупу виборців. Поточна місцева виборча кампанія теж не стала винятком. Станом на середину вересня представники "ОПОРИ" вже викрили схему підкупу виборців: у Житомирі містянам пропонували 1150 гривень за копії документів та голос на виборах міського голови Києва, аби потім, за словами спостерігачів, змінити місце голосування по копіях цих документів.
    Розповідаємо, що вважається підкупом виборців, які найпопулярніші схеми підкупу, яка відповідальність за це передбачена, а також ділимося деталями справи Білика – однієї з найрезонансніших справ про підкуп виборців.

    Закон і відповідальність

    Стаття 160 Кримінального кодексу України передбачає покарання за підкуп виборців або учасників референдуму.

    За пропозицію, обіцянку чи надання виборцю неправомірної вигоди за певні дії на користь кандидата чи партії, які беруть участь у виборах, передбачене покарання у вигляді обмеження волі на термін до трьох років. У певних випадках ще й з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від одного до трьох років. При повторному порушенні термін зростає до від п’яти до семи років і теж з забороною.

    Водночас людина, яка прийняла цю пропозицію, дала обіцянку або ж вчинила порушення задля отримання неправомірної вигоди, може бути покарана штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів (близько 5100 грн), виправними роботами на термін до двох років або обмеженням волі на той самий термін.
    Також закон забороняє здійснювати передвиборчу агітацію шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або ж надання безоплатно товарів. Виняток – товари з символікою політичної партії. Це порушення карається обмеженням волі на термін від двох до чотирьох років, інколи із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від одного до трьох років. Якщо порушення вчинили повторно, то термін зростає до від п’яти до семи років і теж із забороною.
    Таке ж покарання передбачається за ті ж варіанти підкупу, вчинені за попередньою змовою групою осіб, членом виборчої комісії, кандидатом або його довіреною особою на виборах, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах.

    Варіанти підкупу на виборах

    Варіанти підкупу на виборах можуть бути абсолютно різні. Зокрема, в законі прописані:
    голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше ніж один раз;
    голосування за конкретного кандидата на виборах;
    передача виборчого бюлетеня іншій особі;
    відмова від голосування за конкретних кандидатів від політичної партії.
    А от способи реалізації цих порушень можуть бути різними. Існує три найвідоміших: сітки, карусель і гречкосійство.

    СІТКИ

    Про сітки детально говорили в період президентських виборів 2019 року. Загалом це система з людей на місцях, які відповідають за мобілізацію виборців.
    Один із представників штабу певного кандидата чи партії наймає агітаторів, які вибирають сто осіб серед соціально незахищених верств населення, йдуть до них і запитують, чи готові ті підтримати їхнього кандидата/партію. Якщо так, то пропонують певну "допомогу". Дані про тих, хто готовий підтримати кандидата/партію, передають до місцевих органів соцзабезпечення, аби цим людям виплатили певну суму. Фактично це підкуп за державний кошт.

    КАРУСЕЛЬ

    Один із найвідоміших та найпоширеніших способів шахрайства на виборах в народі називається "карусель". Суть цієї схеми досить проста: людині дають бюлетень з уже обраним кандидатом, а натомість вона повинна винести з місця для голосування свій порожній. За таку "послугу" виборець отримує гроші або іншу неправомірну вигоду. У порожньому бюлетені знову позначають необхідного кандидата і віддають наступній людині, яка натомість виносить свій незаповнений. І так по колу.

    ГРЕЧКОСІЙСТВО

    Загальна назва для підкупу через надання виборцям певних товарів. Найчастіше це побутові набори першої необхідності, де присутня, зокрема, й гречка.
    Насправді ж для підкупу можуть використовуватися не тільки конкретні товари. А й, наприклад, знижки, послуги, кредити тощо. Усе залежить від фантазії. І все це – підкуп виборців, який порушує закони України.