ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Штраф за реалізацію неякісного м’яса не перевищує 8,5 грн. за 1 кг

    18 апреля 2024 четверг
    43 переглядів

    Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему „Як придбати на свята якісне м’ясо та птицю: діяльність спеціальних установ у контролі за якістю продукції та попередженні пташиного грипу”. Директор обласної лабораторії ветеринарної медицини Михайло Опаленик зауважив, що, звичайно, святковий стіл краян не обійдеться без м’ясних продуктів, ковбас тощо. Але щоб смакувати якісними продуктами, варто дотримуватися певних порад ветеринарів.

    Найперше Михайло Опаленик радить обов’язково вимагати у продавців документи, що засвідчують якість товару, містять перелік техумов його виготовлення, склад.

    — Питання якості м’яса сьогодні стоїть особливо важливо для ветеринарів та санітарних експертів, — розповідає М.Опаленик. — На кожному ринку працюють лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи”. Узагалі, перед продажем, за словами Михайла Опаленика, м’ясні товари проходять потрійну перевірку: перед забоєм тварини її стан оглядає місцевий лікар, потім м’ясо перевіряє дільничний ветексперт і безпосередньо перед продажем товар перевіряє лабораторія ринку.

    На кожній м’ясній тушці повинен бути штамп лабораторії, а продавець зобов’язаний показати покупцю якісне посвідчення, видане місцевою лабораторією або державною ветеринарною службою.

    Ужгородська лабораторія, за словами М. Опаленика, оснащена за найкращим технічним рівнем, працюють 7 комп’ютерних систем, які перевіряють м’ясо за усіма необхідними показниками. Тільки по всіх видах птиці цього року на виявлення пташиного грипу проведено 2,5 тис. досліджень. Цей вірус, як ще раз підтвердив директор обласної лабораторії, Закарпаттю не загрожує і жодного випадку у нас не виявлено. Щодо Криму, де масово знищують курей, то і там до зволень до продажу продукцію птахофабрик, яких на півострові найбільше в Україні.

    Свіже м’ясо, які відомо, покупець може перевірити самотужки — варто натиснути пальцем на м’яз. Якщо слідів від натиску не зостанеться, отже, м’ясо свіже. Якщо м’ясо має кислуватий запах і є ослизлим, то це свідчить про його непридатність до вживання. Щодо ковбасних виробів, то особливу увагу слід звертати на якісне посвідчення та термін придатності партії.

    За словами Михайла Опаленика, за понад 20 років його роботи у ветеринарії, в Закарпатті не було жодного випадку зараження людей інфекцією через неякісне м’ясо з ринків. Протягом останніх 10 років не забракували також ввізного м’яса з-за кордону за якістю. Інша справа з контрабандою. Цього року експерти виявили 8700 тис. кілограмів м’ясних продуктів без жодних документів. Такий товар, за законом, підлягає утилізації або згодовуванню тваринам. Через наш кордон прямує в Україну продукція фірми „Hipp”, ковбасні вироби з Іспанії, Франції для фірми „Чумак”, сало з Польщі, свиняча шкіра тощо.

    Михайло Опаленик розповів, що лабораторії санекспертизи відповідають лише за якість м’яса, що продається безпосередньо на ринку, тому не варто купувати товари поза його межами. Водночас заходи впливу на недобросовісних продавців досі належно не відпрацьовані. Ветеринарна міліція не має права вилучати неперевірене м’ясо без суду, а штраф за продаж неякісної продукції не може перевищити 8,5 грн.

    Директор обласної лабораторії ветеринарної медицини М.Опаленик застерігає закарпатців від товарів домашнього приготування. Адже на ринках продавати їх суворо заборонено. А у разі, якщо придбаєте неякісний товар, слід одразу звертатися до управління у справах захисту споживачів.
    Закарпатського сільгоспвиробника врятують… африканські буйволи!
    Ринки Закарпаття "забиті" недоброякісною м’ясною та ковбасною продукцією?
    Закарпаття загрожує м’ясний рай?
    Ужгород. Якість та безпека продуктів споживання — передусім!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору