ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Швейцарські фахівці радять закарпатцям активніше долучатися до лісового господарства (доповнено)

    20 апреля 2024 суббота
    24 переглядів

    Протягом останніх двох років лісове господарство Закарпаття розвивається під пильною увагою швейцарських колег-лісівників. Досвід, позитивні напрацювання, матеріальне забезпечення швейцарці передають Закарпаттю у рамках міжурядового проекту FORZA. Співпраця стосується не лише лісу, екології, а й економічних та соціальних аспектів. Перший дворічний етап роботи проекту мав дослідницьке, ознайомче спрямування, передбачав експериментальне втілення певних програм. Отримавши схвальний відгук про перші результати, FORZA разом з українськими партнерами та колегами зі Швейцарії планує подальші шляхи роботи — формулюванню завдань та визначенню очікуваних результатів був присвячений нещодавній семінар у Мукачеві. Як стало відомо “UA-Reporter.com”, на семінарі йшлося про багатофункціональне ведення лісового господарства, впровадження наближеного до природи лісівництва, сертифікацію лісів, ведення лісового господарства в охоронних лісах Карпатського біосферного заповідника тощо. Щодо економіки лісогосподарства заплановано ряд заходів для розвитку ринку лісових продуктів, залучення приватного сектору до виконання лісогосподарських заходів. Окремим напрямом роботи проекту виділено заходи, спрямовані на покращення економічного стану громад — йдеться про можливості використання продуктів лісу, а також екотуризм.

    Швейцарські фахівці особливо наголошують на важливості залучення сільських громад краю до ведення лісового господарства. Однак складається враження, що наразі до цього не готова ані влада, ані самі селяни. Коментує представник Швейцарського фонду розвитку та міжнародного співробітництва «Інтеркооперейшн» Ерік Оберхольцер: “Проект FORZA на Закарпатті розпочав довгострокову роботу з метою запровадження багатофункціонального і наближеного до природи лісівництва. З українськими колегами ми впроваджуємо новий тип планування лісогосподарства — разом із людьми, які живуть біля цього лісу. Наша головна мета — об’єднати різні сторони до спільної роботи, бо досі вони існували й працювали відокремлено. Сьогодні причетні до цієї справи установи та самі люди спілкуються, але активної співпраці ще не спостерігаємо. Органи лісоуправління впевнені, що лише вони відповідальні за ліс, але вони повинні усвідомити: разом з громадою вони зможуть зробити більше і краще. Лісівники Швейцарії залежать від податків громадян, тому вони щоразу змушені доводити громаді правильність і ефективність своєї роботи, радитися з людьми у прийнятті рішень, що стосуються лісу”.

    Юрген Блазер, заступник директора «Інтеркооперейшн», голова відділу охорони лісового середовища вважає, що закарпатські громади не знають своїх прав, а тому у більшості випадків залишаються інертними до проблем лісу, який є частиною середовища їхнього життя: «Громада не знає, що саме вона може вимагати від спеціалістів, а влада звикла керувати одноосібно. У Швейцарії більшість лісів належить громадам і лісогосподарники лише допомагають там порядкувати. У Закарпатті ми поки не відчуваємо готовності людей бути активнішими, нам разом потрібно ще багато чому вчитися».

    Наразі плани роботи проекту FORZA остаточно узгоджуються. Відомо, що серед найближчих заходів — відкриття мережі гірських маршрутів Закарпатського туристичного шляху. Ця мережа задіє віддалені гірські села, дасть населенню можливість заробітку на екотуризмі — сільські садиби прийматимуть гостей, умільці реалізовуватимуть туристам свої вироби тощо.

    До спільного господарювання в лісах Закарпаття не готові ані селяни, ані влада

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору