ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Стівен Чепа відвідав Ужгородське Общество ім. А.Духновича та публічно "відлупцював" автора компромату П.Годьмаша "со товарищи"

    28 марта 2024 четверг
    111 переглядів

    В Ужгородському Обществі ім. Александра Духновича відбулася цікава зустріч духновичівців із закордонним гостем Стівеном Чепою, батько якого родом із с.Малий Березний, а його мати – русинка-лемкиня з Польщі. Хоча С.Чепа народився та живе в Канаді, він добре говорить по-русинськи та намагається якомога більше робити доброго для русинів. Як президент потужної канадської фірми „Norstone Financial Corporation” (Торонто) надає інвестиції для культурних програм, серед яких достатньо згадати Міжнародну літературну премію ім. А.Духновича, організацію Світових конгресів русинів, видання шкільних підручників та допомогу у відкритті русинських недільних шкіл у Закарпатській області. І це лише мала дещиця того, чим допомагає, і робить це від чистого серця, наш земляк Стівен (Степан).

    Саме тому на зустріч із шановним гостем в Обществі Духновича зібралось чимало людей. Були присутні не тільки члени товариства, але й прості ужгородці, які бажали побачити русинського мецената.

    Влітку, в червні, С.Чепа, коли був в Ужгороді, дав слово допомогти в реконструкції історичної будови Общества ім. А.Духновича в Ужгороді (Православна набережна 21), зведеної у 30-ті роки ХХ століття на пожертви русинів цілого краю. Під його стріхою могли б розвивати свою діяльність русинські організації та клуби, виходила б щотижнева газета, діяли б недільна школа та бібліотека тощо. Русини тоді вітали цю ініціативу С.Чепи.

    Правда, треба визнати, що поміж русинів знайшлися й такі, яким ця ідея не сподобалася. Чи амбіції в них великі, чи ще якась причина, про яку нічого не кажуть, але поступово почали ці особи перекручувати слова С.Чепи. Так робив колишній голова правління общества Духновича. Знайшласяь в Ужгороді й одна газетка, яка почала, навіть не спробувавши перевірити наведені факти, активно тиражувати анонімний компромат та компромат за авторством „юриста” Петра Годьмаша. А той нестримно розвивав ідею про буцімто велику аферу – добре сплановану операцію (під керівництвом С.Чепи!) „прихватизації” Дома Духновича активістами товариства В.Цугою та В.Падяком за допомоги... „галичан та родичів із Тель-Авіва”(?!). Читачі дивувалися, чи це правда, про що так переможно пише русинський „пінкертон” П.Годьмаш „со товарищи”?

    Прислів’я каже так: „Краще один раз побачити, ніж сто разів почути!”. Не очікували розповсюджувачі пліток отримати гідну відповідь С.Чепи, ще й так швидко: русинський меценат перелетів Атлантичний океан і з’явився в Ужгороді. Зустріч з активом Общества Духновича була теплою. А от автори компромату та пліток на зустріч прийти не наважились.

    Духновичівцям С.Чепа сподобався. І тим, що тримався просто, і що відповідав на будь-які, запитання. Своїми відповідями він довів, що публікації П.Годьмаша – відверта фальшивка, націлена на те, щоб розколоти товариство та посіяти недовіру одне до одного.

    Стівен Чепа підтвердив, що готовий і надалі допомагати русинам Закарпаття у справі культурно-національного відродження.

    Як відомо, останнім часом в Обществі ім. А.Духновича відбулися суттєві зміни. Загальні збори критично оцінили роботу правління та його голови п.Л.Філіпа. Обрано нове правління, до якого увійшли В.Падяк, В.Цуга В.Баганич, Д.Поп, Р.Думнич. Головою правління обрано директора ужгородського видавництва, кандидата філологічних наук Валерія Падяка.
    В Ужгородському Обществі ім.Александра Духновича — нове керівництво

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость