ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Словаччині померла Емма Дутко — племінниця президента Карпатської України Августина Волошина

    19 апреля 2024 пятница
    95 переглядів
    Президент Карпатської України Августин Волошин

    У Пряшеві, на 89 році життя після важкої хвороби у греко-католицькому монастирі померла племінниця Августина Волошина – Емма Дутко, або сестра Володимира. Про це сьогодні, 31 жовтня, власкору ЗІКу розповів голова неформального об’єднання митців та культурологів Закарпаття «Культурне братство» Олександр Гаврош.

    Емма Дутко стала сестрою-василіянкою у 1939 році. Мадярська окупація примусила її разом з іншими черницями емігрувати до Пряшева. Коли монсеньйор Августин Волошин запросив сестер-василіянок до Праги, де він очолював Український вільний університет, переїжджає до Чехії. Після арешту енкаведистами Августина Волошина василіянки повертаються до Пряшева. Вона ж змушена залишитися в Празі, аби доглядати двох тіток – старших сестер Президента Карпатської України.

    У 1952 році допомагала отцю Івану Лявинцю (майбутній греко-католицький єпископ Чехії) переховуватися у Празі та в Татрах. За це й була заарештована та засуджена найвищим судом Праги разом із групою греко-католиків. Після 16-місячного ув’язнення не могла знайти роботу за фахом. Працювала продавцем взуття, перекладачкою з угорської мови в екскурсійному бюро, кондуктором електрички. Нарешті за допомогою добрих людей отримала посаду вчительки гри на фортепіано в селі Нижній Кубін. У 1964 році переїхала до містечка Свидник, де працювала директором музичної школи аж до виходу на пенсію.

    У 1968 році активно долучилася до процесу відновлення забороненої греко–католицької церкви. Через п’ять років взяла вічні обітниці та нове ім’я – сестра Володимира. Разом із сестрою Миколаєю та отцем Мар’яном Поташем заснувала у Свиднику греко-католицький монастир. Після призначена магістеркою новіціанток виховала чимало черниць, інформує ЗІК.

    Усього в Україні сьогодні мешкає близько двох сотень сестер–василіянок.

    ***

    Президент Карпатської України – отець Августин Волошин 15 березня 1939 року проголосив Карпатську Україну самостійною державою.
    Голові Сойму Карпатської України встановили меморіальну дошку у його рідному селі
    На Закарпатті відзначили 68-му річницю держави Карпатська Україна

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору