ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Укри та Угри. Аналіз нещодавніх подій на Закарпатті

    18 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя РНС

    Місцеві вибори 2020 року стали детонатором для чергового українсько-угорського скандалу на Закарпатті.

     

    Раніше Служба Безпеки України повідомила і не одноразово за припинення діяльності групи громадян, яка намагалася організувати вихід Закарпаття зі складу України. В СБУ стверджують, що якісь особи намагалися домогтися перегляду результатів Тріанонського мирного договору. Згідно з цією Угодою, у 1920 році від Угорщини відійшла частина територій, у тому числі низка територій сучасного українського Закарпаття. І 94% угорців називають Тріанонську догоду «несправедливою», ще 85% вважають її «найбільшою трагедією». Такі дані дослідження, яке презентувала днями Угорська академія наук. Його було проведено в телефонному режимі протягом травня 2020 року. Інакше й не могло бути, адже згідно з Тріаноном Угорське Королівство втратило дві третини своїх територій, а третина угорців опинилася по інший бік кордону, в сусідніх країнах.

     

    Так, і угорський район нашого українського Закарпаття існує в Україні де-факто з 1945 року. Цей подарунок чехословацького уряду, який був зроблений СРСР в 1945-му, виявився для сучасної України справжнім «троянським конем», всередині якого за власними законами та звичаями жила собі маленька, але дуже активна угорська меншина. Вона чинила опір будь-яким спробам асиміляції як з боку Чехословаччини, яка відкусила цей шматочок Австро-Угорщини в 1919 році, а потім канула у Лету, так і Радянського Союзу. Якщо при Союзі угорці поводилися більш-менш тихо, то в незалежній Україні виникли проблеми, та як ми покажемо нижче, вони підігріваються Російською Федерацією.

     

    У місті Берегово Закарпатської області, яке вважається неформальною столицею угорського району в Україні, існують два паралельні світи. Офіційно у Берегові такий же часовий пояс, як і по всій Україні, неофіційно — як у Будапешті, мінус одна година від української. І якщо всі державні організації працюють за київським часом, то приватні: магазини, кафе, ресторани, готелі та перукарні — орієнтуються на середньоєвропейський час. З мовою спілкування така ж ситуація: місцеві угорці, яких у Берегові більшість, говорять трьома мовами — угорською між собою та дуже неохоче російською, або українською, з іншими. Решта для угорців позначені особистим займенником «вони», під яким ховається вся Україна. Паралельність двох світів знаходить своє відображення навіть у дублюванні вивісок державних установ угорською мовою, що дещо абсурдно для постмайданної України.

     

    Минуло сто років по Тріанону, а пристрасті знову закипіли. Приводом до початку нинішнього конфлікту стало те, що 21 листопада 2020 року під час складання присяги депутатами Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади, за ініціативою голови, частина обранців виконала національний гімн Угорщини. Виходить, що присягали на вірність сусідній державі?

     

    А ось у посольстві Угорщини заявили, що депутати Сюртівської ОТГ виконують Угорський гімн як «молитву». Однак Служба безпеки України вирішила перевірити, чи немає в цьому можливих ознак протиправної діяльності. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив угорського посла за неприпустимість виконання українськими депутатами гімну Угорщини на засіданнях. У нас що вже готують кримський сценарій, а потім плакатимуться та голоситимуть про втрату Закарпаття? Здається, сценарій відкатаний. Про це ми розповімо нижче.

     

    А сам голова цього об’єднання не раз вороже висловлювався щодо України. Про «подвиги» цього одіозного екс-голови Сюртівської сільської ради вже писали у ЗМІ. На жаль, правопохоронні органи скромно мовчали. На місці колишнього клубу зараз ресторан, приміщення сільради виставлено на продаж, але… правопохоронці мовчать. Мовчать і про той факт, що цей голова в інтерв’ю стверджував, що українці вороже ставляться до угорців. Хіба це не розпалювання міжнаціональної ворожнечі? Про фальсифікацію виборів взагалі окрема тема. Безкарність породжує нові злочини.

     

    Кримінальне провадження стосується укладення фіктивних договорів угорських благодійних фондів. На думку правопохоронців, вони можуть завдати шкоди державній безпеці та суверенітету України.

     

    Згодом Служба безпеки України підтвердила також і факт обшуків у функціонерів одного з благодійних фондів на Закарпатті, у лідера партії КМКС (Партія угорців України) Василя (Ласло) Брензовича, а також у ще кількох людей. У прес-службі Закарпатської обласної прокуратури заявили, що поки не коментують ситуацію з повідомленням про підозру лідеру партії закарпатських угорців КМКС Василю Брензовичу.

     

    Після обшуків СБУ міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що в Україні «тривають незрозумілі політичні гойдалки, щодо угорських партій та угорської меншини».

     

    Кримінальну справу проти депутатів Сюртівської сільської об’єднаної громади в Закарпатській області відкрили слідчі Служби безпеки України, 12 грудня минулого року. Депутатів звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу-сепаратизм, державна зрада та підробка документів.

     

    Депутати Європарламенту від угорських партій «Фідес» та «Християнсько-демократичної народної партії» заявили, що Україна створює в Закарпатській області ситуацію «громадянської війни». Угорські політики впевнені, що їх провели з метою залякування і тиску: «ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування збройної сили українською владою проти лідерів і організацій угорської громади».

     

    Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто не згоден із заявами угорських депутатів за «громадянську війну в Закарпатті». За його словами, Угорщина хоче розвинути «добросусідські політичні, транскордонні та економічні відносини». Вона також бажає гарантування Україною прав угорців, які проживають в Закарпатті. Іштван Ійдярто висловив сподівання, що на Закарпатті ніхто не прагне створити ситуацію громадянської війни. Він підкреслив, що Будапешт не доводив світу, що зацікавлений «у штучній дестабілізації Закарпаття». За його словами, Угорщина «не втручалася у внутрішні справи України».

     

    В Угорщині досить різко відреагували на українські заборони, заперечуючи будь-які звинувачення. Такий дипломатичний конфлікт може серйозно вплинути на двосторонню співпрацю та стати ще однією перепоною на шляху до євроатлантичної інтеграції України. Угорщина вже блокувала Комісію НАТО-Україна після прийняття закону про мову, тому не дивно, що реакцію України Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто сприйняв як меседж, що Україна відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль з євроатлантичної інтеграції.

     

    А зовсім інше судження висловлюють на іншій стороні барикад. В самій Угорщині заявляють, що Україна роками зневажає права національних меншин: «в асоційованій країні Європейського Союзу, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися до ЄС та НАТО, такі випадки неприпустимі, тому ми закликаємо Європейський парламент внести це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого пленарного засідання».

     

    Також повідомлялося, що у день виборів в Україні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто написав пост у Facebook, де відкрито підтримав КМКС («Партію угорців України»), а до цього держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту на Закарпаття агітував за ту же партію. Потапі прямо закликав підтримати цю партію на місцевих виборах. МЗС України засудило ці дії та звернулося до поліції.Потім відомство вирішило заборонити в’їжджати в Україну державному секретарю канцелярії прем’єр-міністра Угорщини і ще одному чиновнику, його посаду не вказали. Міністерство вручило ноту протесту послу Угорщини Іштвану Ійдярто, що через подібну політичну агітацію Угорщина порушила ст.60 Закону України «Про місцеві вибори» та ст. 57 «Виборчого кодексу України», якими заборонено іноземцям брати участь у передвиборній агітації.

     

    Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав заборону України на в’їзд двом високопоставленим особам з Угорщини «жалюгідним та абсурдним». Він же стверджує, що членам моніторингової місії ОБСЄ в Україні заборонили контактувати з представниками угорської громади на Закарпатті та дозволили спілкуватися тільки з українськими спецслужбами. Він вважає таку ситуацію «скандальною». Про це Сійярто заявив під час онлайн-засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

    Глава МЗС Угорщини попросив Албанію, яка нині головує в ОБСЄ, відправити спостерігачів у Закарпатську область. Також він розраховує на солідарність НАТО у цьому питанні та підкреслив, що Угорщина і далі блокуватиме зближення України з Альянсом. В ОБСЄ оперативно відповіли на новий безпрецедентний випад Угорщини проти України. Але спеціальна моніторингова місія міжнародних спостерігачів відмовилася їхати на прохання глави МЗС Угорщини Петера Сійярто в Закарпаття «захищати» угорців, давши зрозуміти Будапешту, що ОБСЄ підтримує Київ, який гостро реагує на втручання у внутрішні справи України з боку Угорщини.

     

    Зазнавши поразки на цьому фронті, пан Сійярто вирішив пограти на іншому; він пообіцяв зустрітися з відповідальним з питань НАТО, щоб обговорити блокування членства України в Альянсі.

     

    Однак у самому НАТО щодо ситуації на Закарпатті висловили іншу думку. Україна та Угорщина повинні самі вирішити свої двосторонні питання, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, в Альянсі знають за цей конфлікт між країнами. Генсек також підкреслив, що ситуація, що склалася, не вплине на відносини НАТО та України.

     

    При цьому він вважає, що засідання міністрів закордонних справ НАТО, в якому також взяв участь і глава зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба для обговорення ситуації у сфері безпеки в Чорноморському регіоні, «продемонструвало, що ми здатні продовжувати зміцнювати наше партнерство з Україною…. Ми здатні надавати більше допомоги і здатні зустрічатися на рівні міністрів, щоб обговорювати питання, які є предметом загальної стурбованості»,— підкреслив генсек НАТО.

     

    Так що пан Петер Сійярто програв на обох фронтах. І сталося це частково тому, що угорські праві консерватори (а тепер — реваншисти) мають скелет у шафі. А саме винищення українців з Карпатської січі, жорстоке переслідування й каральні дії проти місцевого населення під час гітлерівської окупації. За ті «досягнення» вони не збираються ані вибачитися, ані покаятися. Нінішній уряд найкращим чином ставитися до Росії, хоча патріотичні представники угорського народу були люто винищені після повстання кінця 50-х років минулого століття.

     

    А коли господар запрошує в свій дім кого хоче, хоч би й спостерігачів — то його клопіт. Запросивши, отже мав таку хіть. Та коли господар запрошує спостерігачів у чужий дім, це вже за межами здорового глузду.Чи не простіше самому Сійярто кудись себе запросити? Можна навіть запросити з собою ОБСЄ, хай проконтролюють. Можна дорогою поспілкуватися з шефом, кажуть, Путін давно вже там і віртуально і реально через запроданців присутній.

     

    А ось фейки за нібито утиски угорців в Україні є елементом гібридної війни з боку Росії. Саме таку заяву було зроблено на засіданні «Робочої групи з протидії гібридним загрозам». Засідання відбулося 9 грудня 2020 року за ініціативою народного депутата, пані Ірини Верещук, у «Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки» Верховної Ради України. За інформацією від представників зовнішньої розвідки та СБУ мають місце не поодинокі дані за «російський слід» у провокації напруги на Закарпатті. Випадки втручання за участю проросійських сил фіксуються з 2015 року.

     

    Цікавим є той факт, що інформаційні диверсії відбуваються з боку Угорщини та з боку РФ майже синхронно. На це вказують відкриті кримінальні провадження. Тим часом роздування фейків про нібито утиски національної меншини угорців є елементом гібридної війни з боку Росії. Є всі наявні ознаки того, що РФ просто використовує Закарпаття, як інструмент дестабілізації в Україні та штучної напруги українсько-угорських відносин.

     

    І мерзенну, зрадницьку роль у цьому може відіграти Російська Православна Церква, яка все ще домінує на Закарпатті, а також ужгородський антихрист, піп Сидор.

     

    На превеликий жаль патріотично (про-українськи) громади ПЦУ, нечисленні та не впливають на загальну ситуацію в регіоні. Римо-католики, уніати активною позицією не вирізняються. А реформати налаштовані про-угорськи. Тому ми припускаємо, що Кремль може використовувати і релігійний фактор для подальшої дестабілізації обстановки на Закарпатті.