ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Управлінням СБУ в Закарпатській області розпочато поглиблений пошук у фондах архіву документальних свідчень про політичні репресії радянських часів

    16 апреля 2024 вторник
    69 переглядів

    На виконання доручень Президента України Віктора Ющенка щодо заходів із вшанування у 2007-2008 рр. пам’яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні Управлінням СБУ в Закарпатській області розпочато поглиблене опрацювання фондів архіву з метою повернення широкому науковому і громадському загалу невідомих раніше історичних документів та матеріалів.

    У рамках архівно-пошукового проекту “Український мартиролог ХХ століття”, для активізації роботи з пошуку документальних свідчень, фотокарток, особистих спогадів про зазначені історичні події, створено робочу групу, яку очолив заступник начальника Управління Богдан Тиводар.

    З 1988 року в Управлінні діяла робоча група з перегляду архівних кримінальних справ на осіб, репресованих у 30-40 і на початку 50-х років. Всього за період з 1988 по 1992 року було переглянуто 6226 архівних кримінальних справ, реабілітовано 11398 громадян. На прохання редколегії книги “Реабілітовані історією” в архіві Управління знайдено відомості на 620 осіб.

    У 1992 році на підставі Указу Президії Верховної Ради України від 09.09.1991 р. “Про передачу архівних документів КДБ в Державні архіви України” закарпатське управління СБУ здійснило передачу 7463 фільтраційних справ за 1944-1955 роки в Державний архів Закарпатської області. Це дало змогу тисячам громадян підтвердити своє перебування на примусових роботах в Німеччині та отримати компенсації. З 1996 року почався процес передачі кримінальних справ на репресованих осіб, їх загальна кількість складає 3365 справ.

    Днями у конференц-залі Державного архіву Закарпатської області за участі директора цього закладу Михайла Делегата та представників УСБУ було проведено робочу нараду, на якій визначено план подальших дій з виконання згаданого доручення Президента України. Визначено спільні заходи стосовно організації пошуку архівних матеріалів, методики їх обробки та підготовки аналітичних документів.

    Отримані матеріали, їх оприлюднення надасть можливість широкому колу громадськості вивчати раніше замовчувані сторінки історії. Для надання органам СБУ фотодокументів – свідчень голодомору, спогадів тощо громадяни можуть звертатися в УСБУ в Закарпатській області ЗА ТЕЛЕФОНАМИ: 8(0312)691-591, 691-598.

    Прес-центр УСБУ у Закарпатській області
    Закарпаття: Крайове СБУ запровадило "телефони довіри"
    Закарпатські безпекарі викрили механізм контрабанди деревини за кордон з використанням фальшивих сертифікатів
    На українсько-угорському кордоні ліквідували черговий канал нелегальної міграції

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    На горчичник потянуло! А по русинам слабо признать политические гонения а ля Ющ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А закатування 17 марсіян у 1958-1967 роках?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    " виконання згаданого доручення Президента Украiни " - СБУ це мусорщики ЖЕКу, чи хто? Як може органiзацiя, претендуюча на повагу громадян держави, куруватися не ЗАКОНОМ, службовими НАКАЗАМИ, IНСТРУКЦIЯМИ, а якимись "дорученнями"? I якi можуть бути фотодокументи, свiдчення голодомору на Закарпаттi, яке, слава Богу, ще тодi не було "возьеднане" з Радянською Украiною?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кусі. Не один раз тобі вказували на твоє невігластво в галузі права. Читаємо ЗАКОН УКРАЇНИ Про Службу безпеки України від 25 березня 1992 року N2229-XII
    Стаття 24. Обов'язки Служби безпеки України
    ...
    16) виконувати за дорученням Верховної Ради України абоПрезидента України інші завдання, безпосередньо спрямовані назабезпечення внутрішньої та зовнішньої безпеки держави;
    ...

    Вчитися ніколи не пізно. Перед тим як писати щось пов*язане з правом, почитай www.liga.net, www.rada.gov.ua, тощо.